Škoda za ta rod, če ne bi igral v Braziliji

Andraž Kirm pozna Slavišo Stojanovića, a, kot pravi, klub in reprezentanca nista isto.

Objavljeno
14. november 2011 07.18
Posodobljeno
14. november 2011 07.26
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Andraž Kirm je eden najbolj standardnih reprezentantov, v izbrani vrsti je debitiral avgusta 2007 v Črni gori. Pred tekmo z ZDA v Ljubljani je spregovoril o selektorju Stojanoviću, novih obrazih v reprezentanci in novem ciklusu za SP v Braziliji leta 2014.

Andraž, prijateljska tekma z Združenimi državami Amerike je pred vrati, kako pomembna bo za vas ta preizkušnja?

Gre za nov ciklus, v katerem se bomo borili za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Rezultat tekme z Američani bo še kako pomemben, saj gre za prvo tekmo v 'novi zgodbi', če se tako izrazim. V teh dneh smo se nekako spoznali, dobili smo namreč novega selektorja, prišli so nekateri novinci oziroma povratniki, posledično tudi nekatere stvari delamo drugače.

Kaj pričakujete od dvoboja z ZDA?

To bo že prva priprava za nov ciklus. Vsak dan bolje vemo, kaj od nas pričakuje Stojanović, kakšen je njegov način dela in katera so osnovna načela njegove filozofije. Vsak trener ima svojo vizijo, na treningu sem opazil nov pristop dela. Veliko pa se ni spremenilo, motiv in vzdušje sta takšna kot prej. Prav zaradi vsega naštetega je tekma z ZDA pomembna z različnih zornih kotov in od nje veliko pričakujem.

»Prejšnjo« ekipo je krasil avtomatizem v igri, kako je zdaj?

Vsak novinec potrebuje čas, da se privadi na moštvo, čeprav je okostje ekipe podobno prejšnjemu. Na treningu ni posebej vidno, da kdo ne bi bil uigran.

Kako močno boste na igrišču pogrešali trojko Koren-Radosavljević-Novaković?

To so vprašanja za selektorja, ne nas, igralce. Rad bi poudaril, da ne vem, ali gre za njihovo dokončno odločitev ali ne. Ta reprezentanca potrebuje vsakega, nobenega ne bi smeli odpisati prezgodaj. ZDA? Bomo videli, kako bodo v praksi delovale selektorjeve zamisli v prenovljeni zasedbi. Tudi prej smo pogosto igrali brez kakšnega igralca in smo se enostavno morali znajti.

Ste že pozabili na razplet kvalifikacij za euro 2012?

Vemo le, da smo zapravili veliko. Polomili smo ga v domačih tekmah s Severno Irsko in Estonijo, tudi v Beogradu bi lahko izvlekli več.

Ste iz minulega ciklusa potegnili kaj koristnega?

Iz vsake napake se kaj naučiš. Verjamem, da bomo zaradi tega to pot še boljši, za nami je draga, a koristna izkušnja.

Bi bil neuspeh, če se ne bi uvrstili do mundiala v Braziliji?

Nerealno je pričakovati, da bo Slovenija igrala na vseh evropskih in svetovnih prvenstvih, smo majhna država in reprezentanca. Vem, da bi bila velika škoda, če nam ne bi uspelo, saj ima ta reprezentančna zasedba res velik domet.

Kako bi ocenili kvalifikacijsko skupino za SP?

Povsem realno lahko razmišljamo o boju za prvo mesto, o tem sem prepričan. Naši glavni tekmici bosta najverjetneje Švica in Norveška. Skupina pa ni tako lahka, kot menijo nekateri, ali se vsaj zdi na prvi pogled.

Po novicah iz Krakowa se zdi, da ta čas igrate v dobri formi?

Gre mi dobro, čeprav me je vest, da smo v Wisli ostali brez trenerja Maaskanta, negativno presenetila. Zaupal nam je, dajal veliko svobode v igri, močno je bil zaslužen za zadnje uspehe, kot je naslov prvaka in preboj v evropsko ligo. Dejstvo je, da prideš na reprezentančni zbor vesel, če imaš v nogah veliko tekem. Dobra forma v klubu je osnova za igro v reprezentanci.

Sodite med reprezentante, ki najbolje poznate Stojanovića.

Domžale so klub, zdaj gre za reprezentanco, to sta različni zgodbi. Stojanović je ohranil določena načela delovanja, kot je na primer način dela – poudarek je na prekinitvah, čeprav smo ta element vadili tudi prej.