Boštjan Cesar: Reprezentanca ZDA je vrhunska ekipa

Po enotedenskih pripravah se bodo slovenski nogometaši jutri ob 18.15 uri pomerili z ZDA, tokrat Stožice niso razprodane.

Objavljeno
14. november 2011 14.27
Posodobljeno
14. november 2011 16.38
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Brdo pri Kranju - Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 18.15 v Stožicah igrala prvo tekmo pod vodstvom novega selektorja Slaviše Stojanovića. Igralci se na dvoboj z ZDA pripravljajo že skoraj en teden, za uvod v novo obdobje reprezentančnega nogometa pa si želijo zmago.

»Tukaj smo zato, da poskusimo na vsaki tekmi zmagati. Zaradi samozavesti, vzdušja ... Mogoče rezultat ni toliko v ospredju, ker ne igramo za točke, ampak vseeno je tudi razplet te tekme pomemben,« je dejal steber slovenske obrambe Boštjan Cesar in se ozrl tudi na torkovega tekmeca, piše STA.

Ta je na lestvici Mednarodne nogometne zveze Fife sedem mest za slovensko vrsto, ki je 27., kar pa še zdaleč ne pomeni, da je zmaga samoumevna. »Reprezentanca ZDA je vrhunska ekipa, bila je na SP, napredovala iz skupine. Težko je reči, kaj pričakujemo. Želimo si razviti našo igro, kakršno smo kazali pred dvema letoma. Tekma bo težka, trda, ampak igramo doma in pričakujemo, da bo tudi zmaga ostala doma. Želimo si tudi podporo navijačev, saj nam to veliko pomeni,« pravi Cesar. Kot kaže, pa stožiški stadion ne bo poln, saj naj bi do danes prodali približno 6000 vstopnic.

Stojanović še ni razkril prve enajsterice

Selektor Stojanović je igro ZDA že dodobra spoznal in analiziral, ni pa delal primerjav s tekmo z lanskega SP v Johannesburgu, ki se je končala z 2:2. »Te primerjave nisem delal. To ni potrebno, saj so se stvari od takrat spremenile tako v našem kot ameriškem taboru. Sistemska postavitev na videz ne bo pretirano drugačna od prejšnje, mogoče pa bodo nekateri drugi igralci dobili priložnost oziroma več priložnosti in s tem večje zahteve v določenih fazah igre, predvsem napada,« je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal Stojanović.

Ta kot glavno odliko ameriške izbrane vrste vidi v dobri fizični pripravljenosti in tekaški sposobnosti. »Američani so zelo nevarni tudi ob prekinitvah, ob katerih prihaja tudi po šest igralcev v kazenski prostor. Vseh 90 minut so osredotočeni na svoje delo in v vsak dvoboj gredo maksimalno. Če mi ne bomo odgovorili z enako mero, lahko imamo težave,« je še dejal slovenski selektor.

Čeprav je bila tekma z ZDA dogovorjena, še preden je Stojanović zasedel selektorski stolček, pa so v slovenskem taboru prepričani, da bo tekmec pravšnji. »Ekipa ZDA je nasprotnik po meri. Dokazala je, da je dobra reprezentanca. Tudi mi moramo igrati čim več težkih tekem, predvsem z boljšimi od sebe. Vsaj na papirju boljšimi od sebe, ker danes ni več slabih ekip,« pa je dejal prvi vratar Samir Handanović.