»Sandanović« - velika številka ena milanskega Interja

Samir Handanović je s svojimi predstavami prepričal štiri nekdanje vratarje Interja, ki o slovenskem kapetanu govorijo z izbranimi besedami.

Objavljeno
10. oktober 2012 11.26
Posodobljeno
10. oktober 2012 12.49
SOCCER-ITALY
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Milano - Slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović je že v nekaj mesecih pri milanskem Interju o svoji kakovosti prepričal italijanske ljubitelje nogometa in strokovnjake. Tudi minuli konec tedna je na velikem derbiju proti mestnemu tekmecu AC Milanu deloval mirno in samozavestno ter svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Danes so mu precej prostora namenili tudi v tiskani izdaji priznanega italijanskega športnega časnika Gazzetta dello Sport, kjer so o Handanoviću spregovorili nekateri izmed najbolj uglednih vratarjev, ki so stali med vratnicama nerazzurov. Walter Zenga, Gianluca Pagliuca, Giuliano Sarti in Ivano Bardon so se strinjali, da je Inter s prihodom slovenskega kapetana pridobil kakovostnega vratarja za nekaj let.

Handanović ima že sedaj vpliv na celotno moštvo

Giuliano Sarti je za Inter branil med leti 1963 in 1965 ter osvojil dva naslova državnih prvakov ter naslov evropskega prvaka. Danes 78-letni Sarti je Handanovića opisal kot konstantnega vratarja, ki svoje delo opravlja z odliko. Po njegovem mnenju je dokazal, da ima že sedaj velik vpliv na celotno moštvo, z nekaj dobrimi obrambami se je izkazal tudi v evropski ligi in bil med najbolj zaslužnimi za zadnjo zmago Interja.

Sarti je dejal, da je sam v Milano prišel pri 30 letih in nato tam ostal kar pet, to tudi pomeni, da bo Handanović pri Interju ostal še vrsto let. Na vprašanje, ali je 11 milijonov odškodnine preveč za vratarja (toliko je Inter odštel Udineseju), Sarti odgovarja, da je to nesmisel. »Handanović je dober vratar, takšni pa ti lahko v le eni sezoni rešijo tudi do 18 točk,« je spomnil nekdanji vratar Interja.

Nadomestiti nekoga kot je Julio Cezar ni lahko

Z njim se strinja tudi Walter Zenga, ki je danes del tehničnega osebja v dubajskem klubu Al Nasr, ki je v pretekli sezoni osvojilo prvo mesto v prvenstvu Združenih arabskih emiratov. »Handanović je preprost, veder, učinkovit, priseben in ima dobro osebnost. Dobro je odgovoril na izziv: nadomestiti nekoga kot je Julio Cezar, ni bilo lahko, vendar je svojo nalogo opravil z odliko,« meni sloviti Zenga, ki je za Inter branil dolgih 12 let (1982-1994). Ob tem se je tudi pošalil, da mu je Samir všeč že zato, ker je tudi njegovi hčerki ime Samira.

Vratar za vrsto let

Z izbranimi besedami je o 28-letnemu vratarju iz Fužin govoril tudi Ivano Bardon, ki je dres Interja prav tako nosil več kot desetletje (1970-1983). 61-letni nekdanji vratar italijanske izbrane vrste je Handanovića pohvalil, ker je dober vtis pustil na domačem štadionu San Siro, saj ni lahko nastopati pred zahtevnimi milanskimi navijači.

»Stvar, ki mi je najbolj všeč pri njem? Njegova posredovanja so preprosta in varna, nikoli ne pretirava s "paradami" oziroma izhodi iz vrat. Z njim je Inter dobil vratarja za več let,« je še dejal Bardon.

Inter se je odločil pravilno, ko je odslovil Julia Cezarja

Tudi Gianluca Pagliuca, ki je za Inter branil med leti 1994 in 1999, je zadovoljen s predstavami novinca v vrsti milanskega velikana. »Bil sem eden od tistih, ki se ne bi nikoli odpovedali Juliu Cezarju, vendar moram reči, da so imeli v Interju tudi tokrat prav. Handanović mi je všeč, ker ga ni strah posredovati tudi zunaj kazenskega prostora. Tudi na nedeljskem derbiju je s pravočasnem posredovanjem ujel dve nevarni žogi, nasploh imam občutek, da gre za igralca, ki premore veliko notranjega miru in daje potrebno jamstvo oziroma varnost celotnemu moštvu. 11 milijon preveč za nakup? Vedno sem trdil, da je vratar tako pomemben kot napadalec. Nekateri ga že sedaj kličejo Sandanović,« meni 45-letni Pagliuca, ki danes deluje kot športni komentator za televizijo Mediaset Premium.