Suarez in van Persie razburila otoško javnost

V sedmem kolu angleškega nogometnega prvenstva sta si Luis Suarez in Robin van Persie privoščila neodgovorno potezo.

Objavljeno
08. oktober 2012 15.15
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Na Otoku so ta konec tedna izpeljali tekme sedmega kola državnega prvenstva, po katerih bolj kot rezultati odmevata potezi napadalcev Manchester Uniteda Robina van Persieja in Liverpoola Luisa Suareza.

Slednji je pri sodnikih na slabem glasu zaradi svojega domnevnega nagnjenja k simuliranju, včeraj pa je je z novo potezo poskrbel, da se ga bo ta status držal še nekaj časa. Urugvajec je namreč v 74. minuti dvoboja s Stoke Cityjem teatralno padel v kazenskem prostoru, s čimer ni prepričal glavnega sodnika Leeja Masona (v spodnjem videu). Trener Stoke Cityja Tony Pulis je po tekmi, ki se je končala z 0:0, glasno kritiziral Suarezovo potezo.

»To je sramota, da profesionalni nogometaš želi na tak način izsiliti najstrožjo kazen. Sicer je fantastičen igralec z izjemnimi sposobnostmi, vendar da počne takšne stvari ... Angleška nogometna zveza (FA) bi si morala ogledati posnetek njegovega padca in ga kaznovati s prepovedjo nastopa na treh tekmah. To bi ga vsekakor izučilo, da tega ne sme več početi. Njegovo padanje se mi ne zdi pošteno, saj s tem spodbudi štirideset tisoč domačih navijačev, ki želijo vplivati na sodnika, da bi dosodil najstrožjo kazen,« je povedal trener Pulis.

Van Persie udaril Cabayeja, a ušel kazni

Neodgovorno potezo si je privoščil tudi igralec Manchester Uniteda Robin van Persie, čigar moštvo je s 3:0 premagalo Newcastle. Nizozemec je v 83. minuti pri vodstvu s 3:0 s komolcem udaril v obraz nasprotnika Yohana Cabayeja, kar je spregledal glavni sodnik Howard Webb. Njegovo dejanje je razjezilo domačega trenerja Alana Pardewa, ki zanj želi pravično kazen.

»Dogodek sem spregledal, nato pa sem si ogledal počasni posnetek. Na tem je jasno videti, da se je Robin obrnil v smer Yohana in ga nato namerno udaril s komolcem. Predstavniki Angleške nogometne zveze bi si ta posnetek nedvomno morali ogledati in van Persieja kaznovati s prepovedjo nastopanja na treh tekmah,« je povedal Pardew, ki je priznal, da so bili nasprotniki boljše moštvo.

»S svojo pritožbo ne bi rad zmanjšal pomena Unitedove zmage, saj je bila le-ta zaslužena. Gostje so igrali zelo dobro, zlasti Wayne Rooney. Obžalujem, da pri zaostanku z 0:2 nismo zadeli, saj bi se še lahko vrnili v igro,« je ocenil Pardew.

Tega je zagotovo razočarala današnja odločitev FA, iz katere so sporočili, da Nizozemca ne bodo kaznovali, kot tudi ne člana Stoke Cityja Roberta Hutha in nogometaša Newcastla Chieka Tioteja. Prvi naj bi namenoma pohodil Suareza (Liverpool), drugi pa Toma Cleverlyja (Manchester United), vendar sta oba glavna sodnika opazila prekrška, tako da FA ne more nadalje ukrepati zoper oba igralca.

Cole brez reprezentančne tekme?

Pri FA imajo te dni pole roke dela, za kar je poskrbel tudi igralec Chelseaja Joe Cole. Angleški branilec, ki je pričal v primeru domnevnega rasističnega žaljenja Johna Terryja, zdaj pa so pri FA izrazili dvome o negovem verodostojnem pričanju.

Cole se je na obtožbe odzval prek spletnega socialnega omrežja twitter, kjer je zapisal: »Hahaha, zelo dobro FA, torej sem lagal, cepci.« Branilec aktualnega evropskega prvaka je objavo kmalu zbrisal in se zanjo tudi opravičil, saj naj bi jo objavil v navalu čustev, vendar so pri FA že sporočili, da bo nogometaš kaznovan. Cole se sicer lahko pritoži do 11. oktobra 2012, nekateri nogometni veljaki - med drugimi tudi nekdanji angleški napadalec Alan Shearer - pa so že izrazili mnenje, da bi angleški selektor Roy Hodgson člana Chelseaja ne bi smel uvrstiti v ekipo, ki se bo v petek srečala s San Marinom.