Sanje so še dovoljene

Tisti, ki smo bili pred začetkom lige prvakov optimisti, smo kar naenkrat postali realisti. Vsa čast mariborskim nogometašem.

Objavljeno
01. oktober 2014 07.35
Germany Soccer Champions League
Marko Elsner
Marko Elsner
Tisti, ki smo bili pred začetkom lige prvakov optimisti, smo kar naenkrat postali realisti. Fantastično, palci gor! Vsa čast mariborskim nogometašem. Prvi polčas je bil neverjeten, pa tudi drugi ni bil slab. Z malo več športne sreče bi lahko sredi nemške utrdbe v Gelsenkirchnu celo zmagali. Seveda še zdaleč ni bilo lahko, tekma je bila težka. Toda izkazalo se je, da je Maribor v nekaj sezonah naredil velik korak naprej. Dolgo je gradil zgodbo in zdaj je ustvaril ekipo, ki natančno ve, kaj hoče. Pa tudi, kakšne so njene omejitve. Ta čas je v njej kar 17 ali 18 igralcev, ki lahko igrajo na najvišji evropski ravni. Sinoči sta bili zrelost in borbenost ključ do uspeha. Damjan Bohar in Dare Vršič sta, denimo, odlično zapirala prostor nasprotnim napadalcem in moram reči, da je Maribor odigral čisto in lepo igro. Enkratno.

Luka Zahović? On je na takšni tekmi, kot smo jo gledali sinoči, lahko samo džoker. Ob koncu je bil poudarek na branjenju in tudi jaz ga ne bi poslal v igro, če bi bil na mestu Anteja Šimundže. Točka je bila preveč pomembna in vredna zlata. Seveda se ne moremo slepiti, da lahko vijoličasti s tem vložkom parirajo ekipam, kot sta Real Madrid ali Chelsea. Slednji je velikan in pričakovanja, da bo Maribor v dvobojih z Londončani iztržil kaj več od dostojnih porazov, so verjetno nerealna. Osebno mislim, da so najboljše možnosti v tekmi s Sportingom. Z zmago v Lizboni bi se v tej skupini morda izšlo za tretje mesto, ki pelje v izločilne boje evropske lige in evropsko pomlad. To bi bil za mariborski in hkrati slovenski nogomet velik uspeh. Kdo ve, morda pa se ponudi celo še kaj več. Tudi proti bogatemu Chelseaju je treba igrati na vso moč, brez taktiziranja. Evropski ritem pač terja svojo energijo in ne dovoljuje popuščanja. Ne verjamem pa, da lahko liga prvakov terja tako hud davek, da Maribor ne bi ubranil naslova slovenskega prvaka. Ima dovolj širok igralski kader in menim, da bo na koncu na vrhu. Ob tem je treba poudariti, da slovenska liga očitno le ni tako slaba, kot se zdi nekaterim, kar se je tudi potrdilo v teh dveh tekmah. Zato vabim navijače, da pridejo in se o tem prepričajo sami.