Slovenija še vedno favorit v boju za tretje mesto

Nogomet: Bošnjaki, Portugalci in Nigerijci zasenčili tudi Katančeve adute.

Objavljeno
10. september 2014 20.45
Mišo Brečko,Ljubljana Slovenija 04.09..2014
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Prva postaja boja za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2016 v Franciji, je ponudila veliko presenetljivih razpletov tekem, ob katerih se zdi celo poraz Slovenije v Estoniji povsem normalen in pričakovan. Boj za prva tri mesta bi bil lahko v vseh skupinah napet vse do oktobra 2015.

Pogled na lestvice kvalifikacijskih skupin za euro 2016 ponuja nenavadna imena vodilnih reprezentanc. Islandija, Wales, Ciper, Irska, Litva, Estonija, Finska, Severna Irska in Albanija ne sodijo med evropske velesile, toda v prvem dejanju od desetih na trnovi poti do Francije so zasenčili številne favorite. Albanija je zmagala na Portugalskem (povprečna stavniška kvota na zmago gostov je bila 10), Ciper v Bosni in Hercegovini (15), Nizozemci so podpisali vdajo na Češkem (3,5), Turke so prerešetali na Islandiji (3,5), ... tudi zmagi Severne Irske na Madžarskem (6,25) in Slovaške v Ukrajini (5) sodita med dogodke, ki so zagrenili življenje marsikateremu ljubitelju športnih stav, prav tako presenetljiv je bil slovenski poraz v Talinu (3,75). Ne le v Evropi, tudi v Afriki je bilo več nepričakovanih zmagovalcev, kot denimo Kongo v Nigeriji (10).

»Zgodilo se je, česar sem se najbolj bal – da ne bomo našli rešitve za zlom ciprske obrambe. Ni mi žal, da nihče od nas ni odšel v Pulj in si ogledal tekme Hrvaške s Ciprom, saj me Ciprčani niso presenetili. Presenetili so me moji fantje, ki niso igrali, kot smo pričakovali,« je največje presenečenje uvodnega kola kvalifikacij za EP 2016 pojasnil Safet Sušić, selektor BiH, ki je še nekaj mesecev pred tem enakovredno igrala na svetovnem prvenstvu proti finalistki Argentini in afriški prvakinji Nigeriji. Bošnjakom seveda ni pomagalo dejstvo, da so se po porazu posuli s pepelom nosilci njihove igre. »Ne gre le za zgrešeno enajstmetrovko, tudi sicer sem igral slabo, podobno kot soigralci. Žal mi je,« je denimo povedal Romin zvezdnik Miralem Pjanić. »Prejeli smo gol kot kakšna nižjerazredna ekipa. Z eno podajo je izpadla iz igre celotna naša obramba,« je v Zenici priznal tudi Edin Džeko.

BiH se bo borila za euro v navidez lahki skupini B, v kateri igrajo še Belgija, Izrael, Wales, Ciper in Andora, toda še enkrat se je izkazalo, da v sodobnem nogometu ni lahkih tekmecev. Kakršnokoli podcenjevanje te lahko kaznuje, usodna je lahko že premalo ambiciozna igra. Danes namreč vsi igrajo čvrst nogomet, vsi lahko obiskujejo fitnes in neumorno tečejo po igrišču vseh 90 minut, razlika je le v sposobnosti za ofenzivno igro in navdahnjenosti glavnih napadalnih adutov. Slednje ni bilo mogoče zaznati ne pri BiH ne pri Sloveniji.

Ne le BiH, tudi nekatere druge reprezentance, ki so preživele junij v Braziliji, so odpovedale. Portugalska brez Cristiana Ronalda je bila proti Albancem nemočna in nekonkretna, ni ji pomagalo niti 10 kotov in 19 strelov na vrata »orlov«. Še bolj razočarani so bili v reprezentanci Nizozemske, ki je v Braziliji preživela tudi prva dva julijska tedna. »Selektorju Guusu Hiddinku je uspelo v eni tekmi uničiti pozitivno vzdušje in optimizem, ki sta pri nas vladala med mundialom in v mesecih po njem,« so zapisali v osrednjem časniku Telegraaf po porazu v Pragi. Hiddinku so očitali tudi ohromljen sistem igre 5-3-2.

Najboljše volje so razumljivo v Italiji, potem ko je novi selektor Antonio Conte uspešno začel zgodbo v Oslu – osrednji akter je bil 23-letni napadalec Simone Zaza, donedavni soigralec Jasmina Kurtića pri Sassuolu –, in Angliji. V Baslu je prišla do izraza hitrost angleških igralcev in dobro delujoča postavitev v rombu v modelu igre 4-4-2. Švicarji kljub temu niso izgubili optimizma pred oktobrskim gostovanjem v Mariboru. Izbranci Vladimirja Petkovića so bili najmanj enakovredni Otočanom, ki so uveljavili večjo telesno moč šele v drugem polčasu. Kljub (ne)pričakovanim izidom v skupini E in slabi igri Slovencev v Talinu mnogi še vedno zaupajo adutom Srečka Katanca. Na primer stavne hiše, ki Slovence »vidijo« v dodatnih kvalifikacijah za EP. Razmerje sil v skupini E se ni spremenilo. Anglija se je še utrdila na položaju favorita za eno od prvih dveh mest (kvota 1,02), sledijo Švica (1,4), Slovenija (3), Estonija (8) in Litva (20).