V meglenih Stožicah slavili Američani in pokvarili debi Stojanovića

Reprezentanca ZDA je na prijateljskem obračunu s Slovenijo v Stožicah slavila s 3:2.

Objavljeno
15. november 2011 15.16
Posodobljeno
15. november 2011 16.47
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Novi slovenski selektor Slaviša Stojanović je na prvi uradni tekmi doživel tudi prvi poraz, saj je reprezentanca ZDA na prijateljskem obračunu v Stožicah slavila s 3:2. Stojanović je slabo uro pred začetkom tekme razkril, da bo kapetanski trak nosil Samir Handanović, presenetila pa je odločitev, da v udarno enajsterico postavi tudi Darijana Matića.

V prvem polčasu so bili varovanci slovitega Jürgena Klinsmanna boljši nasprotnik in na odmor odšli s prednostjo dveh zadetkov. V drugem delu tekme pa so prerojeni slovenski nogometaši uspeli znižati na 3:2, a jim je za dokončni preobrat nato zmanjkalo moči.

Za Slovenijo je dva gola dosegel Tim Matavž, pri Američanih pa so se med strelce vpisali Edson Buddle, Clint Dempsey in Jozy Altidore.

Buddle kaznoval hudo napako Matića

Tekma v napol praznih in meglenih Stožicah se je pričela dinamično, saj so že v prvi minuti nevarno zapretili gostje iz ZDA. S strelom od daleč je dobro poizkusil Johnson, a se je izkazal domači kapetan Handanović. Slovenski nogometaši so hitro odgovorili, lepo se je odkril Ljubijankić, ki bi lahko sam stekel proti Howardu, vendar se je zapletel in ostal brez strela na gol.

V 9. minuti pa si je hudo napako privoščil novinec Matić, ki je na robu kazenska prostora izgubil žogo, spodrsljaj so izkoristili Američani, saj je s pomočjo leve vratnice zadel Buddle. Le nekaj minut kasneje so imeli gostje priložnost, da povišajo vodstvo, toda k sreči je bil nezbran Altidore.

Tudi v nadaljevanju so bili nekoliko bolj nevarni varovanci slovitega Jürgena Klinsmana, v 16. minuti bi lahko še drugič slovensko mrežo zatresel Johnson, v zadnjem trenutku je dobro posredoval Jokić. Tri minut kasneje so si polpriložnosti priigali tudi slovenski nogometaši, do strela z glavo je prišel Matavž, njegov strel pa je zlahka ubranil Howard.

Američani zadeli dvakrat v le dveh minutah

Napadalec PSV-ja pa je v 26. minuti vendarle uspel zatresti mrežo. Po podaji Ljubijankića se je namreč Matavž lepo izognil prepovedanemu položaju in nato s strelom v desni zgornji kot premagal Howarda. Po izenačenju so domači nogometaši zaigrali bolj podjetno, Iličić je v eni od akcij meril le nekaj centimetrov mimo leve vratnice.

V 39. minuti je Slovenija zapravila novo priložnost za vodstvo. Po prekinitvi je Ilićič lepo podal na desno stran do Brečka, ki je potegnil v kazenski prostor in po strelu le za nekaj centimetrov zgrešil vrata. Odgovorili so Američani, ki so v le dveh minutah dosegli kar dva gola. Najprej je bil po podaji iz kota v skoku najvišji Dempsey, ki je z glavo zadel za 1:2. Le dve minuti kasneje je sledil nov šok. Šuler in Jokič sta namreč v kazenskem prostoru podrla Johnsona, glavni sodnik pa je pokazal na belo točko - najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel Altidore (1:3).

Veliko premoč z novim golom kronal Matavž

Ob polčasu je Stojanović opravil dve menjavi, na klop sta odšla Iličić in Matić, priložnost pa sta dobila Krhin in Birsa. Slovenski nogometaši so drugi polčas pričeli precej bolje in si hitro priigrali nekaj priložnosti. Po nespretnem izbijanju žoge Američanov v svojem kazenskem prostoru je do nje prišel Birsa, a meril mimo desne vratnice, v 48. minuti je bil nenatančen tudi Ljubijankić.

Novo mojstrsko potezo je pokazal tudi Matavž, ki je lepo preigral tri ameriške branilce, toda nato mu je zmanjkalo moči za strel proti vratom. V 59. minuti bi se med strelce lahko vpisal tudi Šuler, ki pa iz težkega položaja ni uspel zadeti, le nekaj sekund kasneje je Cesar zadel še vratnico.

Izjemen pritisk naših nogometašev je le minuto kasneje kronal Matavž. Slednji je najprej zadel vratnico, nato pa lepo odigiral dvojno podajo z Ljubijankićem in zabil svoj drugi gol za znižanje na 2:3. V 70. minuti je Stojanović opravil novo menjavo, iz igre je odšel Kirm, na zelenico pa je prišel napadalec Olimpije Vršič.

Stojanović nekaj minut namenil tudi mlademu Lazareviću

V nadaljevanju so Američani vendarle uspeli zaustaviti številne nalete slovenskih nogometašev in vzpostavili ravnotežje, tempo igre pa je precej upadel. V 80. minuti je slovenski selektor na klop poklical Matavža in Ljubijankića, ki sta ju nadomestila Pečnik in Dedič.

Osem minut kasneje je priložnost za igro dobil član mlade slovenske reprezentance do 21 let Lazarević. V četrt minuti sodnikovega podaljška je imela Slovenija novo možnost za izenačenje, toda Birsa je iz prostega strela meril malce nad vratnico, končna zmaga je tako pripadla Američanom.

Postavi:

Slovenija (4-2-3-1) : S. Handanović; Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Matić, Bačinović, Ljubijankić, Iličić, Kirm, Matavž.

ZDA (4-2-3-1) : Howard; Cherundolo, Woodson, Bocanegra, Chandler; Williams, Edu, Backerman, Buddle; Dempsey; Altidore.

Izidi prijateljskih tekem:

Slovenija - ZDA 2:3

(Matavž 26., 60.; Buddle 9., Dempsey 41., Altidore 43./11-m.)

Makedonija - Albanija 0:0

Honduras - Srbija 2:0

Belorusija - Libija 1:1

Ukrajina - Avstrija 2:1

Danska - Finska 2:1

Luksemburg - Švica 0:1

Grčija - Romunija 1:3

Poljska - Madžarska 2:1

Nemčija - Nizozemska 3:0

Italija - Urugvaj 0:1

Anglija - Švedska 1:0

Francija - Belgija (0:0

Kostarika - Španija (22.05)