Sane zablestel ob debiju na Santiagu Bernabeu

Eden največjih upov nemškega nogometa Leroy Sane je po očetu Senegalec, po materi pa Nemec.

Objavljeno
14. november 2015 22.50
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Na štadionu Santiago Bernabeu je v minuli sezoni lige prvakov zabil gol tudi največjemu klubu na svetu, Realu Madridu, a Schalkejev mladinec Leroy Sane je šele jeseni prestopil v kategorijo najstniških zvezdnikov. Pri 19 letih trenutno velja za največji biser nemškega nogometa, ki je v petek zvečer dobil priložnost tudi v moštvu svetovnih prvakov.

Gostovanje »elfa« v Parizu je zgolj logično nadaljevanje bliskovitega vzpona hitronogega igralca z izjemnim športnim in nogometnim DNK. Njegov oče je nekdanji nogometaš nemških, avstrijskih in švicarskih prvoligašev, Senegalec Souleyman Sane, mati pa večkratna nemška prvakinja v ritmični gimnastiki Regina Weber. Športna kombinacija staršev je Leroyu dala sanjsko postavo in tudi zanj najbolj znano značilnost – hitrost. Štoparica je izmerila, da je 184 centimetrov visoki nogometaš 100 metrov pretekel v 10,7 sekunde.

Športni direktor Schalkeja Horst Heldt je s pomočjo Leroyevega očeta varuh najdragocenejšega klubskega izdelka. Krepko se je moral potruditi, da je izjemno nadarjenega nogometaša prepričal, da bo imel pri Schalkeju vse, kar bo potreboval za svoj razvoj. Strokovno bo imel v Gelsenkirchnu zares najboljšo pomoč, klub ni varčeval niti pri denarju. Do leta 2019 bo Leroy prejemal kar 2,5 milijona evrov letne plače, ki bo višja še za bonuse.

Kljub novi in izboljšani pogodbi bi novo leto lahko prineslo zasuk. Nad Leroyem se navdušuje Liverpoolov trener Jürgen Klopp, ki na vsak način želi, da bi v Anglijo pripeljal mladega nogometaša.

»Liverpool je bil že poleti pripravljen plačati 14 milijonov evrov. Pred dvema letoma ga je želel tudi Ajax. Ampak nikoli nisem razmišljal o tem, da bi ga lahko izgubili,« je dejal Heldt, ki je storil tako rekoč vse, da Leroy pri uveljavljanju in razvoju ne bo imel ovir niti v članskem moštvu, v katerem se je z bliskovito hitrostjo že prebil med najmočnejše adute velikana iz Porurja. Dosežke iz minule sezone, v kateri je na trinajstih ligaških tekmah dosegel tri gole in asistenco, je v tej sezoni presegel že po ducatu tekem in je najboljši strelec »rudarjev« s štirimi goli. Dodal je še tri asistence.

»Moj cilj je bil doseči osem golov. Postavil sem si ga pred sezono,« je dejal Schalkejev biser, ki se najbolje znajde v vlogi napadalnega zveznega igralca.

Nogomet, nogomet in nogomet. To je bilo Leroyevo odraščanje. »Odkar pomnim, sem si želel postati zgolj profesionalni nogometaš. Kot otrok sem nogomet igral s prijatelji, kjerkoli je bilo mogoče, tudi doma na vrtu,« je razkril fant, ki je prve nogometne korake storil pri Wattenscheidu, nadaljeval pri Schalkeju, od koder je odšel k Bayerju in se spet vrnil med »knape«. Šole tudi ni zanemarjal, toda živel je izključno za nogomet. »Pri 16, 17 letih sem hodil zgolj v šolo in na treninge. Nikoli nisem žuriral in nisem izpustil niti enega treninga. Nisem imel hobija, moja igrača je bila le žoga.«

Nemški selektor Joachim Löw je pred dobrim tednom z uvrstitvijo Leroya na seznam reprezentantov za petkov prijateljski dvoboj s Francijo pokazal, da ima pogum. »Hiter je kot blisk, tehnično zelo izpopolnjen, močan v dvobojih ena na ena in odgovoren,« je selektor opisal Leroyeve odlike, zaradi katerih se je uvrstil na seznam za pariški dvoboj, v katerem je igral od 61. minute.