Slovenija še petič premagala San Marino brez prejetega gola

Stožice so bile prizorišče prve od treh oktobrskih tekem slovenske nogometne reprezentance.

Objavljeno
07. oktober 2020 20.30
Posodobljeno
07. oktober 2020 22.57
FOTO: Blaž Samec
Prva sreda v oktobru je dan za prijateljsko tekmo slovenske nogometne reprezentance s San Marinom (začela se je ob 20.45). Selektor Matjaž Kek je poslal v Stožicah v ogenj zanimivo enajsterico fantov, ki še nikdar prej niso igrali tekme v takšni kadrovski zasedbi. To je logično, saj je Mariborčan napovedal iskanje »alternativnih rešitev« za prihodnje izzive že pred tekmo.

Slovenija : San Marino 4:0 (3:0)


Štadion Stožice, gledalcev 400, sodnik Sebastian Gishamer (Avstrija).
Strelci: 1:0 – Mitrović (Kurtić, 17), 2:0 – Vučkić (25, 11-m), 3:0 – Mitrović (42), 4:0 – Rep (48).
Slovenija (4-2-3-1): Belec; Jurčević, Stanković, Mitrović, Skubic (od 71. Stojanović); Bohar (od 46. Rep), Kurtić (od 59. Vetrih), Bijol (od 46. Petrović),Tijanić; Vučkić (od 46. Kramer), Lovrić (od 59. Verbič).
San Marino (4-5-1): Benedettini; D'Addario (od 77. Zonzini), Rossi, Brolli, Ma. Battistini; Hirsch (od 63. Bonini), E. Golinucci, A. Golinucci (od 64. Giardi), Mi. Battistini (od 46. Ceccaroli), Tomassini; Vitaioli.

 

Kek tudi ob Šporarja, Zajca in Koutra


Selektor Matjaž Kek ne računa na napadalca Andraža Šporarja zaradi poškodbe, zaradi odredb o izolaciji pa ne bo niti Nina Koutra in že prej Mihe Zajca. Kouter je moral v karanteno, tako kot cela ekipa Mure zaradi primerov novega koronavirusa, tako da ga ne bo na naslednjih tekmah, tako kot ne Zajca, Šporarja pa bodo v reprezentanci poskusili pripraviti do tekem s Kosovom in Moldavijo. Proti San Marinu je Kek priložnost ponudil nekaterim, ki so doslej dobivali manj priložnosti.

image
FOTO: Blaž Samec


»Tekma bo zagotovo dala možnost nekaterim igralcem, ki doslej niso bili v prvem planu. Ostajam pri tem, da moramo razširiti bazo reprezentančnih možnosti. Tekma pa bo služila kot nadaljevanje procesa treninga. Te dni bomo poskušali pokazati nek napredek, hkrati dvigniti agresivnost in tiste elemente, ki sodijo v sodobni nogomet,« je že pred tekmo dejal Kek, je zapisala STA.


V nedeljo v Prištini, v sredo še v Kišinjovu


S San Marinom so se do stožiške tekme Slovenci merili štirikrat in štirikrat zmagali (2:0, 6:0, 3:0, 5:0). Slovenija je na lestvici Svetovne nogometne zveze (Fife) 64., San Marino pa 210.

Slovenijo po tekmi s San Marinom čakata še gostovanji v ligi narodov, in sicer na Kosovem 11. in v Moldaviji 14. oktobra. S Kosovom Slovenija še ni igrala, z Moldavijo pa je igrala trikrat (1:0, 2:1, 3:0). Kosovo je 116. na svetovni lestvici, Moldavija pa 175. Slovenija je v ligi narodov že odigrala dve tekmi, obe doma, in sicer z Grčijo 0:0, z Moldavijo pa 1:0. V ligi C in skupini 3 imata po štiri točke Grčija in Slovenija, Moldavija in Kosovo pa po eno.

image
FOTO: Blaž Samec

 

Igra na ena vrata


Od prvega sodnikovega žvižga je Slovenija igrala na polovici gostov. V prvih petnajstih minutah je bila kombinatorna in si preko debitanta Davida Tijanića priigrala lepo priložnost. Z bližine je žogo gostujoči vratar Simone Benedettini odbil v kot. Po prvi napaki v strnjeni gostujoči obrambi po izletu v prazno enega od najmanjših mož na igrišču vratarja Benedettinija (180 cm) pa je za glavo višji (193 cm) Nemanja Mitrović žogo z glavo poslal v mrežo.

image
FOTO: Blaž Samec


Slovenija je hitro zadela še drugič. Po prekršku z drsečim štartom nad Tijanićem je enajstmetrovko v drugi gol spremenil Haris Vučkić. Pred odmorom je bil Mitrović še drugič najspretnejši pred vrati San Marina. Po odbijanju žoge od nog do nog po podaji iz kota je drugi gol dosegel z nogo. San Marino v prvih 45 minutah ni prišel do strela.

Drugi polčas se je začel kot se je končal prvi, z golom. Po vsega treh minutah je na 4:0 povišal rezervist Rajko Rep, ki je spretno in iz težavnega položaja z leve strani s prvim dotikom žoge zadel.

image
FOTO: Blaž Samec


V 55. minuti je bilo prvič nevarno pred slovenskimi vrati, San Marino je imel smolo. Iz prvega kota je Adolfo Hirsch prišel do strela s 5 m. Žoga je najprej zadela prečko, od katere se je odbila še v vratnico.

V nadaljevanju golov ni bilo več, priložnosti pa kar nekaj. Na koncu je Slovenija še petič (2:0, 6:0, 3:0, 5:0, 4:0) premagala San Marino. Razlika v golih je natanko 20:0.