Stožice bodo vzele primat Ljudskemu vrtu

Na jutrišnjem nogometnem derbiju med Olimpijo in Mariborom med 13.000 in 14.000 navijačev.

Objavljeno
19. november 2015 22.29
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Dvoboj zadnjega, 36. kola 1. SNL v sezoni 1996/97 med Mariborom in Beltinci bo še na vrhu knjige rekordov slovenskega prvenstva po številu gledalcev. Prvi mariborski naslov je pospremilo kar 14.000 navijačev v starem Ljudskem vrtu.

Tudi posodobljena vijolična trdnjava drži rekordne ligaške obiske, toda vse kaže, da bo jutrišnji 26. derbi, odkar nova Olimpija tekmuje v 1. SNL, odprl novo poglavje. Zanimanje ljubljanskih nogometnih navdušencev in tudi drugih zunaj glavnega mesta je tolikšno, da bi »novi« Ljudski vrt v soboto lahko izgubil enega od prestižnih nazivov. Njegov najboljši dosežek, 12.500 gledalcev iz derbija 30. oktobra leta 2011, bo bržčas padel. Res pa je, da pa najboljša znamka Ljudskega vrta (še starega) v SNL ni ogrožena, saj v Stožicah zaradi ostrih varnostnih zahtev ne bo na voljo celotna zmogljivost, 16.038 sedežev.

Organizator, NK Olimpija, predvideva, da bo zaradi varnostnih pregrad med navijači zmogljivost na štadionu manjša za več kot 2000 sedežev. Do včeraj je bilo že prodanih več kot 10.000 vstopnic.

Bo simbolična, toda sila sporočilna menjava na vrhu največjih obiskov v ligaških tekmah pomenila tudi zasuk razmerja sil na slovenski nogometni sceni – da bo Ljubljana po dvajsetih letih, odkar je stara Olimpija osvojila zadnjega v nizu štirih naslov državnega prvaka, spet tudi glavno nogometno mesto v državi?

»Se spomnite, da je bila ob moji predstavitvi med največjimi željami tudi ta, da poskušamo v Stožice zvabiti čim več navijačev? Želeli smo napolniti štadion. Kot kaže, se nam bo to posrečilo. Ta trenutek je prišel celo hitreje, kot smo pričakovali. Res sem vesel,« je na včerajšnji novinarski konferenci NK Olimpija žarel trener Marijan Pušnik.

Korošec ima veliko razlogov za veselje, saj je vzdušje v Ljubljani in v moštvu domala sanjsko. Olimpija je na vrhu lestvice s sedmimi točkami prednosti pred branilcem naslova, igra privlačen in učinkovit nogomet in brusi nekaj izjemno nadarjenih nogometašev, bodočih članskih reprezentantov.

»Tepli se bomo za vsak meter igrišča. Odlična tekma bo. Maribor je v vzponu forme, a močno dvomim, da se bo zapodil v napad, tako kot se ne bomo mi. Nihče ne bo želel tvegati preveč,« je za boljši Maribor, kot je bil avgusta, dejal Pušnik in dodal: »Po tekmi bo lahko 10 točk prednosti, lahko pa tudi le 4. Ne bo polom, če bomo izgubili, držali se bomo že prej zastavljenih načrtov.« je Pušnik, ki ga je nekoč pri Mariboru odstavil prav športni direktor Zlatko Zahović, poskušal biti umirjen in realen v pričakovanjih za svoj drugi veliki derbi.

Toda brez kančka nagajivost in izzivanja tekmecev ni šlo. »Njihova današnja novinarska konferenca bo bržkone bolj zanimiva. Maribor je gotovo v večjih skrbeh, kot je Olimpija. Vseeno pa spoštujem tekmeca, ki je sestavil moštvo za ligo prvakov,« si je privoščil Mariborčane trener, ki je v prvem derbiju v tem delu sezone dal lekcijo vijoličnim.

Pod Kalvarijo poraza z 0:3 še zlepa ne bodo pozabili. V Ljudskem vrtu je zablestel Ezekiel Henty, zabil je dva gola in švigal mimo Mariborčanov kot za šalo. Mladi 22-letni Nigerijec, ki je najboljši asistent lige, ne bo sebično lovil gola za vsako ceno. »Če ga bom zabil, potem toliko bolje. Ampak najpomembnejše je, da vsi damo vse od sebe. Tekma bo trda in dobra, derbi pa oboji želimo zmagati,« je dejal najhitrejši šprinter v 1. SNL.

Ne le navijači, največji slovenski derbi, za katerega je dala lepo popotnico tudi proti Ukrajini srčna in borbena Slovenija, zbuja veliko pozornost med tujimi klubi in številnimi iskalci nadarjenih nogometašev. Zeleno-bela štiriperesna deteljica mladih reprezentantov – Andraž Šporar, ki je v dvoboju selekcij do 21 let zabil gol tudi Srbiji, Miha Zajc, Nik Kapun, Kenan Bajrić – je najbolj vroča, mariborski dragoceni »eksponat« je Petar Stojanović. Svoj prihod v Stožice so uradno že napovedali švicarski Basel, francoski Lille in nemški Feirburg, še več klubov bodo zastopale menedžerske agencije.