Štiri prijateljske tekme do boja za SP v Rusiji

Slovenska nogometna reprezentanca bo 4. septembra prihodnje leto gostovala v Litvi.

Objavljeno
19. november 2015 22.02
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Nogomet je čudovita dejavnost tudi zavoljo promptnih izzivov, ki jih ponuja udeležencem igre: takoj po koncu ene zgodbe se začenja druga. Slovenija je ostala brez evropskega prvenstva, kar ni dobro. Po drugi strani pa se bo lažje pripravljala na naslednji velik izziv – septembrski štart bojev za premierni mundial v Rusiji 2018.

Koliko časa, vadbenih dni in prijateljskih tekem bo imela na voljo prenovljena reprezentanca do začetka naslednjih kvalifikacij za velik turnir? Številni navijači in novinarji so se po torkovem večeru v Ljudskem vrtu spraševali, kateri uveljavljeni legionarji se bodo poslovili od reprezentance in kdo bo vodil Slovenijo proti Rusiji 2018, mar sedanji selektor Srečko Katanec ali kdo drug. Bolj poglobljene navdušence nad nogometom pa zanima tudi odgovor na uvodno vprašanje.

Selektorji nogometnih reprezentanc nikdar ne bodo imeli na voljo tako dolgih skupnih priprav kot njihovi kolegi v košarki ali odbojki, ki stopnjujejo formo svojih izbrancev skozi pet ali šest tednov dolge priprave. Potem ko je Svetovna nogometna zveza (FIFA) ukinila februarski in avgustovski termin uradnih tekem, imajo selektorji nacionalnih reprezentanc na voljo le pet uradnih terminov v mesecih septembru, oktobru, novembru, marcu in juniju, pri čemer sta pogosto le dva termina daljša od enega tedna skupnega druženja.

Po svetovnem prvenstvu v Rusiji leta 2018 bo resda zavel svež veter, zaživel bo nov projekt Evropske nogometne zveze (UEFA), tako imenovana Uefina liga narodov, v kateri bo – v različnih jakostnih divizijah – sodelovalo vseh 54 članic UEFA. Tekme v omenjeni ligi bodo bolj izenačene in bodo štele več od prijateljskih tekem, saj bodo delno tudi kvalifikacijske za razširjeni euro 2020. Pri tem bo možno napredovati v boljšo skupino ali nazadovati v slabšo.

Marca slabih deset dni, junija dva tedna priprav

Dotlej bo treba uigravati prenovljeno reprezentanco upoštevaje standardna urnika UEFA in FIFA, ki ju povečini narekujejo klubi. Glede na trenutno razmerje moči in znane informacije se zdi, da bosta Srečko Katanec in prvi mož NZS Aleksander Čeferin spoštovala dogovorjeno iz letošnjega septembra, zato naj bi prenovil reprezentanco 52-letni Ljubljančan.

V nogometni družini bodo lahko le na prvi pogled sedeli križemrok do marčevske reprezentančne akcije. Prav zaradi prej naštetih dejstev bo moralo marca vse delovati optimalno, fantje, ki se bodo znašli na selektorjevem seznamu, pa bi morali čimprej izvedeti za svoje obveznosti na zboru in pričakovanja strokovnega štaba. Pomembno bo tudi ime tekmeca za igranje ene ali dve prijateljskih tekem. Največje reprezentance v Evropi, denimo, že poznajo imena svojih tekmecev; nemška reprezentanca se bo tako 26. marca v Berlinu pomerila z Anglijo, tri dni pozneje pa v Münchnu z Italijo. Če predvidevamo, da se bodo reprezentance zbrale v ponedeljek, 21. marca, reprezentanti pa se bodo vrnili v klube v sredo, 30. marca, bodo imeli selektorji na voljo – čez palec – štiri do šest pravih treningov, odvisno od števila odigranih prijateljskih tekem.

Slovenije junija ne bo na euru 2016, kljub temu bo tedaj igrala tekme. Na nek način bo neudeležba na euru prišla selektorju prav pri gradnji nove reprezentance, saj bo lahko – približno dva tedna – uigraval nove igralske naveze brez rezultatskega pritiska. Če upoštevamo, da bodo junija Slovenci igrali od dve do tri prijateljske tekme, bo imela torej reprezentanca do začetka novega kvalifikacijskega ciklusa na voljo od tri do šest prijateljskih tekem, najbolj realno pa štiri.

Vse to bo prišlo prav 4. septembra, ko bo Slovenija igrala prvo tekmo v boju za Rusijo 2018, in sicer na gostovanju v Litvi. V koledarskem letu 2016 bodo sledile še tri kvalifikacijske tekme: Slovenija – Slovaška (8. 10.), Slovenija – Anglija (11. 10.) in Malta – Slovenija (11. 11.).