Strasti je podžgala še cirilica

Dogodki v Vukovarju pred tekmo med Hrvaško in Srbijo nabrusili Srbe.

Objavljeno
04. september 2013 20.53
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Beograd – Srbski selektor Siniša Mihajlović je s svojimi političnim stališčem že ničkolikokrat vznemirjal hrvaško javnost. Pred jutrišnjo v Beogradu, ki je za Srbe prestižnega pomena, za Hrvate pa vredna nastopa v Braziliji, ni bilo potrebe, da bi prilival gorivo na ogenj.

Ostri protesti hrvaških nacionalistov in nekdanjih borcev za samostojno Hrvaško v Vukovarju proti uvedbi dvojezičnosti (cirilici) so voda na mlin Mihajlovićevim »orlom«. Srbski selektor, ki je odraščal v Borovem selu v okolici hrvaškega mesta heroja, se je lahko mirno posvetil nogometnim stvarem in predvsem pomirjanju z nekaterimi reprezentanti. Z mladim asom Rome Ademom Ljajićem, muslimanom iz novega Pazarja, še nista našla skupnega jezika, z zvezdnikom Benfice Nemanjo Matićem pač. Eden od najbolj cenjenih srbskih nogometašev na mednarodnem prizorišču je s selektorjem zakopal bojno sekiro.

»Pogovorila sva se in vse je v najlepšem redu. Ne vem, kaj je bil razlog spora, morda trmoglavost obeh. Kar zadeva mene, sem ponosen in srečen, da bom spet oblekel dres Srbije,« je ob vrnitvi v reprezentančno gnezdo povedal obrambni zvezni igralec in zavrnil namigovanja, da je zahteval selektorjevo zagotovilo za uvrstitev v začetno enajsterico.

Srbija ima le še teoretične možnosti za uvrstitev na SP, toda vsaka tekma s Hrvaško je nekaj več. Tega so se v Nogometni zvezi Srbije še kako zavedali. Na obisk so povabili predsednika države Tomislava Nikolića.

»Jutri se boste pomerili s športnimi tekmeci. Če boste nanje gledali kot na sovražnike, ne boste zmagali. Igrajte najbolje, kot znate, in po tekmi vam nihče ne bo očital ničesar, ne glede na izid,« jim je povedal Nikolić.

Hrvaška si ne sme privoščiti spodrsljaja, sicer bo pot na SP dosegljiva le prek dodatnih kvalifikacij. Selektor Igor Štimac ima po senzacionalnem porazu s Škotsko v Zagrebu (0:1) znova več sovražnikov kot prijateljev. Na Marakani bo potreboval bojevnike. »Nepripravljenih igralcev nikoli ne bom izbral,« je vrgel kost in sprožil ugibanja, če je s tem dal vedeti, da najučinkovitejši napadalec Eduardo nima možnosti za nastop. Proti bistveno boljši Srbiji, kot je bila v prvi tekmi v Zagrebu, ki se je razpletla z domačo zmago z 2:0, bo bržčas izbral vroč bundesligaški dvojec Mario Mandžukić – Ivica Olić. G. N.