Tako Maribor kot Olimpija s pol moči

1. SNL: v zaostalih tekmah 18. kola vodilna Olimpija in Maribor prepričljiva, Domžale so se rešile v 89. minuti.

Objavljeno
26. november 2015 01.25
20 BAJDE Gregor (NK Maribor), (NK Gorica), 25.11.2015 [nogomet, NK Maribor, NK Gorica, Gregor Bajde]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpija in Maribor pičle štiri dni po čustvenem in napetem derbiju nista delovala prav nič izpraznjeno: zeleno-beli so zanesljivo odpravili resda neugodno Krko, vijolični pa so v manjšem derbiju Gorici spet dali lekcijo. Poraz tretjeuvrščenih Domžal je v finišu preprečil Matic Črnic.

Olimpija je imela na papirju lažje delo kot Maribor, toda vsaj v uvodnem delu ji je vloga favoritinje povzročala več skrbi kot veselja. Njen pristop ni bil na ustrezni ravni, kar bi se ji lahko krepko maščevalo. Filip Dangubić je v 17. minuti zadel vratnico, minuto pozneje je vodstvo zastreljal še Marin Perić. Opozorilo Dolenjcev je bilo resno, odgovor Olimpije pa tudi resen. Martin Mimoun je v 20. minuti opravil svoj del naloge, poskušal z asistenco, ki jo je v avtogol spremenil Luka Bogdan. Ezekiel Henty je v 23. minuti zatresel okvir vrat, razburljiv prvi polčas pa je z zgrešeno enajstmetrovko zabelil še najboljši strelec Andraž Šporar. Zadel je vratnico. »Še bo izvajal kazenske strele,« je po tekmi zatrdil trener Marijan Pušnik, ki ga je v boljšo voljo spravilo drugih 45 minut. »Pristop je bil boljši. Zadovoljen pa sem s tem, da so igralci po derbiju ohranili veliko motivacijo,« je svoj oceno zaokrožil Korošec, ki se lahko skupaj z igralci veseli neuradnega naziva prvaka prvega dela prvenstva. Včerajšnje tekme so zaokrožile drugo četrtino prvenstva.

»Če bi izkoristili priložnosti v prvem polčasu, bi se tekma morda zasukala v drugo smer. Naša srednja branilca sta plačala davek na neizkušenost,« je strnil pogled na tekmo gostujoči trener Andrej Kastrevec. Avtogol Dejana Kelharja po zaostanku z 1:2 v 78. minuti, potem ko je Rok Kronaveter že v uvodu drugega polčasa Mimounovo podajo spremenil v svoj 8. ligaški gol, je vlil upanje gostom. Toda Kronaveter jih je v naslednji minuti postavil na realna tla.

Jurčić ohranil visok ritem

Odgovor Mariborčanov na nesrečni razplet v derbiju je bil prepričljiv. Gorica, ki je upala, da bi lahko presenetila »ranjene« prvake, ni bila prav posebej kos svojim ambicijam. Niti blizu presenečenja ni bila, za kar pa so bili krivci predvsem odlični Mariborčani. Trener Krunoslav Jurčić je s svežimi igralci ohranil visoko formo in tudi visok ritem. Dva, trije poskusi ambicioznih Goričanov v prvih minutah so nakazovali večji odpor, toda Agim Ibraimi je z golom v 21. minuti tekmi dal novo razsežnost. Mariborčani so si, če je bilo sploh kaj potrebe, oddahnili in so lahko sproščeno napadali tekmece. Ko je Alen Jogan v 41. minuti izgubil še žogo pred svojimi vrati, Sintayehu Sallalich pa darilo spremenil v vodstvo 2:0, je bilo neznank o zmagovalcu konec. Ne glede na to, da je Blessing Eleke v 47. minuti z lepim golom z roba kazenskega prostora znižal zaostanek. Goričani so bili premalo zbrani, da bi iztržili več. Jogan je povrhu zatresel še svojo mrežo, Bajde pa je še eno odlično predstavo zaokrožil z golom.

Tudi čvrsti Krčani so bili doma spet odlični. Tim Čeh je imenitno globinsko podajo spremenil v vodstvo z 1:0. Zmago Krčanov je v 89. minuti preprečila naveza Nejc Skubic (podajalec) in Matic Črnic (strelec). Popoln Domžalski zasuk je preprečila vratnica. Zatresel jo je Aladin Šišić v sodnikovem podaljšku.