Super Pippo pozabil, da je bil strelec

Filippo Inzaghi kot trener mladincev Milana nabira izkušnje za preskok v člansko kategorijo.

Objavljeno
06. oktober 2013 11.40
ITALY-SOCCER/ AC Milan's Filippo Inzaghi looks on before the match against Udinese in their Italian serie A at Giuseppe Meazza stadium in Milan
G. N., šport
G. N., šport
Zdelo se je, da bo svojo kariero vlekel, dokler ga ne bodo odnesli z igrišča. Ko je le obesil kopačke na klin, je čez noč postal eden od najbolj nadarjenih trenerjev. Legendarni italijanski nogometni ostrostrelec Filippo Inzaghi je programirani naslednik Massimilliana Allegrija, na stolček glavnega trenerja čaka v zasedi – kot trener mladinskega moštva.

Napadalec, ki se je rodil v ofsajdu, kot je nekoč Inzaghijev slog igre v konici napada označil Alex Ferguson, je še eden od odličnih nogometašev, ki se je odločil, da se bo preizkusil tudi v trenerskih vodah. Ryan Giggs je pomočnik in hkrati igralec pri Manchester Unitedu, Zinedine Zidane je pri Realu Madridu pomočnik Carlu Ancelottiju, ki je sicer Inzaghijev trenerski vzornik, Gennaro Gattuso je nedavno okusil tudi črno plat trenerskega posla – pri Palermu je dobil odpoved po vsega nekaj mesecih.

Pippu prerokujejo, da bo odličen trener. V pičlem letu, potem ko se je lanskega junija igralsko upokojil, je v novi vlogi navdušil vodilne može rdeče-črnih. Njegovo moštvo odlično tekmuje tudi v ligi prvakov mladinskih zasedb, ki poteka sočasno z najmočnejšo ligo na svetu. V uvodnih tekmah je v svoji skupini na vrhu skupaj z Barcelono. Doma je Milan premagal Celtic s 3:1, v Amsterdamu pa Ajax s 3:2. Pomembna člena Milanovega mladinskega moštva sta tudi Slovenca Žan Benedičič in Maks Barišič, ki je igral 83 minut proti škotskim vrstnikom in vso tekmo proti nizozemskim.

Podpredsednik Adriano Galliani je bil krivec, da se je strelec 156 golov v serii A preselil med trenerje. V Inzaghiju je izkušeni funkcionar prepoznal trenerski talent. Očitno se ni zmotil, kar potrjuje tudi Inzaghijeva enostavna trenerska filozofija. »Igrali bodo tisti, ki bodo trdo trenirali in bodo disciplinirani. Napake se lahko zgodijo na igrišču, nikakor pa ne zunaj njega. Resnost in profesionalizem sta ključnega pomena, da bi nekdo lahko postal uspešen igralec v serie A. Igralcem bom poskušal vcepiti razumevanje tega, kaj je Milanov slog in kaj sodi v njegovo celostno podobo. Tu se spoštuje vsakdo, ki je del Milana. To so temeljne zahteve, ki igralce lahko obogatijo,« je predstavil del svoje trenerske vizije, ki bo vselej povezana s prvim moštvom.

»Sistem ne bo veliko odstopal od tistega, ki ga uveljavlja članska ekipa. Temelji bodo podobni. Le tako bodo igralci brez težav opravili selitev v člansko moštvo, če bodo dobili vabilo,« je pojasnil mladi trener, ki naj bi se že v prvih dneh v novi vlogi več kot le besedno spoprijel z Allegrijem. Domnevni incident je lansko poletje povzročil precej vznemirjanja, a sta oba odločno zanikala, da sta si skočila v lase. Inzaghi je celo omenil odlično sodelovanje z Allegrijem. »Fantastično,« je odgovoril vsakomur, ki ga je poskušal »potipati«, kako sodeluje z glavnim trenerjem. Je pa zanimivo, da je tudi Pippov mlajši brat Simone trener mlajših kategorij pri Laziu.

Številni odlični nogometaši so se v trenerskem poslu ujeli v past, ko so vanj vpletli svojo igralsko kariero. Inzaghi se očitno tega zelo dobro zaveda, saj je poudaril, da je vse gole in zmagoslavja »shranil na varnem«. »Kar si mislil kot igralec, ne pomeni nič, ko si trener. Veliko sem se naučil in sem tudi napredoval v primerjavi s prejšnjim letom, toda še vedno se moram veliko naučiti in se bom še naprej posvečal študiju. Milan mi je ponudil priložnost in dolgujem mu veliko. Imam težko nalogo, z mladimi igralci se moram prebiti do lovorike. Ta vloga me razveseljuje in je zaradi tega še bolj posebna,« je priznal, da ga zahtevnost novega poklica navdihuje. Pri čemer Pippo resnično kaže eno od pomembnih trenerskih odlik, saj je odličen in iskriv govorec.

Inzaghi je s svojim delom navdušil tudi nekdanje soigralce. Daniele Bonera je prepričan, da bo nekoč prvi trener Milana. »Videl sem, kako se posveča treningom, in lahko zatrdim, da bo nekoč odličen trener,« je dejal.