Slovencem bo prišla prav ameriška miselnost

Izbrana vrsta ZDA bo danes popoldne na štadionu v Stožicah prvi tekmec prenovljene slovenske reprezentance.

Objavljeno
15. november 2011 08.31
Posodobljeno
15. november 2011 08.35
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Brdo pri Kranju – Pa se bo začelo zares tudi za šestega selektorja slovenske nogometne reprezentance! Drevišnja (18.15) prijateljska tekma udeleženk svetovnega prvenstva v Južni Afriki bo paša za oči, predvsem slovenske navijače pa bo zanimalo, kako dobro so ta čas pripravljeni Boštjan Cesar, Samir Handanović in soigralci.

»Nestrpno čakam na krstni večer,« priznava Slaviša Stojanović. Ljubljančan bi si za premiero na slovenski klopi težko izbral hujšega nasprotnika, kot je moštvo Združenih držav Amerike. Klinsmannov tim resda ni zasedba á la Španija, Italija ali Argentina, toda neugodni in pregovorno nepopustljivi »jenkiji« pravzaprav ne poznajo prijateljskih tekem. »Ameriško« miselnost bodo popoldne potrebovali tudi Stojanovićevi aduti na štadionu ob severni ljubljanski obvoznici. Le zmaga bi namreč v reprezentančno hišo prinesla mir za nadaljnje delo, nujno za konkurenčen začetek bojev za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji.

Brez večjih rebusov

»Imam več dilem okrog desnega krila in drugega napadalca, ki bi bil odgovoren tudi za obrambne naloge, vse drugo pa sem nekako že sestavil v mozaik. Dobro smo pripravljeni za tekmo z ZDA,« je strnil misli Stojanović. Jasno, 177. tekma Slovenije po njeni osamosvojitvi bo prva za Stojanovića v vlogi selektorja, stožiški večer bo zanj še dodatno pomemben. Trener, ki je večino izkušenj nabral v Domžalah in nazadnje ob Srečku Katancu, velja za študioznega strokovnjaka, ki je tudi to pot temeljito opravil svojo nalogo. »Izluščil sem slabosti v igri Amerike. Toda, saj veste, da bo še pomembnejša od tega naša igra,« meni 41-letnik.

Danes v Stožicah vendarle ne bo večjih rebusov. Gre za snidenje znank iz Južne Afrike 2010, čeprav sta reprezentanci delno prenovljeni tako na igrišču kot ob njem. Toda spomin na mojstrovino Valterja Birse je še živ, kakor tudi na boleča gola ameriških zveznih igralcev, ko so odpovedale vse slovenske igralne vrste od napadalcev do vratarja. »Ve se, kako deluje sodobno moštvo v fazi obrambe. Tako kot začneta graditi napadalne akcije štoperja, sestavljata prvo obrambno vrsto napadalca,« je na vprašanje, kako izboljšati slovensko igro in njen učinek, odgovoril Boštjan Cesar.

Pod lupo učinek zvezne vrste

Vprašanja, ki najpogosteje vznemirjajo tudi zahtevnejše navijače, so ob slehernem zboru reprezentance podobna: kdo bo igral v napadu, kdo v zvezni vrsti, kdo bo soigralce pošiljal v ogenj z lucidnimi podajami, kdo bo prekinjal tekmečeve akcije? Zdi se, da bo danes posebej pod drobnogledom učinek zvezne vrste, ki bo imela veliko dela z ustavljanjem agresivnih ameriških nogometašev, v nasprotnem primeru bosta spet trpela štoperja Marko Šuler in Cesar. Prav tako bo zanimivo opazovati igro brez nekdanjih ključnih členov moštva Roberta Korena in Aleksandra Radosavljevića.

Stojanović naj bi osrčje slovenske igre zaupal dvema od trojice Bačinović-Matić-Krhin, pri čemer naj bi bila v rahli prednosti prva. Ljubljanski navijači bodo ob tem verjetno »zahtevali« tudi nastop svojega ljubljenca Dareta Vršiča, mlajše navdušence nad nogometom zanima predvsem Tim Matavž, zahtevnejše poznavalce pa kajpada tudi vprašanje, kako se bosta z Jozyjem Altidorjem kosala naša štoperja. Vsekakor bo zanimivo, ponovitev nepozabnega spektakla s štirimi goli iz Ellis Parka bi tudi danes navdušila največ navijačev. Zlatan Ljubijankić, Valter Birsa, Jasmin Handanović, Zlatko Dedić, Marko Šuler, Josip Iličić in Samir Handanović so bili v ospredju skupine reprezentantov, ki je takole prikorakala na domžalski štadion, kjer je Slovenija opravila generalko za današnjo tekmo z ZDA. Foto Tomi Lombar Stojanović ni slišal Kavčiča

Slaviša Stojanović je včeraj komentiral tudi izjavo Tomaža Kavčiča po tekmi mladih reprezentanc Slovenije in Litve. Selektor reprezentance do 21. leta je namreč po sijajni igri njegovih fantov in zmagi z 2:0 dejal: »Jasno, da ima članska reprezentanca vselej prioriteto. Toda z vpoklicem mladih reprezentantov v člansko izbrano vrsto se strinjam le pod pogojem, da ti fantje dobijo priložnost za igro. V nasprotnem primeru je zanje bolje, če ostanejo z ekipo U-21 in igrajo zanjo.« Stojanović je zatrdil, da omenjene izjave »ni slišal« in da bo le potek tekme narekoval vpoklic katerega od mladih reprezentantov, Reneja Krhina in Dejana Lazarevića. »Dejstvo pa je, da ima več možnosti za nastop Krhin, saj je konkurenca na položaju zadnjega zveznega nogometaša skromnejša,« je dodal Stojanović.