Šov Danija Alvesa zaznali tudi seizmologi v Barceloni

Dani Alves v Torinu doživlja drugo nogometno pomlad. »Ničesar še nismo osvojili, četudi se borimo za tri lovorike!«

Objavljeno
11. maj 2017 01.19
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Četudi Barcelona pleše le v španskem prvenstvu, ligo prvakov spremljajo tudi njeni navijači. Katalonci so imeli posebej na očeh dvoboj Juventusa in Monaca, po katerem so razočarano spoznali svojo zmoto iz lanskega poletja, ko so spustili Danija Alvesa v Torino. Brazilec namreč igra v življenjski formi.

Alves je v Monte Carlu z dvema podajama omogočil strelski razcvet Gonzalu Higuainu, na povratni tekmi v Torinu je učinkovito poslal v ogenj Maria Mandžukića, nato se je vpisal med strelce še sam. Štiri akcije za vse Juventusove gole (0:2, 2:1) so bile mojstrske, zdelo se je, da imajo žoge ob Alvesovih podajah vgrajene navigacijski sistem GPS. »Najpomembnejši je ekipni uspeh. Kaj ti pomagajo goli, če so premalo za zmago kluba?« je po novi zmagi Juventusa zatrdil Dani Alves in dodal: »Seveda sem vesel gola, saj nisem pogosto med strelci. Toda še raje nizam podaje za gol, tako nas je po koncu tekme veselih več ...«

Juventus je z nakupom Alvesa zadel v polno. Lanskega 1. julija je potegnil iz Barcelone tedaj 33-letnega Brazilca, s katerim je ustvaril eno najboljših krilnih navez v Evropi. Dani Alves in Juan Cuadrado sta izkušena in kompatibilna konkurenta za podoben igralni položaj, dejansko predstavljata definicijo za pomen komplementarnosti. Krasi ju odlična taktična inteligenca, saj ju lahko trener Max Allegri raznovrstno uporablja na desni strani igrišča tako v modelu igre 3-4-3 kot 4-2-3-1, tako na boku kot na krilu.

V izločilnih bojih lige prvakov je opozoril nase predvsem Alves, ki pri nedavno dopolnjenih 34 letih doživlja pravo renesanso. V obeh tekmah z Monačani je igral tako racionalno in učinkovito, da so množično kolcanje navijačev Barcelone zaznali celo katalonski seizmologi. Kaj bi dal Lionel Messi za to, da bi imel v tej sezoni ob sebi Danija Alvesa! Slednji je namreč predstavljal hrbtenico sanjskega moštva Barcelone kot Messi, Xavi, Iniesta, Busquets in Puyol.

Od lanskega poletja blesti v črno-belem, toda zanj sezona še ni končana. »Morda bo zvenelo nenavadno, toda nismo osvojili še niti ene lovorike ... V italijanskem prvenstvu moramo potrditi naslov prvaka, nato nas čaka še finale pokala in 3. junija vrhunec sezone v Cardiffu. Želimo zmagati v ligi prvakov!« je napovedal Dani Alves, ki je srce, oblikovano z dlanmi po golu Monacu, posvetil dekletu.

Pregled oddanih žog (glej tabeli) prikazuje, s katerimi soigralci ustvarja največ akcij Dani Alves. Najbolj prometna je bila povezava na relaciji med Andreo Barzaglijem in Alvesom (9 podaj), slednji pa je največkrat poslal v ogenj Paula Dybalo (8). Mario Mandžukić je prejel le tri Alvesove podaje, a je bila ena od njih dovolj natančna za gol Hrvata, ki bo 21. maja dopolnil 31 let.

V torek zvečer se je potrdil pomen raznovrstnosti vadbe najmlajših nogometašev. Alves, po rodu iz mesta Juazeiro v zvezni državi Bahia, je v otroštvu sprva igral na krilnem položaju, oče ga je nato – ker je zabil premalo golov – prekvalificiral v bočnega branilca. Da se znajde odlično v najbolj neprijetnem položaju na igrišču, je razkril aprila 2014, ko ga ni vrgla iz tira niti banana, ki so mu jo med izvajanjem kota namenili navijači Villarreala. Alves ni odhitel k sodniku, olupil je banano in si jo privoščil. Posrečena poteza Brazilca je sprožila val odobravanja po vsem svetu – družbena omrežja so preplavile fotografije največjih nogometnih zvezdnikov med uživanjem banane.

Tudi Italijane je preporod Danija Alvesa povsem prevzel, v številnih analizah ga postavljajo za eno od ključnih figur v trenutni zasedbi Juventusa. Prav z njim in nekaterimi drugimi – z Dybalo namesto Morate in s Higuainom namesto Teveza – naj bi imel Juventus več možnosti za zmago v Cardiffu kot leta 2015 v Berlinu.