Slovenski prvaki streznili »psihično nestabilni« Schalke

Proti Mariborčanom so gostitelji pričakovali zmago, a očitno jih je popotnica uspeha z Dortmundom tudi uspavala.

Objavljeno
02. oktober 2014 10.45
Germany Soccer Champions League
 S. U., šport
S. U., šport
Gelsenkirchen – Kmalu po slavju je sledila streznitev. Takšno je enotno mnenje v nemški javnosti o izplenu zgolj ene točke nogometašev Schalkeja po uvodni domači predstavi v skupinskem delu nove sezone lige prvakov. Proti Mariborčanom so gostitelji pričakovali zmago, očitno pa jih je popotnica slavja v domačem derbiju z Dortmundom tudi uspavala.

Schalke je kot eden stalnih kandidatov za najvišja mesta na nemški nogometni sceni slabo štartal v sezono, izpadel že v uvodnem kolu nacionalnega pokala proti tretjeligašu iz Dresdna, zapravil nekaj uvodnih točk v domačem prvenstvu, a se nato vendarle vrnil k mirnim valovom in tudi med privrženci poskrbel za evforijo po zmagi v regionalnem derbiju proti Dortmundčanom. A veselja je bilo kmalu konec, saj je sledila streznitev proti slovenskim prvakom. Razočaranju med številnimi privrženci tradicionalnega kluba po remiju v domači areni z Mariborom kar ni bilo konca, tudi dan po tekmi sta se v številnih komentarjih prepletali jeza in žalost. Resda je precej pozornosti od Schalkejeve domače premiere v nemškem prostoru odvrnil Bayernov uspeh na praznem moskovskem štadionu, predvsem navijači Dortmunda in Leverkusna pa so razmišljali o sinočnjem sporedu z nastopoma svojih moštev, vseeno pa marsikdo med nogometu zapriseženimi Nemci ni mogel prezreti torkovih dogodkov v Gelsenkirchnu. Maribor se še tretjič v Nemčiji ni osramotil: pred dvema desetletjema je tesno z 1:2 ob prestrogi izključitvi Saša Lukiča izgubil v Dortmundu, ko pa je prvič igral v skupinskem delu lige prvakov, je remiziral v Leverkusnu (0:0). Resda so Štajerce na zelo branem regionalnem portalu derwesten.de poimenovali za komaj znano moštvo, a so potem tudi zapisali, da si je točko zaslužil, Schalke pa je svojim privržencem pripravil še eno razočaranje med nekaj že doživetimi v tej sezoni. »Vodilni gol Maribora je vnovič razkril psihično nestabilnost Schalkeja,« so ob tem pristavili.

Tudi pri tabloidu Bild so se kritično ozrli k bledi predstavi nemškega kluba, za slabšega od Schalkejevih nogometašev so ocenili le še sodnika in zapisali, da je šlo tako pri vodilnem golu gostov kot tudi izenačenju domače zasedbe za ofsajd. Športni časnik Kicker je na svoji spletni strani podčrtal predvsem izjavo trenerja Jensa Kellerja, češ da je moštvo za konec tedna proti Dortmundu porabilo preveč moči in energije, zdaj je grizlo na vso moč, pa očitno ni bilo dovolj.

Med novinarskimi ocenami igralcev visokih – razumljivo – ni bilo, višjo od drugih si je v tisku prislužil le Klaas-Jan Huntelaar, avtor edinega domačega gola, obenem tudi udarni zvezdnik moštva iz Porurja. Javnost je več pričakovala od nekaterih drugih, predvsem napovedovanega »čudežnega dečka« Juliana Draxlerja, ki pa po remiju v pogovoru z domačimi poročevalci ni zganjal preplaha: »Dobro, tokrat smo osvojili le točko, a vendarle jih je še dovolj na voljo, tako da nismo še ničesar zamudili.«

Pred Schalkejem je zdaj v soboto nova prvenstvena preizkušnja, tokrat pri Hoffenheimu. Keller nima prav veliko časa za vrnitev miru in samozavesti, tekmec je z 10 točkami po šestih kolih nemškega prvenstva na 4. mestu. Doslej je v sezoni pokazal krepko več kot Huntelaar in soigralci. Pa se bodo ti zdaj v jezi po remiju z vijoličastimi prebudili?