Stojanović vpoklical štiri novince

Slovenski selektor Slaviša Stojanović je danes predstavil reprezentančni seznam za prihajajoči tekmi kvalifikacij.

Objavljeno
05. oktober 2012 17.19
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca, ki je prvih obračunih kvalifikacij za nastop na SP 2014 v Braziliji vknjižila dva poraza, bo naslednji dve tekmi nastopila v nekoliko spremenjeni zasedbi.

Njen selektor Slaviša Stojanović je na današnji novinarski konferenci predstavil reprezentančni seznam, na katerem so štirje novinci - vezista Goran Cvijanović in Kevin Kampl ter napadalca Džengis Čavušević in Robert Berić. Slednja bosta zamenjala Valterja Birse in Zlatana Ljubijankića, ki še nista pripravljena za prihajajoči tekmi, medtem ko naj bi Tim Matavž, ki ga pesti lažji prehlad, vendarle lahko pomagal reprezentanci.

Stojanović je na novinarski konferenci pojasnil, zakaj se je pred tekmi s Ciprom (12. t. m.) in z Albanijo (16. t. m.) odločil za vpoklic štirih novih igralcev. »Pred nami sta dve izjemno pomembni tekmi. Zdaj je vsaj pri meni osredotočenost le na Ciper. Kar nekaj težav je bilo s sestavo igralskega kadra za ta reprezentančni zbor. Po težavah s poškodbami oziroma trenutnem fizičnem stanju Birse in Ljubijankića sem poklical Berića in Čavuševića, ob njiju pa sta na seznamu še dva novinca - Kampl in Cvijanović, ki v zadnjem času igrata v zelo dobri formi in sta si zaslužila vpoklic. Vse drugo pa je bolj ali manj znano,« je dejal selektor, ki se zaveda, da ne sme zamenjali prevelikega števila varovancev.

»Velikih sprememb čez noč ne smemo delati, treba je verjeti v izbor, treba je verjeti v igralce, ki so tej reprezentanci dali veliko, in se osredotočiti na točno določeni tekmi, to sta ti dve s Ciprom in Albanijo. Sem se pa poskusil približati temu, da pokličem čim več igralcev, ki redno nastopajo za svoje klube, ki dobro nastopajo za svoje klube in ki puščajo pečat na takšen ali drugačen način,« je povedal Stojanović, čigar varovanci si po slabem začeku ne smejo več privoščiti spodrsljaja.

»Dvoboj s Ciprom je v tem trenutku za nas izjemno pomemben vsaj v smislu zbiranja točk. Nujno potrebujemo tri točke, druge filozofije ni. Gre za dokaj neugodno reprezentanco, ki igra drugače doma kot v gosteh. Ima kar nekaj dobrih posameznikov, nekaj hitrih in tehnično dobrih igralcev, v konici napada je izkušeni kapetan Michalis Konstantinou. Ciprčani imajo kakovost, ampak naša mora biti primarna in moramo razmišljati predvsem o tem, kako bomo osvojili tri točke.«

Slovenska nogometna reprezentanca, ki na lestvici Mednarodne nogometne zveze zaseda 35. mesto, se je s Ciprom (107.) doslej srečala šestkrat. Slovenija je izmed teh dvobojev dobila tri in izgubila zgolj enkrat, dvakrat pa je bil rezultat neodločen.

Slovenija je v skupini E po dveh krogih na zadnjem mestu in še brez točke. Vodi Švica s šestimi točkami, Islandija, Albanija, s katero se bodo Slovenci pomerili 16. oktobra v Tirani, Ciper in Norveška pa jih imajo po tri.

Seznam igralcev za tekmi s Ciprom in z Albanijo:

Vratarji: Samir Handanović (Inter Milano), Jasmin Handanović (Maribor), Jan Oblak (Rio Ave);

Branilci: Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Bojan Jokić (Chievo), Dejan Kelhar (Qabala), Dominik Maroh (Köln), Andraž Struna (Cracovia), Marko Šuler (Legia Varšava);

Vezisti: Armin Bačinović (Hellas Verona), Goran Cvijanović (Maribor), Josip Iličić (Palermo), Kevin Kampl (Red Bull Salzburg), Andraž Kirm (Groningen), Jasmin Kutrić (Palermo), Aleš Mertelj (Maribor), Aleksandar Radosavljević (Venlo), Mirnes Šišić (Kreta);

Napadalci: Robert Berić (Maribor), Džengis Čavušević (St. Gallen), Zlatko Dedić (Bochum), Tim Matavž (PSV Eindhoven), Nejc Pečnik (Sheffield Wednesday).