Šimundža kot nekoč na igrišču: napadalno

Nocoj ob 21.05 druga tekma Maribora v skupini D evropske lige. Ante Šimundža znova s takitčno različico 4-4-2.

Objavljeno
03. oktober 2013 13.30
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Wigan – Ante Šimundža je dan pred podvigom Mariboru v Glasgowu leta 2011 (25. avgust), ko si je z 1:1 v povratni tekmi na slovitem štadionu Ibrox priigral zgodovinsko uvrstitev v evropsko ligo, zapustil vijolične in prevzel Muro. Dobri dve leti pozneje bo na vijolični klopi debitiral v evropski ligi: v 2. kolu skupine D bo Wigan gostil Maribor. V drugi tekmi skupine se bosta pomerila Rubin Kazan in Zulte Waregem.

Vijolični so tako rekoč s prvo sekundo Šimundževega ustoličenja odpihnili duh njegovega predhodnika Anteja Čačića. Novi mariborski trener je pravo nasprotje izkušenega in previdnega Zagrebčana, saj je v nasprotju z njim z všečno in napadalno retoriko predramil uspavano moštvo, ki je drugi del septembra zašlo v krizo, evropsko ligo pa začelo z visokim domačim porazom z Rubinom z 2:5.

»Prišli smo po zmago in vsako tekmo si želimo dobiti. Ni pomembno, kdo je tekmec, kakšen je naš realen doseg, pa je že druga stvar,« je drzno dejal sveži 42-letnik, ki zelo dobro ve, kako v Evropi presenetiti favorite. Nekdanji rabelj slovitih Lyona in kijevskega Dinama bi lahko uporabil stari recept. Čačićevo postavitev 4-2-3-1 naj bi spremenil v standardno pod Milaničevo selekcijo 4-4-2. To bi bila logična izbira Šimundže, ki se zaveda, da bo treba vrniti v glave in noge igralcev vrsto starih odlik – samozavest, disciplino, ambicioznost ... »Motivirani bomo do skrajnosti. Vsak, ki bo oblekel dres, bo moral pokazati veliko želje in volje. Kaj bo prinesla tekma, je odvisno od nasprotnikov in dnevne forme,« se je izognil podrobnejšim napovedim v zvezi s taktiko in začetno enajsterico, v kateri bosta najbrž spet Mitja Viler in Arghus. Kaže, da naj bi imel ob Marcosu Tavaresu prednost v konici napada Jean Philippe Mendy in ne Šimundžev adut iz Mure Nusmir Fajić. Še tretje sezono zapored se bodo Mariborčani soočili z angleškim tekmecem. Prvo leto je bil dvakrat boljši Birmingham, v prejšnji sezoni je najslovitejši med njimi Tottenham v Ljudskem vrtu igral neodločeno (1:1), doma je zmagal (3:1). Wigan je na papirju najslabši, po ambicijah sodi med člane premier league. Iz nje je izpadel, v Evropo je šel prek senzacionalne zmage v pokalnem tekmovanju, v katerem je v finalu premagal Manchester City. Toda glavni cilj Wigana v tej sezoni je vrnitev v premier league, kar pa bo po neprepričljivem štartu domala misija nemogoče. Wigan za vodilnim Burnleyjem z dvema tekmama manj zaostaja kar za 12 točk in je 15.

»Angleži so čvrsti in dinamični, v tem jim moramo biti najmanj enakovredni in pričakujem ustrezen odziv igralcev. V kočljivih in nepredvidljivih položajih upam, da bodo uporabili izkušnje iz minulih tekem v Evropi. Pričakujem, da bodo v dvobojih pretrpeli tudi kakšen udarec in iz ostrih dvobojev izšli kot zmagovalci,« je še poudaril Šimundža, ki bi – tako kot Maribor – lahko imel »tihega« zaveznika v makedonskem sodniku Aleksandru Stavrevu. Ta je Mariborčanom ostal v prijetnem spominu izpred dveh let v Glasgowu, ko Rangersu ni dopustil igre na silo.

Owen Coyle: Posebna noč

Maribor še ni premagal angleškega moštva, toda ima več evropskih izkušenj. Tako v mestecu z 81.000 prebivalci napovedujejo gostovanje slovenskega prvaka. Maribor bo sploh prvi klub s »celine«, ki bo v evropskem pokalu gostoval v Wiganu. V domačem taboru ne skrivajo dobre volje, trenerju, Ircu Ownu Coylu, se je nasmeh na obrazu rastezal ves čas zadnjega treninga, ki je minil v sproščenem vzdušju. Zresnil se je šele, ko je beseda stekla o slovenskem prvaku.

»Maribor je zelo dobro moštvo, za zmago bomo morali biti na najvišji ravni. Imamo odlične posameznike in smo v procesu ustvarjanja odličnega moštva,« je povedal Coyle, ki je izpostavil odličen izid iz prve tekme v Belgiji (0:0) in se dotaknil nevarnosti, na katere je treba biti pazljiv. »Novi trener bo prinesel dve, tri novosti,« se je seznanil z menjavo trenerja na vijolični klopi in z neskritim navdušenjem zaključil: »Na srečo bo za nas in navijače zelo poseben večer. Zaradi prve evropske tekme bo na štadionu imenitno vzdušje.«