Selektor v boj za Rusijo 2018 s svežimi imeni

Katanec uživa polno podporo predsednika Čeferina. Vratar Handanović zanesljivo odhaja, prihaja Oblak.

Objavljeno
18. november 2015 22.39
Slovenija-Ukraina Maribor 17.11.2015 [nogomet]
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Dan po tekmi v Mariboru je težko oceniti, kaj pomeni za slovenski nogomet konec sanj o evropskem prvenstvu. Lažje je »ugotoviti«, da so se pičlo sekundo po spektakularnem dvoboju Slovenije z Ukrajino začele polemike o tem, kdo naj v prihodnje vodi reprezentančno barko in s katerimi imeni na njej.

Solze na očeh večine reprezentantov so v torek zvečer pomenile najmanj tako močno sporočilo navijačem in javnosti kot predhodna fanatična bojevitost Slovencev na igrišču Ljudskega vrta. Številni fantje so želeli končati bogate reprezentančne kariere prihodnje poletje v Franciji, a se jim ni izšlo. Vratar Samir Handanović je prvi sporočil, da se bo odslej osredotočil na klubske obveznosti. Selektor Srečko Katanec in predsednik NZS Aleksander Čeferin sta ga pred začetkom ciklusa bojev za Francijo 2016 prepričala, da ni zapustil jate, četudi je slovo napovedal že v primeru neuspešnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji. Najboljši vratar v zgodovini slovenske reprezentance si tokrat ne bo premislil. Vrzel bo zapolnil nekdo drug, v primeru številke 1 vratar madridskega Atletica Jan Oblak. Tako gre v nogometu.

Odmevna igra Slovencev

Handanoviću bi lahko v naslednjih dneh sledili še nekateri drugi člani generacije, ki je opozorila nase že leta 2005 v majicah selekcije U-21 pod vodstvom Branka Zupana, in nekateri sosednji »letniki« igralcev. Mišo Brečko, Nejc Pečnik in Zlatan Ljubijankić so namignili na skorajšnji konec njihovih reprezentančnih karier, četudi »vročih glav« niso uradno potrdili slovesa. Najbolj izkušena člana sedanje Katančeve reprezentance, 36-letni Milivoje Novaković in tri leta mlajši Boštjan Cesar, bosta o prihodnjih korakih v reprezentanci najprej govorila s selektorjem.

»V primeru večjega osipa starejših reprezentantov bi se znašli pred velikim izzivom, o katerem se bomo še veliko pogovarjali. Drži, da sem pred zadnjim delom ciklusa bojev za euro podaljšal pogodbo z NZS, toda doreči moramo še nekaj stvari, morda uskladiti pričakovanja,« je ocenil Katanec, ki ta čas uživa polno podporo predsednika Čeferina. Slednji nam je včeraj potrdil, da se v ozadju ne dogaja prav nič.

»Če bi kdo vedel za morebitno dogajanje okrog selektorja, bi bil to jaz. Katanec uživa moje polno zaupanje in tudi sami ste videli, kako dobro smo delovali v torek zvečer v Ljudskem vrtu. Kar zadeva mene, Katanec ostaja selektor tudi v prihodnje,« je zatrdil Čeferin in dodal, da mu je Grk Theodore Theodoridis, direktor UEFA za odnose z nacionalnimi zvezami, prenesel misli Michela Platinija, da je bila to »vojna, ne nogomet«, tako opazno je odmevala srčna igra slovenskih reprezentantov.

Pomladitev vs rezultati

Če se bosta Katanec in Čeferin držala dogovora izpred nekaj mesecev, ko sta predčasno podaljšala sodelovanje selektorja in Nogometne zveze Slovenije, čaka selektorja velik izziv: kako ohraniti tekmovalni naboj, kakršnega so prikazali njegovi izbranci v torek zvečer v Ljudskem vrtu in kako to doseči z nekaterimi svežimi obrazi v reprezentanci.

Gotovo bodo dobili opaznejšo priložnost fantje, ki so doslej potrpežljivo čakali v ozadju, v prvi vrsti eden najbolj obetavnih vratarjev v Evropi Jan Oblak. Tudi v večini drugih igralnih linij bi lahko prišlo do prevetritve; v obrambi bodo zaostrili konkurenco Miral Samardžić, Luka Krajnc in Petar Stojanović, v zvezni vrsti, ki je že tako ali tako najmlajša (Krhin, Kampl, Kurtić, ...), lahko pomaga tudi Benjamin Verbič, v napadu Roman Bezjak, ... Očitno premore potencial tudi mlada reprezentanca (U-21), ki je v torek premagala rod svetovnih prvakov iz Srbije (Šporar, Zajc, Kapun, Črnigoj, ...).

Seveda gre le za teoretično naštevanje imen, ki bi lahko v perspektivi pomenila okrepitev za delno prenovljeno Slovenijo, edino besedo bo imel le selektor. Pri tem je treba upoštevati tudi eno od osnovnih zakonitosti v nogometu: močnejše kot je pomlajevanje, bolj nepredvidljive rezultate v boju za SP 2018 v Rusiji naj pričakujejo navijači.