Trener Katanec še brez uvodne zmage

Slovenska nogometna reprezentanca v ponedeljek v Talinu tudi nad neugodno tradicijo.

Objavljeno
04. september 2014 00.07
Srečko Katanec,Ljubljana Slovenija 08.10.2013
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Ponedeljkova (20.45) zmaga v Talinu ne bi pomenila le lepe popotnice za nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Franciji, Slovenija bi posledično prizemljila najnevarnejšega tekmeca iz spodnjega doma skupine E. Slovenci bi se lahko zavihteli na 1. mesto, selektor Srečko Katanec pa bi prekinil zanj neugodno 16-letno tradicijo.

Bodo Slovenci izkoristili dejstvo, da bo šlo že v ponedeljek zvečer za prvi derbi skupine E, ko bo v Baslu gostovala Anglija, in se z morebitno zmago v Talinu najmanj za en mesec zavihteli na vrh svoje kvalifikacijske skupine? Dosedanje izkušnje selektorja Srečka Katanca namigujejo na drugačen scenarij, bi prisegli vraževerni.

Ljubljančan v svoji trenersko-selektorski karieri – če odmislimo epizodni izkušnji na klopeh Gorice in slovenske reprezentance U-21 na začetku njegove postigralske poti – še nikoli ni zmagal na prvi tekmi svojega moštva, pri čemer ni pomembno, ali je šlo za klub ali selekcijo posamezne države. Nogometni privrženci iz dvomilijonske države seveda upajo, da bo v boju za euro 2016 drugače in da bo Slovenija začela kvalifikacije v družbi Anglije, Švice, Estonije, Litve in San Marina z gostujočim trojčkom točk v Talinu.

»Seveda si želim, da bi enkrat začel kvalifikacije za veliko tekmovanje z zmago. Tudi žreb skupin je bil na prvi pogled ugoden za nas. Toda Estonija in Litva se bosta v začetni fazi kvalifikacij gotovo še videla na euru, zato bosta igrali proti nam bolj motivirano, kot bi bili proti koncu ciklusa. V Talinu nam ne bo lahko, četudi premoremo kakovostno reprezentanco,« je ocenil možnosti za prekinitev neugodne tradicije Katanec, ki je ostal brez zmage na uvodnih tekmah petih postaj v svoji trenerski karieri.

Srečko je dočakal prvo pravo službo na klopi slovenske reprezentance v boju za euro 2000 v Beneluksu – najprej je izgubil prvo prijateljsko tekmo na Madžarskem (19. 8. 1998; 1:2), nato na začetku ciklusa remiziral v Grčiji (2:2) in izgubil proti Norveški za Bežigradom (1:2), ko je 10.000 navijačev kljub porazu namenilo Slovencem stoječe ovacije. Katanec je začel tudi naslednje kvalifikacije neuspešno – z remijem na Ferskih otokih (3. 9. 2000; 2:2) –, kljub temu pa je zgodovinski nastop na euru dopolnil še z uvrstitvijo na mundial 2002 na Daljnem vzhodu. Tudi naslednje postaje ni začel zmagovito, saj je Olympiacos 9. novembra 2002 remiziral v atenskem derbiju z AEK ... Tudi nadaljnje premierne tekme Srečka Katanca niso bile zazmanovane z zmago – prvo prijateljsko tekmo na klopi Makedonije je izgubil z Bolgarijo (1. 3. 2006; 0:1), remiziral je tudi v prvi preizkušnji z Združenimi arabskimi emirati proti avtsajderju Palestini (10. 10. 2009, 1:1) in, ne nazadnje, tudi lani, ko se je vrnil na slovensko klop, mu sprva ni steklo. Slovenci so 6. februarja izgubili prijateljsko tekmo v Stožicah z BiH (0:3), nato pa še kvalifikacijsko z Islandijo (22. 3.; 1:2), ki je bila – kot se je izkazalo – usodna za uvrstitev v dodatne kvalifikacije za Brazilijo 2014.

Glede na dejstvo, da se je Katanec vendarle dvakrat uvrstil na velik turnir, ima statistično celo več možnosti za preboj na euro 2016 kot za zmago v Estoniji! Takšen scenarij bi seveda pri priči podpisali vsi člani slovenske nogometne družine. Morda pa bo v ponedeljek zvečer obveljala neka druga simbolika. Katanec je ene kvalifikacije že začel v Talinu, in sicer z Makedonijo v boju za euro 2008, ko je 16. avgusta 2006 tam zmagal z 1:0. »Ali pa naj se ponovi zgodba izpred 15 let. Ko se je Maribor prvič uvrstil v ligo prvakov, smo se mi prvič prebili na euro ...,« je dodal Katanec.