Slovenci, pozabite vtis, nocoj štejejo le točke

Slovenska nogometna reprezentanca pred ključnim večerom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. Stožice tri leta čakajo na zmago.

Objavljeno
06. september 2013 10.47
Trening nogometne reprezentance v Kranju 02.septembra 2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Brdo pri Kranju – Nogometna Slovenija polna tri leta čaka na kvalifikacijsko zmago slovenske reprezentance v metropoli. Kako lepo bi bilo, ko bi Slovenci prekinili črn niz nocoj, ko bo v Stožicah gostovala Albanija. Četa Srečka Katanca je namreč nabrušena, drugouvrščena reprezentanca skupine E pa pravi tekmec v ključnem večeru kvalifikacij za Brazilijo 2014.

Približno 16.000 navijačev je nazadnje zapustilo Stožice dvignjenih glav daljnega 8. oktobra 2010, ko so tedaj Kekovi fantje zmleli Ferske otoke s 5:1. Matjaž Kek, Slaviša Stojanović in Srečko Katanec so odtlej zaman poskušali premagati kakšnega tekmeca. Lani je resda padla Romunija, toda na avgustovskem prijateljskem dvoboju, ki je Stojanoviću dejansko več vzel kot dal. Katančeva Slovenija je na marčevski tekmi z Islandijo napovedala lepše čase za reprezentanco, toda nezbranost fantov v drugem polčasu je botrovala dvema usodnima napakama, Gylfi Sigurdsson pa je izničil vodilni gol povratnika v jato Milivoja Novakovića (1:2).

Nocoj bo Novagol spet motiviran, nemara celo s kapetanskim trakom na rokavu, potem ko v obrambi ne bo kaznovanega štoperja Boštjana Cesarja. Načrt Slovencev je znan: to je »nadzorovano napadanje«, kot previdno taktiko imenujejo nogometni trenerji. Seveda – Kurtić, Krhin, Birsa, Kampl in Kirm bodo poskušali odigrati kakšen učinkovit napad in izigrati tekmeca, kot so ga v Reykjaviku, ko je »Kiro« kronal najlepšo akcijo Slovenije v zadnjih dveh letih. Toda v nogometu drži naslednje: igraš lahko le toliko, kot ti dovoli nasprotnik. Tudi nocoj bo tako. »Zavedamo se, da brez zelo agresivne igre, veliko teka in garanja tudi brez žoge ne bomo uspešni. Z Albanci ne bo šlo za lepotico večera, pač pa za boj za vsak meter igrišča. Pričakujem veliko zračnih dvobojev in številne dolge, visoke žoge. Glede tega so Albanci nedvomno bolj predvidljivi kot naši prejšnji tekmeci BiH, Islandija in Finska. Če na igro na telo in proti agresivnim štartom ne bomo odgovorili na enak način, ne bomo imeli možnosti za zmago. Samo ta pa nas – seveda prek igre, kot smo jo vadili – nocoj zanima,« je razkril svoja pričakovanja pred tekmo Srečko Katanec.

Slovencem se res ne bi smelo muditi, saj jim za nadaljevanje po začrtani poti zadostuje tudi zmaga z 1:0. Veliko garanja čaka vse: sprednji štirje igralci bodo morali preprečiti dolge podaje pred ožjo slovensko obrambo, zadnja slovenska vezista bosta morala biti pozorna na odbite, tako imenovane »druge« žoge, ki so bile v teh kvalifikacijah že prevečkrat usodne za vrata Samirja Handanovića. Prav zaradi omenjenih dolgih žog bo moral imeti Katanec nocoj pri izbiri obeh štoperjev še bolj srečno roko kot doslej. »Kogarkoli bom postavil v ožjo obrambo, ga boste vzeli pod drobnogled. V primeru neuspeha pa še mene. Kaj hočemo,« je priznal selektor. Slovenci so v podobnem položaju kot nocoj že bili in premorejo več uporabnih izkušenj kot vzpenjajoča se reprezentanca »dvoglavih orlov«. Spomin na dneve pred tekmo s Poljsko v Ljudskem vrtu je še svež, tedaj so zmleli slovito slovansko reprezentanco Dedić, Novaković in Birsa, ki je igral v življenjski formi. Da bi bila simbolika popolna, je tudi »zlata« Katančeva generacija pred 14 leti napovedala zgodovinsko uvrstitev na euro 2000 šele v poletnih tekmah z Albanijo ...

No, če »nadzorovani napad« ne bo deloval po željah slovenskih navijačev – nagradno vprašanje: kdo bo imel drevi večjo podporo? –, ima Katanec pripravljena tudi načrta B in C. Pri slednjem bi šlo seveda za va bank nogomet, za katerega ima Katanec kar nekaj pravih alternativ (Matavž, Iličić, Pečnik, Struna). Drevi je res možno vse, približno ob 22.20 pa bo znana nadaljnja pot slovenske reprezentance. Morebitna zmaga nad Albanci, ki jih vodi nekdanji Handanovićev trener Gianni De Biasi, bi potrdila velik potencial reprezentance, ki se je začela pobirati že na februarski tekmi z BiH, četudi je bilo to zaradi poraza marsikomu nevidno. Ob remiju ali porazu pa bi bilo obratno: že jutri bi Katanec preusmeril kompas na Pariz 2016.