Sedem let po Henryjevi roki Irska spet v Francijo

Kvalifikacije za nogometno EP 2016: reprezentanca brez zvezdnika nadigrala bledo Bosno in Hercegovino.

Objavljeno
17. november 2015 18.24
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Dublin – Po sedmih letih se vse obrne. Čudežna roka Thierryja Henryja je Ircem jeseni 2009 v Saint-Denisu kruto vzela nastop na SP v Južni Afriki, zato je kar prav, da so sedem let kasneje Irci dobili zadoščenje v dodatnih kvalifikacijah. Zmaga proti Bosni in Hercegovini pomeni, da se bo v Francijo zlila zelena reka navijačev.

Pred sedmimi leti je Irska zaradi čiste sodniške kraje zahtevala ponovitev tekme, a od FIFA dobila »zgolj« pet milijonov odškodnine. Tudi letos ji ni dobro kazalo. Junija je po porazu v Glasgowu in remiju v Dublinu na revanši proti Škotski vse kazalo na to, da selektorju Martinu O'Neillu in pomočniku Royu Keanu ne bo uspelo Irske popeljati na EP. A potem se je zasukalo. Irci so premagali Gibraltar, Gruzijo in še svetovne prvake iz Nemčije ter za konec z dvema goloma Jona Waltersa iz Stoke Cityja premagali Bosno in Hercegovino, kar jim je po 1:1 iz meglene Zenice prineslo tretji nastop na EP.

Veselje na štadionu na Lansdowne Roadu je bilo nepopisno. Nekdanji trener Celtica O'Neill in bivši zvezdnik Manchester Uniteda Keane sta skakala od sreče. »Ne bi mogel biti bolj ponosen. Junija smo bili potrti, toda dejali smo si, da ne bomo obupali. Zadetek Shana Longa proti Nemčiji nam je dal še eno priložnost in nismo je izpustili iz rok,« je od ponosa žarel O'Neill, šele četrti selektor (po Jacku Charltonu, Micku McCarthyju in Giovanniju Trapattoniju), ki je Irsko popeljal na veliko tekmovanje, toda soj žarometov je raje usmeril v igralce: »To so storili fantje, ki so v tekmi vložili srca in duše. Gremo v Francijo, presrečen sem!«

Njegov kolega Mehmed Baždarević je bil jezen na sodnika Björna Kuipersa zaradi strogo dosojene 11-metrovke, toda ni mogel zanikati, da si njegovi nogometaši niso priigrali lepe priložnosti, dokler rezervist Vedad Ibišević ni zatresel prečke. A to je bilo že v sodnikovem podaljšku: »Irska je bila boljša, mi smo igrali po najboljših močeh in skušali parirati agresivnosti tekmecev. Žal mi je zaradi navijačev, nismo imeli sreče.« Edin Džeko in njegovi tako ostajajo brez EP, Irci pa se bodo v Franciji pridružili trem otoškim reprezentancam: Severni Irski, Angliji in Walesu. Pred tremi leti so na Poljskem povsem razočarali – izgubili tri tekme z razliko v golih 1:9 –, a v Franciji bodo gotovo bolj konkurenčni. O'Neill in Keane sta spet prebudila keltski borbeni duh in Keane ni mogel mimo primerjave s SP leta 2002, ki ga je moral zapustiti po sporu s selektorjem McCarthyjem. »Če ne bomo nastanjeni v Saipanu, bo vse v redu,« je hudomušno dejal Keane,« čigar takratna izjava, da je irski vadbeni center bolj podoben parkirišču,« ima na Irskem podoben pomen kot pri nas znamenita »Zahovićeva« Šmarna gora.

O'Neill je prihod razvpitega Keana, ki polarizira irsko nacijo, a ne slačilnice, označil kot svojo najboljšo odločitev v karieri. Irska ta čas res nima igralca, kot je bil Roy Keane, a ima spet – ekipo.