Slovenija za železno zaveso uspešnejša od Ukrajine

Danes prvi polčas dvoboja Ukrajine in Slovenije za eno vstopnico do eura 2016. Konopljanka se želi oddolžiti Handanoviću.

Objavljeno
14. november 2015 01.24
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec

Lvov – Najbolj zahodnoevropsko mesto v vzhodni Evropi bo danes ob 18. uri prizorišče pete zgodovinske tekme za slovensko nogometno reprezentanco za nekdanjo železno zaveso. Izbranci selektorja Srečka Katanca si seveda želijo, da bi tudi v Lvovu nadaljevali tradicijo uspehov iz Kijeva, Bukarešte in Moskve, ki jo je začasno prekinil le dvoboj s Hrvati.

Le redkokdo v slovenskem taboru si je včeraj upal napovedati razplet prve tekme dodatnih kvalifikacij za euro 2016 med Ukrajino in Slovenijo; ne igralci, ne selektor, ne predsednik. Le navijači, ki bodo tudi 1100 km od slovenske meje podprli reprezentanco, so po lvovskih ulicah izustili kakšnih 1:1, 2:1 in celo 3:0 za Katančevo selekcijo.

Reprezentanti so se raje osredotočili vsak na svojo nalogo, pri čemer so se počutili kot doma. Pred pristankom na letališču so lahko opazovali okoliške gozdove, podobne tistim na Brdu, igrišče na štadionu, na katerem začasno domuje iz Donjecka pregnani Šahtar, je bilo sinoči prav tako odlično pripravljeno kot igrišča na Brdu ... Le hotel Leopolis v središču Lvova, v katerem bodo čez deset dni prenočili tudi Cristiano Ronaldo in soigralci pri Realu, je za dva razreda in pol boljši od njihove rezidence na Gorenjskem.

Takšno idilično vzdušje sta prenesla na večerni trening tudi selektor Katanec in prvi napadalec tega rodu Milivoje Novaković. Slednji je z odgovori večkrat navdušil ukrajinske novinarke, ob tem pa zatrdil, da se »Ukrajinci močneje obremenjujejo z letom 1999 kot mi«. Podobno je Katanec sprožil zadovoljstvo navzočih, ko je odgovoril na vprašanje, postavljeno v ukrajinščini. »Zelo sem zadovoljen z izpolnjenim načrtom priprav. Naredili smo prav vse, kar smo želeli,« je zatrdil Katanec, ki je nasploh deloval sproščeno in dobre volje. Mlajši novinarji so bili presenečeni, starejši so namignili, da je bil to morda dober znak pred prvim pomembnim večerom za slovensko reprezentanco.

»Če bomo ponovili raven igre iz Švice in preprečili padec zbranosti v zadnjem delu tekme, bodo imeli poštene težave z nami tudi Ukrajinci, verjemite. Ne bi se rad ponavljal, toda tedaj v Baslu smo naredili 90 odstotkov potrebnega za uspeh, ki bi nas že odpeljal na euro, a veste, kaj se je nato zgodilo. Gotovo pa smo iz tedanjega poraza povlekli izkušnje, ki nam bodo, upam, koristile na obeh tekmah z Ukrajino,« je ocenil slovenski selektor.

Slovenci lahko drevi računajo na podoben sprejem domačih navijačev kot omenjeni Šahtar, ki v Lvovu zaradi dejstva, da prihaja iz uporniške regije Donbas, posluša žvižge polnega štadiona tudi na mednarodnih tekmah. Toda s tem se ne obremenjujejo, vedo, po kaj so prišli na ukrajinski vzhod. Potihem računajo tudi na kompleks tekem dodatnih kvalifikacij, ki se je po razpadu Sovjetske zveze naselil v miselnost reprezentance iz 44-milijonske države. Neverjetno, toda resnično: Ukrajinci so namreč izgubili vseh pet dosedanjih dvobojev dodatnih kvalifikacij! Boljše so bile Nemčija ('02), Grčija ('10) in Francija ('14), dvakrat sta jih zlomili tudi zasedbi izza omenjene železne zavese, in sicer Hrvaška ('98) ter Slovenija ('00) ...

Katanec seveda ne bo želel prekiniti te tradicije. »Mehko« slovansko reprezentanco bo poskušal zlomiti na enak način kot vselej: z bojevito igro na meji prekrška in z enajstimi razpoloženimi možmi na igrišču. Tudi model igre 4-3-1-2 je kar pravšnja izbira za spopad s tako odličnimi krilnimi igralci, kot sta Jevgenij Konopljanka in Andrej Jarmolenko; omogoča pokrivanje kril z igralci in ne s statičnim sistemom.

Ali bodo Slovenci res ustavili najnevarnejše adute drevišnjih gostiteljev, bo znano malo pred 20. uro. Simpatični Konopljanka meni nasprotno: »Če sem opravil z obrambo madridskega Reala, lahko tudi s slovensko. Zadovoljni bi bili s kakršnokoli zmago, sam pa upam, da bom Handanoviću vrnil za ubranjeno enajstmetrovko na lanski tekmi evropske lige med Dniprom in Interjem!«