Slovenski navijači razdeljeni med sosednje države

Francija, Nemčija, Španija in Belgija favoriti, na turnirju pet novincev, štirje Otočani. Leta 1960 štirje, 56 let pozneje že 24.

Objavljeno
23. november 2015 01.40
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Če nogometna Slovenija čaka na zaključno poročilo o kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji, se 24 drugih reprezentanc iz držav na stari celini že pripravlja na žreb skupin za euro 2016, ki bo čez tri tedne v Parizu. Med njimi so tudi vse štiri slovenske sosede – Italija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška.

Evropsko prvenstvo ponuja vse donosnejši posel zavoljo številnih dejavnikov. Med njimi so razširjenost digitalnih medijev, tehnološka revolucija, ki prinaša »zvok in sliko« v najbolj odročno kotanjo na svetu, globalizacija, ki je strahovito povečala zanimanje za (evropski) nogomet tudi na drugih celinah, in, ne nazadnje, nenehna ekspanzija šampionata, ki neposredno vključuje države udeleženke eura. Za primerjavo: leta 1960, ko so v praksi uresničili zamisel Henrija Delaunayja – slednji je bil drugi nogometni vizionar iz Francije ob Julesu Rimetu – iz daljnega leta 1927, so na »evropskem prvenstvu« igrale štiri reprezentance. Tako je bilo do turnirja, ki ga je leta 1980 organizirala Italija in velja za prvo »pravo« evropsko prvenstvo, na katerem je nastopilo 8 reprezentanc. Naslednjič so razširili euro leta 1996 v Angliji, ko se je spopadlo za naslov prvaka 16 ekip, Francija 2016 pa bržkone pomeni zadnjo razširitev eura, in sicer na 24 od 54 moštev pod dežnikom UEFA.

V Franciji '60 tudi SFRJ

Če smo bili Slovenci na premiernem šampionatu posredno prisotni prek reprezentance SFRJ (ob gostiteljici Franciji, Češkoslovaški in poznejši zmagovalki Sovjetski zvezi), slovenske reprezentance 56 let zatem ne bo na razširjenem euru. Navdušenci nad nogometom si bodo resda že izbrali »svojo« reprezentanco, ne nazadnje bodo morda stiskali pesti za katero od sosednjih držav ali pa za tradicionalno najbolj priljubljene Nemčijo, Španijo in Anglijo.

Stavnice in navijači razvrščajo ekipe med favorite in avtsajderje že veliko pred plesom 24 kroglic, ki bo 12. decembra v pariški kongresni palači s 3.723 sedeži. Med pet glavnih favoritov šampionata so uvrstili Nemčijo, Francijo (obe s kvoto po 4), Španijo (6,5), Belgijo (10) in Anglijo (11), najmanj možnosti za naslov prvaka pa naj bi imele Slovaška (100), Romunija, Severna Irska (obe po 200), Madžarska (250) in Albanija (300). Stališče stavnih hiš bi bilo možno podkrepiti tudi s podatkom o tržni vrednosti posameznih reprezentanc; na vrhu dejansko kotirajo Španija, ki premore reprezentante s skupno vrednostjo 540 milijonov evrov, za njo ta čas vodilna reprezentanca s Fifine lestvice Belgija (435 mio €), tretja po tem merilu pa je gostiteljica Francija s približno 400 milijonov € vredno reprezentanco.

Selektor bo spremljal Anglijo in Slovaško

Gotovo bodo ljubitelji športnih stav s težjim srcem postavili kakšen evro na morebitne zmage petih novincev med evropsko elito: Albanija, Islandija, Severna Irska, Slovaška in Wales so se namreč prvič doslej uvrstili na evropsko prvenstvo. Slednji trije so že okusili vonj velikega turnirja na svetovnem prvenstvu, Albanija in Islandija pa bosta sploh prvič igrali med moštvi takšne ravni. Ob tem je treba dodati, da sta tudi Avstrija in Ukrajina prvič doslej uspešno preživeli kvalifikacije za EP, saj sta igrali na euru le kot državi (so)gostiteljici v letih 2008 oziroma 2012. Ob Avstriji so se po odsotnosti v letu 2012 vrnili med najboljše v Evropi še Turčija, Romunija in Švica.

Turnir v deželi galskih petelinov bo doslej najmočneje otoško obarvan. V Franciji se bodo predstavili Anglija, Irska, Severna Irska in Wales, v močni skupini z Nemčijo in s Poljsko je spodrsnilo le Škotom, ki pa so do zadnjega ogrožali uspeh omenjenih tekmic.

Posebno misijo bo opravljal slovenski selektor, ki bo podrobno spremljal šest tekem Slovaške in Anglije v njunih predtekmovalnih skupinah. Omenjeni reprezentanci bosta namreč – ob Škotski, Litvi in Malti – tekmici Slovenije v kvalifikacijah za naslednje svetovno prvenstvo v Rusiji, ki se bodo začele manj kot dva meseca po euru.

Prvenstvo, ki ga bodo igrali v desetih francoskih mestih Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nica, Pariz, Saint Denis, Saint Etienne in Toulouse, bo zaradi grozilnih sporočil Islamske države tudi eno najbolj varovanih v zgodovini nogometne igre.