Slovenija po krstnem golu Iličića osvojila nove pomembne točke

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za SP 2014 z 2:0 premagala Ciper. Strelca Novaković in Iličić.

Objavljeno
10. september 2013 21.11
NOGOMET Slovenija - Albanija
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Po zmagi nad Albanijo je slovenska nogometna reprezentanca dobro opravila še drugi del naloge v septembrskem delu kvalifikacij za SP 2014. Na gostovanju na Cipru so varovanci Srečka Katanca zmagali z 2:0 in si tako zagotovili nove tri točke, ki so bile nujne za obstanek v igri za morebitno vozovnico za Brazilijo.

Slovenija je na tekmi povedla po golu Milivoja Novakovića v 12. minuti, zmago je deset minut pred koncem potrdil Josip Iličić, ki je tekmo začel s klopi, a jo zaključil s prvim golom za slovensko reprezentanco. Ciprčani sicer niso bili nenevarni in v drugem polčasu nekajkrat ogrozili slovenska vrata, ki pa jih je znova varno zaklenil Samir Handanović.

Z zmago v Nikoziji se je Slovenija z 12 točkami povzpela na tretje mesto v skupini E. Pred njo je še Islandija, ki je nocoj z 2:1 premagala Albanijo. Naslednjo tekmo bo Slovenija odigrala proti Norveški, 11. oktobra v Ljudskem vrtu.

Novaković hitro nadoknadil zapravljeno

Ciper je na zadnjem mestu skupine E in praktično že brez možnosti za odhod v Brazilijo. Kljub temu so v slovenskem taboru pričakovali težko tekmo, na kateri je selektor Srečko Katanec zaradi odsotnosti kaznovanega vezista Jasmina Kurtića in nekaj zdravstvenih težav kar spremenil začetno postavo. V primerjavi s tekmo z Albanijo je sicer tokrat lahko računal na kapetana Boštjana Cesarja, na klopi pa je tokrat pustil Bojana Jokića in priložnost dal Andražu Struni. Mesto v prvi enajsterici je namesto Reneja Krhina dobil tudi Aleš Mertelj, v napad pa je Katanec poslal »japonsko« navezo Milivoje Novaković-Zlatan Ljubijankić. Znova je na klopi ostal Josip Iličić.

Tekmo pred povsem praznimi tribunami na Cipru (ne zaradi kazni, temveč zgolj zaradi slabega zanimanja) so bolje začeli domači nogometaši in se nekajkrat sprehodili mimo slovenske obrambe do Samirja Handanovića, a resneje niso zapretili. Slovenski vratar je v 7. minuti ubranil strel Juniorja, nato pa ga je pod seboj podrl Merkis in si za to prislužil rumeni karton.

Slovenci so bili nevarni že v prvi pravi akciji, v 11. minuti. Kampl je odlično podal do Novakovića, ki je ostal sam, a preslabo streljal, da bi ugnal vratarja Georgallidesa. Popraviti je skušal Birsa, a streljal previsoko. Toda prvi slovenski napadalec se je oddolžil že nekaj trenutkov pozneje z zadetkom za vodstvo z 1:0, kot podajalec pa se je izkazal njegov moštveni kolega Ljubijankić.

V nadaljevanju prvega polčasa sicer posest žoge ni bila na strani Slovenije. Ciprčani so vztrajali z grobo in agresivno igro, toda nevarnejše napadalne akcije niso spletli. Je pa zato novo priložnost imel Ljubijankić, a pred golom ni bil najbolj iznajdljiv. Še boljša možnost za povišanje vodstva na 2:0 se je ponudila v 31. minuti, ko je žogo na sredini igrišča ukradel Kampl in podal na levo stran do Kirma. A je njegov strel mojstrsko ubranil Georgallides. Še enkrat je za tem poskusil Novaković, pred koncem polčasa pa bil nevaren Kampl, toda izid se do konca prvega dela ni spremenil.

Ciprčani blizu izenačenja

Tudi drugi polčas so bolje začeli gostitelji, v 48. minuti je strel Markidisa zanesljivo ubranil Handanović, ki pa dva minuti pozneje ne bi mogel preprečiti izenačenja. Alexandrou je imel stoodstotno priložnost pred golom, a je strel z glavo poslal mimo vrat. Na drugi strani je lepo kombinirala »japonska naveza«. Novaković je sam pred golom čakal lepo podajo Ljubijankića, ki pa so jo Ciprčani pravočasno prestregli. Ciprski vratar se je moral pravočasno odzvati tudi ob nevarnem poskusu Strune.

V igro je namesto Birse vstopil Josip Iličić. Slednji je v 71. minuti dvakrat nevarno streljal proti vratom Cipra. Njegov prvi poskus je Georgallides ubranil, odbito žoga pa je nato poslal čez gol. A so proti koncu tekme vse nevarnejši postajali Ciprčani. V 76. minuti je prvič na tekmi resno svoje dlani ogrel Handanović, ki je mojstrsko ubranil nevaren strel Labana z roba kazenskega prostora.

A so se pred koncem tekme še enkrat oglasili tudi maloštevilni slovenski navijači. Pobegnil je Novaković in pred golom podal nazaj do Iličića, ki je »šolsko« zabil za 2:0. To je bil tudi šele njegov prvi gol v reprezentančnem dresu. Dosegel ga je v svojem 22. nastopu.

Katanec je v zadnjih minutah an igrišče poslal še Tima Matavža (namesto Ljubijankiča) in Željak Filipoviča (namesto Novakovića). Handanović v zadnjih minutah še ni bil povsem brez dela in še enkrat zanesljivo posredoval ter do sodnikovega žvižga za konec tekme brez težav ohranil prazno mrežo.

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E:

Ciper - Slovenija 0:2 (0:1)

Novaković 12., Iličić 80.

Začetni postavi:

Ciper: Georgallides, Junior, Charalabous, Merkis, Dobrašinović, Theophilou, Eleftheriou, Alexandrou, Markidis, Laban, Sotiriou;

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Struna, Krhin, Kampl, Birsa, Mertelj, Ljubijankić, Novaković.

 

Norveška - Švica 0:2 (0:1)

Schär 12., 51. 

Islandija - Albanija 2:1

Bjarnason 14, Sigthorsson 47.; Rama 9.

Lestvica:

Švica 8 5 3 0 14: 5 18
Islandija 8 4 1 3 14:14 13
Slovenija 8 4 0 4 11:10 12
Norveška 8 3 2 3 9: 9 11
Albanija 8 3 1 4 8: 9 10
Ciper 8 1 1 6 4:13 4