Stojanović: Tri po tri točke naprej

Slovenska nogometna reprezentanca je začela priprave na kvalifi9kacijsko tekmo za SP s Ciprom, ki bo v petek, 12. oktobra.

Objavljeno
08. oktober 2012 17.55
NOGOMET
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ptuj - Slovenska nogometna reprezentanca se bo v petek ob 20.45 v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji (skupina E) v mariborskem Ljudskem vrtu pomerila z ekipo Cipra. Reprezentanti so se pred petkovo tekmo v večini že zbrali v tradicionalni bazi na Ptuju, v torek se jim bosta pridružila še oba nogometaša Kölna Dominik Maroh in Mišo Brečko.

Selektor Slaviša Stojanović je pred tekmo s Ciprom nekoliko prevetril ekipo in vpoklical štiri novince: vezista Goran Cvijanović in Kevin Kampl ter napadalca Džengis Čavušević in Robert Berić, ki sta vskočila namesto Valterja Birse in Zlatana Ljubijankića. Stanje v moštvu je po besedah Stojanovića dobro. Zdravstvene težave ima Nejc Pečnik, ki ga muči muči viroza, Andraž Struna pa je dobil udarec v stegensko mišico.

Veseli vrnitev Sarme

»Več o stanju obeh igralcev mi bodo v roku dveh ur sporočili zdravniki, sicer pa nekih skrivnosti ni. Priprave ne bodo pretirano različne od ostalih. Specifika je jasna že dalj časa, igralski kader je sicer nekoliko spremenjen. Ti igralci se bodo morali čim prej spoznati z načinom dela in s taktiko za petkovo tekmo, kar bomo preizkušali že danes,« je uvodoma dejal selektor Stojanović.

Selektor je bil vesel tudi vrnitve kapetana Samirja Handanovića, ki ga je minuli konec tedna navdušil v italijanskem prvenstvu: »Kapetan je dobro pripravljen, dobro je branil sinoči, upam da bo v takem slogu igral tudi pri nas. Včeraj je pripomogel k zmagi njegovega kluba, pričakujem in verjamem, da bo dal tudi na naši tekmi vse od sebe. V popolni postavi bomo sicer šele jutri popoldne, ko se po prvenstveni tekmi v Nemčiji pridružita še Brečko in Maroh. Ključni in edini pravi trening bo v sredo, v četrtek sledi priprava na tekmo. Res je, da bi rad imel več časa in priprave za tekmo, a žal to ni izvedljivo.«

Zmaga je nujna

Po uvodnih porazih proti Norveški in Švici si tako vodstvo reprezentance kot tudi igralci želijo vknjižiti prve točke v tem kvalifikacijskem ciklusu, po tekmi s Ciprom čaka varovance selektorja Slaviše Stojanovića še gostovanje v Albaniji štiri dni kasneje. Selektor se zaveda, da bo po dveh ničlah tokrat ekipa morala zmagati.

»Ti dve tekmi sta odločilni, za nas ključnega pomena v razmišljanju, kako in kaj naprej. Kalkulacije se po navadi ne izidejo, zato gremo korak za korakom, tekmo za tekmo, čeprav to s Ciprom in naslednjo proti Albaniji jemljemo v 'kompletu'. Dodatnega pritiska zaradi tega, ker moramo zmagati, sicer ni, je pa dejstvo, da je potrebno zbirati točke in ne moremo biti zadovoljni z začetkom kvalifikacij. V isti sapi pa pri sebi vem, da je potrebno točke zbirati ne eno po eno, ampak kar po tri,« je po poročanju STA še povedal Stojanović.

Nevarni bodo krilni igralci

Proti Cipru bo treba po njegovih besedah paziti predvsem na krilne igralce. »Pogledal sem kar nekaj tekem ciprske reprezentance, imajo naturalizirane igralce, veliko menjajo kader in imajo kakovost. Na nekih pozicijah zunaj na krilih imajo zelo hitre igralce, na katere je treba biti pozoren, jih pokriti in jim ne dovoliti prostora. V konici napada imajo izkušenega napadalca, imajo kar nekaj dobrih karakteristik, a nam je popolnoma jasno, kaj moramo narediti. Tudi mi imamo dobre posameznike,« je še dejal Stojanović.

Matavž: Gremo na zmago

Sedmi sili je pričakovanja pred petkovo tekmo razkril tudi napadalec Tim Matavž, ki ga je še nedavno mučila bolezen, zaradi katere je z moštvom PSV tudi izpustil tekmo evropske lige proti Napoliju. »Gremo na zmago. Teh šest točk je izredno pomembnih, naredili bomo vse, da jih dobimo. Deset dni nazaj sem zbolel, a zadnji teden sem normalno treniral z ekipo, tako da je za zdaj vse v redu. Počutim se dobro, to je ekipni šport in ni pomembno, kdo da gol, pomembno je, da zmagamo. Da se igrati proti vsakemu, vsakomur lahko daš gol, tako da glede tega ne vidim težav. Verjamem, da bo na stadionu dobra atmosfera. Za Ciper vemo, da lahko doseže gol iz protinapadov, mislim pa, da imamo to kakovost, da jih bomo znali ustaviti,« je povedal slovenski napadalec.