Strelski kralj kozličkov prihaja z Azurne obale

Modeste ni več rosno mlad, pravzaprav je v najboljših letih in to potrjuje v tej sezoni, najboljši, odkar igra na najvišji ravni.

Objavljeno
30. april 2017 03.21
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
»Prestop sploh ni bil zapleten,« se je pohvalil Jörg Schmadtke. Športni direktor nemškega nogometnega prvoligaša Kölna se je tako odzval, ko je razlagal, kako je poleti leta 2015 iz Hoffenheima pripeljal Francoza Anthonyja Modesteja. Padla mu je sekira v med: 29-letni napadalec je v minuli in v tej sezoni z goli ob boku Robertu Lewandowskemu in Pierre-Emericku Aubameyangu.

Kölnovi navijači in vodstvo kluba si manejo roke. Prvi se navdušujejo nad goli ljubljenca, drugi pa, ker so zanj plačali vsega 4,5 milijona evrov tekmecu Hoffenheimu in dobili skoraj »zlati čevelj«. Zadnja leta nedotakljivima strelcema Bayerna in dortmundske Borussie ob najboljših soigralcih ni tako težko zabijati golov, zato vsak Modestejev gol tako rekoč šteje dvojno. V tej sezoni jih je zbral že 23.

»Vsako tekmo si podrobno pogledam in natančno analiziram, kaj sem opravil z žogo, kako sem se gibal. To mi pomaga pri mojem napredovanju. Trdo treniram in prepričan sem, da sem za to nagrajen,« je nekoč veliki up francoskega nogometa odkril vzrok svojega strelskega vstajenja v klubu, v katerem je izjemen pečat pustil naš ostrostrelec Milivoje Novaković. Tudi soigralec Timo Horn je prepričan, da je v primerjavi s »privilegirancema« iz Münchna in Dortmunda vsak njegov gol vreden več. »Brez kančka dvomov lahko zatrdim, da ju je v tej sezoni zasenčil,« je polaskal postavnemu napadalcu Horn.

Modeste ni več rosno mlad, pravzaprav je v najboljših letih in to potrjuje v tej sezoni, najboljši, odkar igra na najvišji ravni. »To so leta, ko lahko na najboljši mogoči način izkoristiš izkušnje in samozavest,« iz lastnih izkušenj najbolje ve, kdo, kaj in kako je bilo, ko se je prebijal na veliko sceno. Pri matični Nici mu ni šlo od nog v preboju v člansko konkurenco, zato je odšel k Angersu, tedaj drugoligašu. Kot se za ambicioznega fantiča spodobi, letel je in užival v svobodi, ki mu je omogočala, da je svojo nadarjenost izkazoval z goli. Sezono je sklenil z 20 goli v 37 tekmah, zaostal je le za Olivierjem Giroudom, zdaj zvezdnikom Arsenala in Francije. Zazdelo se je, da je pred njim sijajna kariera, a se je zasukalo. Prišla so temna obdobja, najslabše jo je odnesel v Angliji pri Blackburnu, pri katerem v pol sezone v devetih tekmah ni zabil niti gola. V odločilni tekmi za obstanek v premier league si je povrhu prislužil še rdeč karton.

Na dneve na Ewood Parku Modeste s časovno razdaljo gleda izključno pozitivno. »Odhod v Blackburn me je okrepil. To izkušnjo je treba vzeti iz pozitivnega konteksta pridobivanja izkušenj na vseh ravneh. In tudi če vse pozabimo, je pomenil, da sem se moral naučiti angleščine,« za Anthonyja ni slabih trenutkov. Pa so se podaljšali tudi ob vrnitvi v Francijo k Bastii. Druga selitev zunaj francoskih meja se je spremenila v potezo kariere. Poleti 2013 je odšel v Nemčijo k Hoffenheimu. Po štirih sezonah je preprosto navdušen nad »fussballom«, ki ga je vrnil med najprepoznavnejše francoske napadalce na delu v tujini. Nemški nogomet mu je pisan na kožo, natančen vpogled v tekme, v katerih je zabil gol, razkriva, da jih je tri četrt zabil iz prvega dotika. Ko je stekel proti žogi in v globino. Takšni goli so simbol strelcev z odličnimi tekaškimi sposobnostmi. On poudarja še eno pomembno podrobnost.

»Zakaj je užitek igrati v Nemčiji? Ker klubi igrajo za to, da zmagajo. V Franciji pa za to, da ne izgubijo. Obrambe so veliko trše. To je stvar mentalitete. Za napadalca je takšna napadalna kultura najboljša. Zato pravim, da je bil prihod v Nemčijo pravilna odločitev,« je povedal še eden v nizu odličnih Francozov, ki so ali bodo pustili izjemen pečat. V prvi sezoni pri Kölnu je takoj dosegel rekord, s 15 goli je postal najučinkovitejši Francoz v eni sezoni v bundesligi.

Le nekaj se mu bržkone ne bo uresničilo. »Francija in liga prvakov, to sta moja cilja,« je sredi sezone usmeril pogled v prihodnost. Od »les bleus« je kar precej oddaljen zaradi izjemne konkurence, čeprav ga selektor Didier Deschamps spodbuja in zatrjuje, da je vse odvisno od njega. Še dlje je od lige prvakov. Köln na lestvici preveč zaostaja za četrtim mestom.