Srečko Katanec bo zamenjal pol enajsterice s Škotske

Številne spremembe v slovenski reprezentanci pred jutrišnjo tekmo z Malto, Stožicah tudi novi obrazi.

Objavljeno
09. junij 2017 00.19
Aleš Čeh, Rajko Rotman, Robert Berić in Josip Iličić na treningu nogometne reprezentance pred bližajočo kvalifikacijsko tekmo z Malto. Ljubljana, Slovenija 8.junija 2017. [Iličić Josip,Čeh Aleš,Rotman Rajko,Berić
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Selektor slovenske nogometne reprezentance bo jutri popoldne (18) poslal nad Malto močno spremenjeno začetno enajsterico v primerjavi z zasedbo, ki je 26. marca pritekla na zelenico škotskega nacionalnega štadiona. Slovenija bo začela stožiško tekmo najmanj s petimi novimi nogometaši, ki bodo lovili pomembno zmago v boju za svetovno prvenstvo v Rusiji 2018.

S kom naj Slovenija napade Malto in na kakšen način naj lovi tri točke, s katerimi bi ostala v igri za nastop na svetovnem prvenstvu vse do oktobra? To ni le vprašanje za Srečka Katanca. Začetna enajsterica namreč tradicionalno ponuja kost za glodanje večini navijačev slovenske reprezentance. Ti pač vselej premorejo »svoje« adute, nogometaše, s katerimi se najlažje poistovetijo, četudi njihove želje pogosto niso vedno povezane z realnimi razmerami »na terenu«. Selektor ne more poslati v ogenj enajstih »Ronaldov«, četudi bi jih imel na voljo, saj bi takšna enajsterica skoraj zanesljivo izgubila večino resnih tekem.

Tudi v dneh pred tekmo z Malto – ta sodi v spodnji razred evropske kakovosti – Katanec razmišlja o alternativnih rešitvah v enajsterici, s katero bo začel sobotno preizkušnjo. Pogled v dosedanji del kvalifikacij za svetovno prvenstvo in v nekatere prijateljske tekme razkriva tri možne osnovne postavitve, o katerih razmišlja Katanec – gre za sisteme igre 4-4-2 v rombu, 4-3-3 in 4-2-3-1. Ni namreč posebej verjetno, da bodo Slovenci iskali nekaj novega prav za tekmo s sredozemsko reprezentanco, ki je izgubila možnosti za morebitno senzacijo v boju za Rusijo 2018 že v prvem delu ciklusa.

Odsotnost peterice fantov, ki je začela tekmo v Glasgowu, resda zahteva drastično prevetritev začetne enajsterice. Kapetan Boštjan Cesar in Miral Samardžić, ki sta sestavljala štoperski par na Hampden Parku, Katancu nista na voljo zaradi rumenih kartonov, desni bočni branilec Aljaž Struna pa je sinoči igral tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev v serie A, zato ga tokrat prav tako ni v jati. Tudi v zvezni vrsti zevata dve vrzeli – Valter Birsa je kaznovan, Kevin Kampl pa na rehabilitaciji po zahtevni sezoni, v kateri je zavoljo bolečega gležnja igral več tekem, kot je opravil treningov.

Špekulirajmo, da presenetljiva torkova zmaga Malte nad Ukrajino ni spremenila načrtov strokovnega štaba Slovenije ... Upoštevaje le pripravljenost posameznikov na Katančevem seznamu za Malto in njihovo razporeditev po igralnih položajih se zdi, da bo selektor sestavil enajsterico iz 15 do 16 fantov, torej je imel v tem tednu tri do štiri dileme, ki so povezane tudi z različno taktično postavitvijo. Številka 1 seveda pripada vratarju Janu Oblaku. Prav tako ni težko izluščiti skupine fantov, ki so v drugem delu sezone pokazali največ, zato bodo skoraj zanesljivo začeli sobotni večer na igrišču, kot tudi nekaterih uveljavljenih nosilcev igre.

Obrambno linijo pred Oblakom bi lahko sestavljala naveza štoperjev Luka Krajnc (levi) in Miha Mevlja (desni), na bokih bi igrala Bojan Jokić (levo) in Nejc Skubic (desno). Katanec bo krenil nad Malto z dvema v zvezni vrsti, to pa bi bila lahko Rene Krhin in Jasmin Kurtić. Rajko Rotman velja za naravno alternativo Krhinu. Gotovo bodo začeli od prve minute Benjamin Verbič (na levi strani), Josip Iličić in Robert Berić, najbrž tudi eden od para Nik Omladič in Roman Bezjak. Maratonec Bezjak bi denimo lažje zaprl desno krilo in bok v primerih, ko bi Skubic zašel globoko na tekmečevo polovico; Skubica pač krasijo odlični predložki v kazenski prostor, zato naj kar prodira naprej. Z Omladičem na krilu – zadnje tekme v Nemčiji je resda igral v osrčju zvezne vrste – pa bi Katanec lažje pletel mrežo okrog malteškega bunkerja.

Prav tako je vselej pomembno, s kakšno taktiko bodo poskušali odnesti domov celo kožo gostje z Malte. Če bi avtsajder igral s tremi branilci (5-3-2), bi mu Slovenci odgovorili najbolj učinkovito z dvema napadalcema. Obeta se torej zanimiva tekma, v kateri bi lahko prišli na svoj račun tudi navijači. Ob naštetih imenih ima namreč Katanec v ognju še več fantov, ki bi lahko kadarkoli vskočili v enajsterico, kot so Antonio Delamea Mlinar, Rajko Rotman, Žan Majer, Miha Zajc, Milivoje Novaković in drugi. Kljub številnim odsotnim ima torej Slovenija na voljo kader za lov na tri točke.