Slovo evropskih prvakov?

Uf, s kako težko nalogo se bodo nocoj spopadli evropski prvaki: Inter bo v Münchnu poskušal popraviti spodrsljaj s prve tekme v Milanu, ki jo je dobil Bayern (0:1; Gomez), kar pa bo vse prej kot enostavno. V drugi nocojšnji tekmi pa bo Manchester United na domačem Old Traffordu gostil Marseille (0:0).

Objavljeno
15. marec 2011 09.02
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana –  Bavarci so namreč v generalki za povratno tekmo osmine finala lige prvakov s kar 6:0 opravili z nekoč slovitim Hamburgom, Inter – nasprotno – je doma remiziral s povprečno Brescio. Statistika resda ni odločilna, a hkrati nikdar ne laže: le eno moštvo je v zgodovini lige prvakov na povratni tekmi izničilo domači poraz – to je bil Ajax, ki ga je tedaj pred 14 leti vodil isti trener kot danes Bayern, namreč Louis van Gaal! »Da sem edini, ki mu je uspelo zrežirati zasuk? O tem nisem razmišljal, a kljub temu verjamem na besedo gospodom z UEFA,« je včeraj o podvigu iz sezone 1995/96 spregovoril Louis van Gaal. Njegov Ajax je v Amsterdamu izgubil prvo polfinalno tekmo proti Panathinaikosu, s prepričljivo zmago s 3:0 v Atenah pa so se nato van der Saar, brata de Boer, Davids in drugi prebili v rimski finale, kjer jih je ustavil tedaj res močni Lippijev Juventus.

»Upam, da bo Ajax tudi po gostovanju Interja pri nas ostal edini v omenjeni statistiki,« se je včeraj še pridušal van Gaal, ki je – mimogrede – v Nemčiji osrečil le redkokaterega navijača. V reprizi lanskega finala lige prvakov bo imel možnost za pridobitev kakšne simpatije, bolj ali manj pa je »že opravil svoje«.

V družbi Robbna in Riberyja tudi Milivoje Novakovič

Nizozemski trener, 59-letni »mož z beležko«, se bo po koncu te sezone predčasno poslovil od Bayerna, bolj pokončnega slovesa od bavarskih gozdov kot z zmago v ligi prvakov pa si ne more zamisliti. No, Arjen Robben, Franck Ribery in druščina morajo prej izločiti evropske prvake. Generalka je bila uspešna: nekoč slavnemu hamburškemu SV, ki je na krilih sedanjega Schalkejevega trenerja Felixa Magatha pokoril Evropo v sezoni 1982/83, so Bavarci v soboto kar po teniško »zavezali kravato«, pri čemer je blestela naveza Robben-Ribery. Prvi je zabil gole za 1:0, 2:0 in 3:0, drugi je bil razigran kot otroci na Copacabani. Največji nemški dnevnik Bild je oba – tako kot Milivoja Novakoviča – uvrstil v idealno enajsterico 26. kola bundeslige. »Po dveh zaporednih porazih [z Borussio D. in Hannovrom] bi res težko reagirali bolje. Šest golov proti močnemu Hamburgu je velik podvig. Toda mi se ne slepimo, Inter bo še kako nevaren, vemo, po kaj prihajajo Italijani na naš štadion. Mi pa imamo seveda svoj načrt, ki vključuje le udeležbo v petkovem žrebu za četrt- in polfinale,« je pospremil tekmo Ribery. Slednji bo še kako motiviran, potem ko je lani zaradi pobalinskega prekrška nad Lisandrom ostal brez finalne tekme v Madridu, ki jo je nato z 2:0 dobil Inter. Znani so tudi drevišnji bavarski aduti (4-2-3-1), za prvim strelcem Mariem Gomezom bo trojček Ribery-Müller-Robben.

Diego Milito spet na treningu

Diego Milito, ki je v omenjenem finalu z dvema goloma postavil piko na i sanjski sezoni, je včeraj z moštvom odpotoval v München, a še ne bo nared za igro. »Pripravljamo ga za derbi [3. aprila] z Milanom,« je o Argentincu spregovoril Interjev trener Leonardo. Brazilski strokovnjak še ni izgubil vere v presenečenje na Allianz Areni, ki naj bi ga lovil s Samuelom Eto'ojem in Goranom Pandevom v konici napada, za njima (4-3-1-2) bo igral Wesley Sneijder.

»Poglejte, mi predstavljamo Inter, hkrati smo skupina fantov, ki zna igrati takšne tekme, kot bo nocoj v Münchnu, tretji razlog, zakaj verjamem, da bomo premagali Bayern, pa so naši navijači,« je strnil misli pred gostovanjem na jugu Nemčije Goran Pandev, makedonski napadalec, ki je enako nevaren tako z levo kot desno nogo. V italijanskem taboru je vprašljiv nastop Lucia.

Sir Alex le o četrtfinalu

V drugi nocojšnji tekmi bo Manchester United gostil Marseille (0:0). Angleški klub lovi svojo šesto zaporedno uvrstitev v četrtfinale lige prvakov, »rdečim vragom« pripada vloga favorita. »Vseeno mi je, ali zmagamo z izidom 1:0 ali pa 4:3. Jasno pa je, da bo ključ do uspeha nad Francozi vnovič čvrsta obramba,« je prepričan trener Alex Ferguson, ki je pozdravil vrnitev štoperja Nemanje Vidića, nared za igro naj bi bil tudi Nani.