Šuler: Mirno pričakujemo tudi Italijane in Irce

Na zelo slabem igrišču tiranskega štadiona je bil na prijateljski tekmi med Slovenijo in Albanijo med najbolj zaposlenimi nogometaši prav gotovo desni štoper reprezentance Marko Šuler.

Objavljeno
10. februar 2011 21.56
Jernej Suhadolnik, Tirana
Jernej Suhadolnik, Tirana
Tirana – Gentov branilec je učinkovito zapiral prostor, »pospravil« je veliko odbitih žog, tekaško je bil dobro razpoložen. Prav 27-letni Korošec, ki je igralsko dozorel v Novi Gorici, utegne biti med ključnimi aduti Slovenije tudi konec marca, ko bo šlo povsem zares v Ljubljani in štiri dni pozneje v Belfastu.

Marko, s tribune se je dobro videlo, za kako zahtevno tekmo je šlo, čeprav so bile razmere za igro enake za vse. Kako ste videli ta boj vi?

Se strinjam, trdo smo garali za vendarle zasluženo zmago. Mislim, da je glavno sporočilo tekme naslednje: marčevski preizkušnji pričakujemo zelo samozavestno. Prenesli smo pritisk neprijetnega gostovanja po porazu z Gruzijo, vzdržali smo nalete gostiteljev v obdobju naše slabše igre in vemo, kaj nam prinaša ta zmaga s psihološkega zornega kota. Takšne tekme so vselej dobrodošle.

Spet je prišlo do padca v slovenski igri, ki je bil to pot res blažji kot novembra v Kopru.

V prvem polčasu smo povsem nadzorovali tekmo, zelo sem zadovoljen. Jasno, da so postali Albanci v nadaljevanju agresivnejši, saj niso slabi, kot mislijo nekateri. Pritisnili so na našo zadnjo vrsto, tedaj je bilo zaradi tega in neravne travnate površine res težko zadržati žogo in igrati našo prepoznavno igro kratkih podaj. Priznam, tedaj smo v obrambi kar trpeli, toda Jasminu smo vendarle privarčevali kar nekaj dela.

Po dvajsetih minutah krize v drugem polčasu ste se nato pobrali, ta generacija pa je na koncu celo prvič zmagala v Albaniji.

Drži. Dosegli smo svoj namen, ne le zaradi zmage, zadovoljen sem tudi zaradi naše dokaj solidne igre. Prav nič se nam ni treba bati Italijanov in Severnih Ircev.

Kako je bilo na igrišču v obdobju albanskih naletov? Tedaj sta bila glavna slovenska igralca vi in Boštjan Cesar.

Vedeli smo, da Albanci na domačem igrišču igrajo agresivno, »na silo«, če hočete. To je bil pravi moški boj, polno je bilo trdih, ostrih dvobojev, toda na vse smo se pripravili. Za nami je uspešna generalka ...

... za Severno Irsko?

Nemara se nam v Belfastu res obeta nekaj podobnega. Res, dobro smo pristopili k tekmi, zdi se mi, da so med seboj dobro sodelovale vse igralne vrste od obrambe do napada. Da se dá še boljše, je jasno, toda za tako kratko obdobje maloštevilnih skupnih treningov je bilo kar v redu. Skupna ocena »operacije Albanija« je nedvomno pozitivna.

Če vas vprašam kot branilca, s čim ste bili po tekmi najbolj zadovoljni?

Jaz ne bi podcenjeval Albancev na njihovem igrišču. Da si na tako težkem gostovanju in tako slabem igrišču ustvariš številne priložnosti, ki se začno graditi že v obrambni vrsti, ni mačji kašelj. Ob tem smo v obdobju najhujšega pritiska visokih domačih igralcev v zadnji vrsti vzdržali vse nalete Salihija, Bogdanija in drugih nevarnih napadalcev.