Sproščenost in polni Ljudski vrt za prvo zmago

V drevišnjo prvo tekmo v skupini G lige prvakov gredo vijoličasti brez Marka Šulerja, ki ga bo zamenjal Arghus.

Objavljeno
16. september 2014 20.23
Trening NK Maribor, 16.9.2014, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Maribor – Pretiranega vrveža okoli Ljudskega vrta včeraj še ni bilo zaznati, vendar ni bojazni, da se v Mariboru danes življenje ne bi zavrtelo v ritmu lige prvakov, ki se je po 15 letih spet vrnila v Maribor in Slovenijo. V Ljudskem vrtu bo v skupini G prvi gost portugalski podprvak Sporting.

Mariborski strokovni štab je včerajšnji dan začel slabe volje, čeprav je potihem že vedel, da so možnosti, da bi Marko Šuler igral na tekmi, minimalne. Zdravniška služba je potrdila, da poškodba stegenske mišice ni zaceljena in da za tekmo ni povsem nared. Tako Korošec včeraj ni treniral s prvim moštvom. »Ni stoodstotno zdrav in ne bo igral,« je na novinarski konferenci brez pomislekov dejal trener slovenskega prvaka Ante Šimundža, ki se ni preveč obremenjeval s tem, da ne bo imel na voljo enega od najzanesljivejših členov v obrambi. Kot da je želel, da se o tem hendikepu ne bi govorilo preveč, da bi morda tudi v tekmečevem taboru imeli čim manj informacij o stanju v vijoličnem moštvu. In da Šulerjeva zamenjava Brazilec Arghus ne bi nosil prevelikega bremena.

Vijoličasti so priprave za dvoboj opravili v običajnem ritmu, noč so prespali v City hotelu.

»Zbrani smo in osredotočeni za dvoboj, v katerem je Sporting favorit. Tekmec bo igral pod pritiskom, odločale pa bodo malenkosti. Mi bomo pripravljeni, da jih obrnemo sebi v prid in poskusimo zmagati. Psihično in fizično smo pripravljeni, smo sproščeni in prepričan sem, da bomo šli v dvoboj nabrušeni in z najvišjo stopnjo pripravljenosti,« je bilo uvodno razmišljanje sila uspešnega trenerja Maribora, ki je deloval suvereno, sproščeno in samozavestno. Natanko tako, kot želi, da bi danes na igrišču delovala vijolična enajsterica.

»Sproščeni smo toliko, da ne čutimo pritiska, zavedamo pa se pomembnosti tekme. Želja in ambicioznost sta ogromni, domači štadion je naša prednost. O tem, kolikšna je vrednost Sportingovih nogometašev, ne razmišljam. Če bi, potem Maribor nikoli ne bi igral v ligi prvakov,« od strelca prvega gola Maribora v ligi prvakov kajpak ni bilo slišati oguljenih fraz o tekmi med velikanom in palčkom.

Potem ko je Šulerjeva poškodba razblinila eno uganko, je Šimundža pritrdil, da ima še eno, dve. Po dosedanjih izkušnjah sta povezani z izbiro napadalcev. Če bo igral z dvema klasičnima napadalcema, bi bila enajsterica lahko podobna tisti, ki je v Glasgowu izpeljala eno od najboljši predstav tega rodu. Kdo od napadalnih zveznih igralcev bi potem potegnil kratko, morda spet Damjan Bohar? V drugi različici, v kateri Agim Ibraimi praviloma igra napadalca iz ozadja, bi se za prvega napadalca potegovala Marcos Tavares in Jean Philippe Mendy.

Šimundža sicer zatrjuje, da je več ali manj vse znano. Tudi o portugalskemu tekmecu, ki je že debelo desetletje v senci mestnih tekmecev Benfice in Porta, ni izpustil niti ene same podrobnosti. Trenutna forma Sportinga, sicer najmanj slovenskega od trojčka portugalskih velikanov, saj zanj ni igral še noben slovenski nogometaš, ni tako bleščeča, ampak tudi ni tako slaba, da bi pri Mariborčanih lahko zbujala pretirani optimizem. V štirih tekmah državnega prvenstva še ni izgubil, zmagal je samo enkrat.

»Izidi so splet okoliščin. Razen v derbiju z Benfico, v katerem je bil enakovreden, je narekoval ritem igre in napadal,« je Šimundža kar na hitro opravil z ugankami o slabi ali dobri formi lizbonskih zeleno-belih. »Poznamo pa njegove slabosti in odlike. Sporting neguje tipičen portugalski slog igre. Je dinamičen, agresiven in ima napadalno filozofijo,« je nadaljeval Šimundža in seveda ni želel odkrivati taktično tehničnih podrobnosti pred tekmo, ki bi lahko odprla pot do novih mariborskih podvigov.

Morda do tretjega mesta v skupini ali še kaj več. »S takšnimi stvarmi se ne obremenjujem. Tekma s Sportingom je prva v skupinskem delu tekmovanja in razmišljam samo o njej, po njej bom gledal naprej,« se je Šimundža izognil napovedim o možnosti Maribora v skupini, v kateri bo druga tekma v Londonu na Stamford Bridgeu. Na začetku sezone izjemno učinkoviti in prepričljivi Chelsea bo gostil povsem razglašeni Schalke.