Švicar Xhaka priznal, da je namerno zgrešil proti rodni Albaniji

Švicarji so razburjeni zaradi poteze nogometaša Granita Xhake, ki je na tekmi proti Albaniji zapravil vodstvo s 3:0.

Objavljeno
12. september 2012 21.09
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Basel - Na sinočnji kvalifikacijski tekmi za uvrstitev 2014 v skupini E, kjer igra tudi Slovenija, je Švica z 2:0 premagala Albanijo. Ob zmagi je veliko prahu dvignila poteza švicarskega reprezentanta z albanskimi koreninami Granita Xhake, ki naj bi namerno zapravil eno od priložnosti proti njegovi rodni državi.

To je 19-letnik pozneje tudi priznal. V objavi na socialnem omrežju facebook je namreč zapisal, da je bila tekma zanj zelo čustvena, v nekaterih trenutkih namreč ni vedel, kako se odzvati v določenih trenutkih. Zapisal je še, da spoštuje svoje soigralce in razume, da ga imajo mnogi za izdajalca, vseeno pa se ima sam pa se ima za čistega Albanca. Za tem je objavil še fotografijo, na kateri nosi majico z velikim napisom Albanija.

Nogometaš Borussie Mönchengladbacha, kamor se je za 8,5 milijona evrov v minuli sezoni preselil iz Basla, se je rodil na Kosovu, kamor je njegova družina pribežala iz Albanije med vojno v Jugoslaviji. Družina se je pozneje preselila v Švico, kjer je Granit tudi odrastel in se posvetil nogometu. Vendar pa močne albanske narodne zavesti ob tem očitno ni izgubil.

Xhaka je imel na tekmi priložnost, da poviša rezultat na 3:0, a je predolgo okleval pred albanskimi vrati in tudi zapravil priložnost za gol.

Njegova poteza je v Švici dvignila veliko prahu. Selektor Ottmar Hitzfeld je po tekmi priznal, da so se mnogi nogometaši zaradi nacionalne note večkrat živčno odzvali. »Res je veliko pretekel in bil v tistem trenutku že precej utrujen, toda tisto priložnost bi moral spremeniti v gol,« je povedal selektor vodilne reprezentance v skupini E, ki je prejšnji teden zadal poraz tudi Sloveniji.