Tetoviranec je izrinil Bala

Simone Zaza, odkritje italijanskega selektorja Antonia Conteja, je navdušil navijače in izzval Maria Balotellija.

Objavljeno
14. september 2014 00.16
FBL-EURO-2016-NOR-ITA
G. N., šport
G. N., šport
Za ogrevanje in predstavitev svetovni javnosti se je poigral z nizozemskimi branilci, ko je šlo zares, je Italijo v Oslu popeljal do prve zmage. V pomlajeni in prenovljeni zasedbi »azzurrov« je zasijal 23-letni Simone Zaza. Napadalec Sassuola je odkritje selektorja Antonia Conteja in fant, ki bi utegnil v pozabo potisniti nepredvidljivega Maria Balotellija.

Prvi tekmi novinca v modri majici sta zadostovali, da so »tifosi« skoraj že pozabili na brazilsko polomijo in vse Balotellijeve peripetije. Postavni, kar 187 cm visoki, toda zelo gibčni napadalec je z nekaj preigravanji, golom proti Norveški in odlično igro vrnil optimizem v »squadro azzurro«.

»Želim imeti ambiciozne nogometaše, ki so se pripravljeni žrtvovati za ekipo. Rad bi ustvaril moštvo z velikim M, igralce z željo, agresivnostjo, ki so ponosni, ker igrajo za reprezentanco. Zaza je tak,« je Conte pohvalil svojega junaka, ki ob leto dni starejšem Ciru Immobileju sestavlja novi napadalni dvojec Italije.

Conte, naslednik Cesareja Prandellija, je očitno ubral taktiko, ki ji s »calciom« obsedeni Italijani radi sledijo. Nove moči je poiskal na periferiji, upajoč, da bodo neuveljavljeni, a nadarjeni igralci izpolnili njegove zahteve o profilu nogometašev.

Zaza je gotovo ideal. Je član majhnega kluba Sassuolo, odraščal je v mestecu Policoro, na skrajnem jugu Italije v pokrajini Bazilikata. Čeprav je igral v vseh mladih reprezentančnih selekcijah Italije, se ni približal velikim klubom. V minulih desetih dnevih pa je iz globokega ozadja stopil v ospredje.

»Po tekmi so me zasule čestitke. Iz Sassuola so se oglasili trenerji, igralci. Srečen sem bil kot otrok, vznemirjen, izpolnil sem del svojih sanj. Toda naredil sem šele prvi veliki korak v karieri,« je bil po imenitnem večeru v Oslu vzhičen napadalec, ki naj bi izrinil Balotellija iz reprezentance ali ga vsaj tako izzval, da bi Super Mario postal zrelejša osebnost, vredna zaupanja.

Zaza ni le Mariov izzivalec, v marsičem je podoben razvpitemu kolegu in tekmecu. Balo je bil tudi njegov vzor, posnemal je njegovo pričesko irokezo, z vpoklicem v reprezentanco pa se je takoj »uredil«. Zdaj je obritoglavec s košato brado. Zanimivo je, da Italijani v njem vidijo pravo nasprotje arogantnega Balotellija. Spregovoril je tudi o svoji podedovani obsedenosti. »V družini se navdušujemo nad tetovažami. Mati Caterina ima tri, oče Antonio kar devet,« je stereotipni Italijan razkril nekaj o maminem sinčku. »Nikoli ni pretrgal vezi s svojim gnezdom. Veste kaj, on, oče in jaz smo najboljši prijatelji. Pri devetih letih me je vprašal za nasvet, kako naj poljubi dekle. Ne zanimajo ga zabave na Ibizi, Miamiju ali Maldivih. Vedno se raje vrne domov in proste dneve preživlja v krogu družine in s prijatelji, s katerimi je odraščal,« je povedala mati in omenila še nekaj sinovih mladostnih obsedenosti. »Od osmega do enajstega leta je treniral tekvondo, potem se je povsem spreobrnil. Kadar ni bil v šoli, je ure in ure na videoposnetkih gledal Marca van Bastna.«

Nenavadno je, da je selektor Antonio Conte vlogi prvih napadalcev Italije zaupal mladeničema, ki pri Juventusu, ko je bil trener, nista bila njegova izbranca. Immobile je minulo sezono igral za Torino, Zaza za Sassuolo. Italijanski klub v lasti mogotca Giorgia Squinzija (lastnik Mapeija) je bil do letošnjega poletja polovični lastnik napadalca. Od 20. junija je v popolni lasti Sassuola, ki je Juventusu plačal 7,5 milijona evrov odškodnine. Zanimivo pa je, da je Juventus leto prej samo za milijon evrov odkupil svoj polovični delež od Sampdorie. Sassuolo je moral za svojo polovico plačati 2,5 milijona evrov.