Slovenci v kvalifikacijah za euro 2016 z Anglijo in Švico

V slovenski kvalifikacijski skupini E za nogometno EP 2016 v Franciji so še Estonija, Litva in San Marino.

Objavljeno
23. februar 2014 00.19
Posodobljeno
23. februar 2014 10.00
France Soccer Euro 2016 Draw
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Nica - Slovenska nogometna reprezentanca si bo skušala nastop na evropskem prvenstvu leta 2016, ki ga bo gostila Francija, zagotoviti v kvalifikacijski skupini E, v kateri se bo merila z Anglijo, Švico, Estonijo, Litvo in San Marinom. S tem se je uresničila želja selektorja Srečka Katanca pred današnjim žrebom v Nici, ki je upal na skupino, ki bi njegovi četi omogočala preboj med elito stare celine. Nosilka skupine bo sicer Anglija, s katero se Slovenci v kvalifikacijskih obračunih doslej še niso pomerili.

»Lahko samo zadovoljni, če si lahko s kakšnim žrebom sploh lahko zadovoljen. Ne nazadnje, ko sem šel po žrebu pozdravit predsednika Uefe Michela Platinija, sem mu rekel, da sem zadovoljen. On pa mi je odvrnil, da naj pazim, ker moram tekme še odigrati. Rekel je, ne biti preveč zadovoljen, saj odloča igrišče. Res je, lahko je kdo zadovoljen z žrebom, pa se lahko opeče in ti je potem veliko bolj žal, kot bi ti lahko bilo. Če pogledam druge skupine, ki so težje na papirju, sem kar zadovoljen. Tudi logistično je v redu, lažje je iti v Anglijo in Švico kot pa, denimo, v Kazahstan. Lahko bi dobili težje tekmece. Nam bolj ustreza igrati proti Angliji kot na primer Nizozemski, Španiji, Portugalski. Mislim, da je lažje igrati proti njim kot proti Hrvaški, Romuniji, Ukrajini, saj poznam njihovo kakovost. Želel sem si realen boj za vsaj dodatne kvalifikacije, to se je zgodilo. Fantje imajo lepo priložnost, ampak že danes se morajo na to začeti pripravljati. Smo pa realisti, odigrali smo nekaj korektnih tekem, ampak morajo fantje še več delati in napredovati ... Nič ne pride samo po sebi,« je žreb komentiral selektor Katanec.

Reprezentance razdeljene v devet skupin

Na današnjem žrebu je bilo v bobnih rekordnih 53 moštev, prvič med njimi tudi ekipa Gibraltarja, ki je šele nekaj mesecev polnopravna članica mednarodnih nogometnih zvez. Reprezentance so sicer razdeljene v devet skupin s po petimi ali šestimi zasedbami. Že pred žrebom se je vedelo, da bodo Anglija, Španija, Italija, Nemčija in Nizozemska zavoljo televizijskih pravic igrale v skupinah s po šestimi ekipami, medtem ko se - iz političnih razlogov in zaradi meddržavnih napetosti - v isti kvalifikacijski skupini nista mogla znajti Španija in Gibraltar ter Armenija in Azerbajdžan.

Sicer bo Evropska nogometna zveza (Uefa) z evropskim prvenstvom 2016 precej spremenila tekmovalni format tako v kvalifikacijah kot na glavnem turnirju, kamor se bo prebilo kar 24 reprezentanc, neposredno - ob gostiteljici Franciji - po najboljši dve iz vsake skupine in najuspešnejša tretjeuvrščena zasedba, skozi stranska vrata pa še štirje zmagovalci dvobojev dodatnih kvalifikacij. Naslov evropske prvakinje brani Španija, ki je bila ena od nosilk v prvem bobnu. Uefa je sicer izbrane vrste po bobnih razdelila glede na njihove količnike uspešnosti po letu 2010. Nov bo tudi kvalifikacijski tekmovalni sistem, saj bodo termini za dvoboje vsi dnevi v tednu z izjemo srede.

POTEK ŽREBA

Prireditev sta - ob pomoči velikih vratarskih imen iz nogometne zgodovine - vodila dolgoletni francoski reprezentant Bixente Lizarazu in nizozemska nogometna legenda Ruud Gullit. Če žreb ne bi bil delno delegiran, bi se v isti skupini C pomerila Španija in Gibraltar, kar pa je Uefa zaradi političnih trenj preprečila že vnaprej, zato se je novinec v tej druščini Gibraltar preselil v skupino D. In da bi bila mera polna, se je ples kroglic še drugič posmehnil meddržavnim konfliktom in je v isto skupino H razporedil tudi Azerbajdžan in Armenijo, ki je morala zato v skupino I.

 

KVALIFIKACIJSKE SKUPINE ZA NOGOMETNO EP 2016 V FRANCIJI

Skupina A: Nizozemska, Češka, Turčija, Latvija, Islandija, Kazahstan

Skupina B: Bosna in Hercegovina, Belgija, Izrael, Wales, Ciper, Andora

Skupina C: Španija, Ukrajina, Slovaška, Belorusija, Makedonija, Luksemburg

Skupina D: Nemčija, Irska, Poljska, Škotska, Gruzija, Gibraltar

Skupina E: Anglija, Švica, SLOVENIJA, Estonija, Litva, San Marino

Skupina F: Grčija, Madžarska, Romunija, Finska, Severna Irska, Ferski otoki

Skupina G: Rusija, Švedska, Avstrija, Črna gora, Moldavija, Liechtenstein

Skupina H: Italija, Hrvaška, Norveška, Bolgarija, Azerbajdžan, Malta

Skupina I: Portugalska, Danska, Srbija, Armenija, Albanija

 

Tekme slovenske reprezentance

8. september 2014: Estonija - Slovenija (20.45)

9. oktober 2014: Slovenija - Švica (20.45)

12. oktober 2014: Litva - Slovenija (20.45)

15. november 2014: Anglija - Slovenija (18)

27. marec 2015: Slovenija - San Marino (20.45)

14. junij 2015: Slovenija - Anglija (18)

5. september 2015: Švica - Slovenija (20.45)

8. september 2015: Slovenija - Estonija (20.45)

9. oktober 2015: Slovenija - Litva (20.45)

12. oktober 2015: San Marino - Slovenija (20.45)