Španci z rekordno pogodbo za televizijske pravice

Španska nogometna liga je sklenila rekorden televizijski posel v vrednosti skoraj treh milijard evrov.

Objavljeno
04. december 2015 13.59
G. L.
G. L.

Barcelona - Špansko prvenstvo bo v prihodnosti bogatejše za rekordno donosen televizijski posel v vrednosti skoraj treh milijard evrov. Špansko ligo bodo med letoma 2016 in 2019 tržili telekomunikacijski velikan Telefonica, Medijsko-komunikacijska skupina Mediapro ter Orange-Vodafone.

Telefonica bo s svojo televizijsko storitvijo Movistar dobila priložnost, da v vsakem prvenstvenem kolu prenaša izbrano tekmo. Za dogovor bodo morali odšteti 250 milijonov evrov na sezono oziroma skupno 750 milijonov evrov. Mediapro si je za 633 milijard evrov letno zagotovila pravice do osmih neposrednih prenosov ob koncih tedna, vključno z eno od tekem madridskega Reala ali Barcelone ter prenosom enega el clasica na sezono. Celotna vrednost omenjenega paketa znaša 1,9 milijarde evrov, vključuje pa tudi storitev »pay per view« za izločilne boje španskega pokala.

Za manjši kos pogače, ki predstavlja prenose španskega nogometnega prvenstva po barih, lokalih in ostalih javnih prostorih v Španiji, sta zakupila Orange in Vodafone, ki sta združila moči in bosta za prenose v naslednjih treh letih odštela 300 milijonov evrov.

Kljub temu, da gre za vrtoglave številke, špansko prvenstvo ostaja v veliki senci angleške premier lige, ki bo v enakem obdobju na račun televizijskih pravic svojo blagajno napolnila za sedem milijard evrov.