Športno rokovanje nogometašev? Ukinite ga!

Prijateljska gesta pred začetkom nogometnega obračuna je v Angliji postala vir težav in medsebojnega obtoževanja.

Objavljeno
17. september 2012 10.56
Posodobljeno
17. september 2012 11.18
SOCCER-ENGLAND/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

London - Minuli konec tedna je v angleški premier league spet precej prahu dvignilo (ne)rokovanje pred začetkom obračuna med Quenns Park Rangers in Chelseajem. Branilec domače ekipe Anton Ferdinand se namreč pred začetkom ni želel rokovati z Johnom Terryjem, ki mu je sicer ponudil roko, prezrl pa je tudi Ashleyja Cola.

Razlog? Mlajši od bratov Ferdinand je v minuli sezoni obtožil zvezdnika aktualnih evropskih prvakov, da ga je med dvobojem zmerjal z rasistično obarvanimi žaljivkami, a ga je nato sodišče spoznalo za nedolžnega. Cole si je prezir s strani mladega branilca prislužil zato, ker se je med pričanjem postavil na stran svojega moštvenega kolega. Kot smo videli minulo soboto, zadeva še zdaleč ni pozabljena in bo še naprej povzročala težave na angleških zelenicah.

Trener moštva QPR Mark Hughes je tako že pozval Angleško nogometno zvezo (FA) naj sicer tradicionalno prijateljsko gesto igralcev pred začetkom obračunov preprosto ukine. »Ne moremo le govoriti o starih dobrih dnevih in obdržati vse prakse iz preteklih obdobjih. Nekatere stvari smo spremenili na bolje, nisem pa prepričan, da smo napredovali tudi na tem področju. Sicer neizmerno spoštujem t. i. projekt Spoštovanje pod okriljem FA, ki ga podpiramo tudi pri QPR. Toda menim, da ta element (rokovanje) povzroča več težav, kot pa jih reši. Zdi se, da gre za zastareli obred, ki bi se ga lahko znebili,« je razmišljal Hughes in priznal, da je pred tekmo s Chelseajem prepustil svojim igralcem samostojno odločitev, s kom se bodo rokovali.

Precej manj zgovoren na to temo je bil strateg moštva s Stamford Bridga Roberto Di Matteo. »Vsi igralci v našem moštvu so pred začetkom tekme ponudili roke nasprotnike. Če se oni niso želeli rokovati z nami, je to pač njihov problem. Mi smo imeli profesionalen pristop in na koncu šteje le to,« je bil kratek italijanski strateg na klopi evropskih prvakov.

Liverpool in ManUnited se želita izogniti incidentu

Novo poglavje v tej zgodbi bo na sporedu že prihajajoči konec tedna, ko se bosta na derbiju pomerila Manchester United in Liverpool. Branilec rdečih vragov Patrice Evra je namreč golgaterja redsov Luisa Suareza obtožil rasizma, urugvajski virtouz pa si je zato prislužil kazen s strani FA.

Zanimivo je, da se bosta že pred dvobojem sestala direktorja obeh moštev Ian Ayre (Liverpool) in David Gill (ManUnited), da bi preprečila morebiten incident. Angleški mediji še poročajo, da je vodstvo redsov že »ukazalo« Suarezu naj v športnem duhu ponudi roko francoskemu branilcu. Vprašanje je le, ali jo bo Evra tudi sprejel...