Ante Šimundža je začutil, da ne gre več naprej

Po 25. največjem ligaškem derbiju v Mariboru začetek čistke. Novi začasni glavni trener je Saša Gajser.

Objavljeno
17. avgust 2015 16.30
Gorazd Nejedly, šport, STA
Gorazd Nejedly, šport, STA

Ljubljana – Ante Šimundža je prva žrtev rušilnega nedeljskega večernega pohoda Ezekiela Hentyja in Olimpije po Ljudskem vrtu. Po slabih dveh sezonah, 100 tekmah, 56 zmagah, po 22 neodločenih izidih in porazih, dveh naslovih državnega prvaka, uvrstitvi v ligo prvakov in šestnajstino finala evropske lige je 43-letni Mariborčan odstopil. Začasni vršilec dolžnosti trenerja bo dozdajšnji Šimundžev pomočnik Saša Gajser.

»Igralcem takoj po tekmi nisem želel povedati svoje odločitve. Imeli so še vroče glave in jih nisem želel obremenjevati,« je na včerajšnji izredni novinarski konferenci v navzočnosti športnega direktorja Zlatka Zahovića povedal zdaj že bivši trener. »Začutil sem, da ne gre več. Zdaj bom več časa posvetil družini, se izobraževal, čakal na novo priložnost in kot najbolj goreč navijač na tekmah spodbujal Maribor,« se je ganljivo poslovil klubska legenda z desnega brega Drave in otrok Železničarja.

Gajser je v vlogi pomočnika trenerja zamenjal prav Šimundžo, ki je iz nepojasnjenih razlogov (neuradno zaradi spora s trenerjem) zapustil strokovni štab pod vodstvom Darka Milaniča. Dokler športni direktor ne bo našel ustreznejšega kandidata (prvi na seznamu Milanič bo zaradi visoke plače pri Leedsu nedosegljiv še vsaj do januarja), bo ob Zahovićevi asistenci poskušal čim spretneje krmariti vidno načeto barko. O njenem plutju po razburkanem ligaškem morju je prvi kadrovik kratko in jedrnato povedal: »Možnosti sta naslednji: porabiti, kar smo z znojem zaslužili, ali pa trdo delati. Veliki klubi te težave rešijo enostavno, deset igralcev zamenjajo z desetimi drugimi. Mi bomo izbrali drugo različico. Imamo moštvo B in iz njega bomo črpali ter uveljavljali mlade igralce. A potrebujemo čas in več potrpežljivosti.«

Petindvajseti ligaški derbi je spremenil razmerja sil. Olimpijin ligaški ples v Ljudskem vrtu, ki ga je v obdobju Zahovićeve vladavine v podobnem slogu zmogel odplesati samo Lazio v evropski ligi, pa še ta v povsem drugačnih okoliščinah, je napovedal, da v SNL nič več ne bo tako, kot je bilo: da Mariborove zmage in zmagoslavja ne bodo več samoumevni!

Olimpijin rušilni pohod je bil impresiven, mogočnega in spektakularnega ga je naredil Ezekiel Henty, omogočil pa togi in vzvišeni Maribor. Strelec dveh prefinjenih golov, atlet šprinterske postave in radoživ fant, ki pod taktirko Marijana Pušnika odrašča tudi v odgovornejšega igralca, je odigral življenjsko tekmo. V štirih dnevih je 21-letni Nigerijec igraje opravil s kar dvema kandidatoma za prvaka – tudi Kopru je zabil dva gola – in čez noč postal ljubljenec Olimpijinih navijačev.

Na igrišču je bila mariborska šampionska zasedba potolčena do tal. Šimundža in drugi oblikovalci »ambiciozne taktične kulture« so pogrnili na celi črti in so plačali davek za preveliko zaupanje v že izžete in naveličane igralce ter kar precejšnje taktične zmote. Šimundža seveda ni ključni krivec, da je Damjana Boharja, sicer enega od najsposobnejših vijoličastih igralcev, vsekakor pa najhitrejšega v obupno počasni in v večini neperspektivni zasedbi, tako poniglavo žrtvoval, da bi zaščitil lažne prince in druge igralce iz »našega« menedžerskega kroga.

Spektakularen derbi, ki bi bil fantastičen in vreden ocene deset, če bi svoj delež pristavili še vijoličasti, je kljub vsemu samo zamajal še vedno dovolj trdne mariborske temelje. A Maribor je vidno stagniral že od lanskega konca v skupinskem delu tekmovanja v ligi prvakov.

Olimpija je izkoristila pozitivno vzdušje in začetniški zanos, Maribor pa ji je v prvem letošnjem dvoboju s svojimi grehi le olajšal pot do prve zmage v Ljudskem vrtu.

Samo tri točke več od prvaka po vsega šestini prvenstva kajpak še ne dopušča zeleno-bele »hoje po zraku«, a je lepa spodbuda za predsednika in mecena Milana Mandarića ter športnega direktorja Ranka Stojića, da še zrelejšemu in izkušenejšemu trenerju Pušniku omogočita pospešeno evolucijo moštva.

A v vednost in za trdno bivanje na tleh: na vrhu lestvice je obubožana Gorica!

Zahović: Po ekstremnih uspehih je zmanjkalo energije

Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je ob slovesu Anteja Šimundže dejal, da ga ne krivi za slabši začetek nove sezone: »Trener ni odgovoren, to je moje mnenje, po ekstremnih uspeh je preprosto zmanjkalo energije. V nedeljo je zmagala bolj lačna ekipa, ne boljša. Zaskrbljen sem, ker ekipa ni stara ekipa, fantje so v najboljših letih in moramo si priznati, da so živeli v ekstremnih pozitivnih rezultatskih uspehih. Na žalost slej kot prej pride padec, hočeš, nočeš. A da ima ena ekipa toliko smole, kot smo je imeli s tekmo v Astani, potem je celotno stanje v ekipi odraz te tekme in je težko analizirati ekipo samo. Fantje morajo biti ambiciozni sami, a jasno je, da ostane grenak priokus.«

Zahović je tudi poudaril, da ne bo lahko najti novega glavnega trenerja: »Nikoli ni enostavno najti novega trenerja. Tega čaka vse prej kot lahko delo. To je želen, a zahteven stolček, lahko nanj sedeš, a je na njemu težko preživeti. Maribor je Maribor, imamo samo tri točke manj od največjega rivala, vemo, kaj nam je narediti. V športu sledijo tako vzponi kot padci, nam se je padec zgodil po enem največjih uspehov,« je še pojasnil Zahović.