Štajerci v Rimu tako blizu, a tako daleč

Mariborčani v Rimu ostali praznih rok po slabem obrambnem posredovanju Jovana Vidovića.

Objavljeno
05. oktober 2012 10.33
FBL-EUR-C3-LAZIO-MARIBOR
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec
Rim – Tako blizu, a tako daleč. Prvo mariborsko gostovanje v skupini J evropske lige se je izšlo z minimalnim porazom. Štajerci so si morda zaslužili točko, večji del tekme so bili enakovredni, a pri golu Brazilca Edersona (pre)strogo plačali davek na niz nespretnih potez. V 3. kolu, 25. t. m., bo v Ljudskem vrtu gostoval Tottenham.

V taktičnem preigravanju se je Darko Milanič odločil za predvidljivo, standardno enajsterico za gostovanja – z Željkom Filipovićem v moštvu namesto »domačega« Dejana Mezge. Milaničev kolega pri Laziu, Vladimir Petković, je ob dolgi klopi odličnih igralcev močno kombiniral. V vratih je Federica Marchettija zamenjal z Albanom Bizzarijem, Miroslavu Kloseju in Cristianu Ledesmi pa je namenil kar prost večer. Ko je znamenita orlica Olimpia z neba priletela na svoj podstavek in zapustila igrišče – v družbi svojega dreserja in varnostnika – mimo dobrih stotih privržencev Maribora, se je na ogromnem Olimpicu glasno razlegla pesem domačih navijačev. Boj se je lahko začel.

Kot strela z jasnega je stvari v svoje noge vzel domači plejmejker Hernanes. Že po nekaj sekundah je pritekel v nevarno območje in neoviran z 20 m streljal po tleh, a Jasmin Handanović je bil bolj zbran kot njegovi soigralci. K sreči je bil to le slab vijolični utrinek v uvod tekme, ki se je počasi povsem začela razpletati po načrtu Mariborčanov. V neskladju s tradicijo slabših prvih minut je Maribor nagnal strah v kosti favoriziranim tekmecem. Agim Ibraimi je bil prvi Bizzarijev izzivalec v 9. minuti; toda s prostega strela ga je le ogrel, kar preveč, saj je Laziev rezervist v 14. minuti izvedel potezo tekme. Po kotu Gorana Cvijanovića je na prvi vratnici Filipović s 6 m z glavo odlično usmeril žogo pod prečko, a je Bizzari z odličnim refleksom žogo odbil v prečko in preprečil sijajen mariborski štart. Komaj so se domači srečno otresli prvega šoka, že so se znašli na pragu novega. Marcos Tavares je opravil vse – na sredini ukradel žogo, potegnil proti domačim vratom in s podajo v globino Cvijanoviću dal darilo, ki bi si ga lahko le želel. A Goričan, ki je resda odlično spremljal akcijo, je dvoboj iz oči v oči zaključil s prešibkim strelom po tleh in je v junaka spremenil Bizzarija.

Prvi znak za zasuk razmerja sil je nakazal požrtvovalni Antonio Candreva, ki je pri poskusu reševanja žoge, da ne bi šla v golavt, celo zadel mariborsko vratnico. Kot da je ta akcija ustavila Mariborčane in spodbudila Rimljane. Lazio je začel plesati svoj ples, dišalo je po golu in v 26. minuti se je Handanovićeva mreža zatresla. Brazilec Ederson je že stekel proti navijačem, slavil gol, a zaman. Odlični poljski sodnik Szymon Marciniak je ob posredovanju kolega ob avt črti označil ofsajd. Lazievi napadi niso pojenjali, Candreva je še enkrat zadel okvir mariborskih vrat po podaji in ne strelu, a polčas se je le izšel – ali pa tudi ne– po mariborskih željah.

Mariborski posvet v slačilnici je bil najbrž kratek, prvi polčas so opravili več kot solidno. A spet so bili na začetku drugega polčasa za trenutek nezbrani in je bilo vroče pred Handanovićevimi vrati. Edersonov projektil s 13 m je srečno zletel mimo leve vratnice in je zbudil vijolične. Gostitelji so bili spet v senci gostov, ki jim je manjkal le kanček drznosti ali pozitivne nadutosti, da bi pogumno igro kronali z golom. Nemara tudi zaradi tega v 56. minuti na semaforju Olimpica ni pisalo Lazio : Maribor 0:1. Tavares je po Ibraimijevi podaji iz kota z 2 m z glavo nerodno zadel žogo in jo namesto v prazno mrežo poslal v tla in preko vrat. Zares škoda, saj je čez pet minut odšepal z igrišča, potem ko ga je grobo zrušil Albanec Lorik Cana (na zgornji fotografiji). Niza nesreč vijoličnih ni bilo konec. Tako rekoč takoj so gostitelji zabili odločilni gol. Po dolgi podaji Alvara Gonzalesa pred Handanovićeva vrata je Sergio Floccari igraje opravil z nerodnim Jovanom Vidovićem. Handanović je v nadaljevanju akcije imenitno ubranil Floccarijev strel s 4 m z leve strani, a kaj, ko je nanjo prvi ter pred Martinom Milcem pritekel Ederson in jo zabil pod prečko. Kazen je bila kruta, mariborski načrt B pa se je sfižil po še drugem nespretnem posredovanju Vidovića. S prekrškom za enajstmetrovko je ustavil Floccarija in bil izključen. Handanović je Hernanesu resda ubranil strel, Mariborčani so tudi z enim manj napadli za izenačenje, a na koncu zapustili igrišče sklonjenih glav.