Slovenija? Boljša od nje je samo Švica

Iz tabora Albanije o današnjem obračunu: kapetan Lorik Cana in selektor Gianni De Biasi.

Objavljeno
05. september 2013 18.49
G. N., šport
G. N., šport

Ljubljana – »Slovenija je za Švico druga najmočnejša reprezentanca v skupini.« Tako je kapetan Albanije Lorik Cana umirjal evforične rojake, ki se že vidijo v Braziliji. Lazzijev branilec je poudaril, da Albanija v Ljubljani ni favoritinja.

»Smo pred zgodovinskim trenutkom, a še daleč, da bi že pisali zgodovino,« je bil slikovit »Italijan«, ki nadvse spoštuje slovenskega selektorja Srečka Katanca. »On je legenda, osebnost, ki jo spoštujejo tudi zunaj Slovenije. Ve, kako iz vsakega posameznika izvleči največ,« je nizal misli udeleženec številnih bitk s slovenskimi moštvi.

Načrti Albanije v septembrskem paketu so ambiciozni. Navijači sanjajo šest točk, po Sloveniji se bodo Albanci pomerili še z Islandijo, 10. septembra. »Najraje bi videl, da bi iz zadnjih štirih tekem iztržili12 točk, toda bodimo realni. Najpomembnejše je, da te tekme ne izgubimo, potem se bomo lahko še bolje pripravili za dvoboj z Islandijo in razmišljali o štirih točkah. V kombinaciji so trije možni izidi, kar nam vliva več upanja, hkrati smo trdno na tleh,« se izkušeni legionar ni ujel v past evforije.

Albanija igra in diha po italijansko, glavni »kuhar« je selektor Gianni De Biasi, ki je eden od ključnih »krivcev«, da ima Albanija morda celo najboljše izhodišče za drugo mesto v skupini. »Iskali bomo pot do šestih točk. Ampak ne smemo pozabiti, da smo Albanija. Moštvo mora biti enotno, da bi naredilo nekaj velikega. Res verjamem, da imamo v Ljubljani veliko možnosti za zmago, ker so razlike med moštvoma majhne. Slovenija nima boljšega moštva in tudi posameznikov ne. Če osvojimo točko, bo O. K., ampak ne smemo biti evforični. Zadnji korak moramo opraviti na igrišču,« je albanske nogometne navijače hrabril »Xhani de Biazi«, v Ljubljani je bil že bolj previden.

S kakšno taktično postavitvijo naj bi se De Biasi zoperstavil kolegu Srečku Katancu in s kom? Največ skrbi je povzročila odsotnost kaznovanega branilca Mërgima Mavraj, ob katerem se je najbolje počutil prav Cana. Zamenjal naj bi ga Admir Teli, kar je De Biasi odkril že v avgustovski prijateljski tekmi z Armenijo, ki jo je Albanija dobila z 2:0. Strelca sta bila Valdet Rama in Ergys Kace. Taktična postavitev naj bi bila 4-1-4-1.