Šimundža: V Nemčijo gremo po zmago

Nogometaše Maribora v torek čaka druga tekma skupinskega dela lige prvakov proti Schalkeju.

Objavljeno
29. september 2014 13.25
FBL-GER-BUNDESLIGA-SCHALKE-DORTMUND
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Nogometaši Maribora bodo jutri v Gelsenkirchnu igrali dvoboj drugega kola lige prvakov, njihov tekmec bo sedemkratni nemški prvak Schalke.

Tako slovenski kot nemški predstavnik sta v prvem kolu vknjižila točko. Mariborčani so jo osvojili pred domačimi navijači proti Sportingu (1:1), Schalke pa na težkem gostovanju pri Chelseaju (1:1).

Trener Maribora Ante Šimundža je na gostovanje odpeljal 25 nogometašev, to so Jasmin Handanović, Aljaž Cotman, Matko Obradović, Aleksander Rajčević, Marko Šuler, Arghus, Žiga Živko, Mitja Viler, Aleš Mejač, Petar Stojanović, Dejan Trajkovski, Željko Filipović, Amir Dervišević, Aleš Mertelj, Dino Hotić, Welle Ndiaye, Sintayehu Sallalich, Damjan Bohar, Agim Ibraimi, Dare Vršič, Marcos Tavares, Jean-Philippe Mendy, Luka Zahović, David Biton in Nusmir Fajić.

Mariborski trener je pred odhodom poudaril, da bodo Štajerci jutri igrali na zmago: »Poskusili bomo doseči pozitiven rezultat, ne gremo po točko, ampak po zmago. Kaj bo tekma prinesla, bomo videli, vsekakor pa bomo nekako v slogu evropskega razmišljanja iskali pot do dobrega rezultata. Tokrat bo izhodišče drugačno, ker smo že občutili ligo prvakov. Gremo pa na pot zelo motivirano, ambiciozni. Zavedamo se, da bo tekma težka, zavedamo se svoje kakovosti in kakovosti tekmeca. Na igrišče bomo šli z mišljenjem, da bomo igrali najbolje, kar lahko. Mi v skupinskem delu samo potrjujemo delo, ki ga opravljamo. Uživamo, igramo nogomet, obenem pa se zavedamo odgovornosti. Da bi bila to težka tekma? Ne. To je tekma, na kateri se lahko pokažeš in dokažeš, pokažeš vse tisto, kar delaš, kar imaš. Tekma je samo motivacijska in spodbudna za igralce,« je povedal Šimundža. Ta nima večjih preglavic pri izbiri igralcev, saj je vprašljiv le Petar Stojanović, nekaj težav ima tudi Welle Ndiaye.

Oslabljeni Schalke v pripravah na evropsko tekmo premagal Borussio iz Dortmunda

Pri nemškem predstavniku Schalkeju, ki bo jutri v vlogi favorita, ima kar nekaj preglavic s poškodbami, saj bodo proti Mariboru odsotni Jefferson Farfan, Felipe Santana, Fabian Giefer, Leon Goretzka in Sead Kolašinac, poleg tega sta pod vprašajem nastopa Benedikta Höwedesa in Jana Kirchhofa.

A varovanci Jensa Kellerja so navkljub okrnjeni zasedbi odlično opravili z evropsko generalko in na sobotni prvenstveni tekmi porazili Borussio iz Dortmunda (2:1).

Kaj so glavne odlike Schalkeja? Šimundža je izpostavil dinamiko, hitrost in moč: »Nič novega ne bom povedal, če bom rekel, da je to ekipa, ki igra do zadnje minute in je zelo dinamična. Dinamika, hitrost, moč so tiste, ki jih krasijo in na to se pripravljamo. Julian Draxler je ena od vzhajajočih zvezd tudi reprezentančnega nogometa, ni pa samo on nevaren. Imajo še tri, štiri zelo nevarne igralce, kot je na primer Klaas-Jan Huntelaar, ki je zelo izkušen. Ampak zavedamo se njihove kakovosti, obenem pa smo dovolj ambiciozni in kakovostni, da jim lahko povzročimo težave.«

Za sojenje bodo odgovorni Španci, v vlogi glavnega sodnika bo Carlos Velasco Carballo.