Drevi v boj še evropski prvak Liverpool in najboljši nogometaš na svetu

Sinoči v ligi prvakov aktivni trije, drevi dva (nekdanja) slovenska reprezentanta.

Objavljeno
23. oktober 2019 09.00
Posodobljeno
23. oktober 2019 11.36
Arturo Vidal, Gerard Pique, Lionel Messi, Luis Suarez in Samuel Umtiti so bili pred poletom v Prago odlično razpoloženi. FOTO: Reuters
Četudi je bil torek v nogometni ligi prvakov vnovič spektakularen, lahko drevi pričakujemo enako privlačen in zanimiv večer kot sinoči. Če ne drug, bo drevi razkril svoje znanje evropski prvak Liverpool, aktivna pa bo tudi Barcelona in z njo najboljši nogometaš na svetu Lionel Messi.

Liverpoolu »grozi« podoben scenarij kot v minuli sezoni: lani je trepetal za preboj v osmino finala do zadnjega kola v decembru in si skozi šivankino uho – čez Napoli – zagotovil februarske izločilne boje med zadnjimi v Evropi. Kako je šlo pozneje, je jasno: rdeči so 1. junija v Madridu pokorili še zadnjega tekmeca na poti do njihovega šestega zmagoslavja v najmočnejšem Uefinem tekmovanju. Ob letu osorej je navijačem na sloviti tribuni Kop še topleje pri srcu: LFC mora drevi zmagati v Genku, v nasprotnem primeru bi se lahko izognil »brexitu« šele v tekmi z Napolijem ... Ob tem zasedba trenerja Jürgna Kloppa maršira proti prvemu naslovu angleškega prvaka po daljnem letu 1990.


V Belgijo tudi Salah


image
Trener Jürgen Klopp verjame, da bo pomagal evropskim prvakom tudi Mohamed Salah. FOTO: AFP


Danes hodi po Zemlji 2,5 milijarde ljudi več kot ob zadnjem angleškem naslovu Liverpoola, med njimi je tudi več odličnih nogometašev. Kljub temu bo Klopp v Belgiji pogrešal nekatere svoje adute, morda tudi Mohameda Salaha, ki je v nedeljo izpustil angleško klasiko z Manchester Unitedom, toda opravil včerajšnji trening. Ne glede na vse evropski prvak sam odloča o svoji usodi, drevi bi lahko napadel Belgijce z navezo Origi-Firmino-Mane.

V drugi tekmi skupine E (Napoli 4, Salzburg in Liverpool po 3, Genk 1) se bosta na Solnograškem merila Salzburg in Napoli, kar bi bila lahko lepotica večera. To bo spopad različnih slogov – domače krasi podobna filozofija kot Leipzig, Italijane taktično popolna igra po merilih enega najuspešnejših trenerjev v zgodovini nogometne igre Carla Ancelottija. Najverjetnejši se zdi neodločen rezultat, ki bi – pred povratno tekmo v Neaplju – močneje ustrezal gostom.

image
Samir Handanović si je med zadnjim treningom Interja ogledoval, kaj počneta Lautaro Martinez in Romelu Lukaku. FOTO: Reuters

 

Manj golov kot Handanović prejeli le Videmčani


image
Današnji pari v ligi prvakov.
Barcelona bo obiskala Prago, derbi skupine F (Dortmund in Barcelona po 4, Inter in Slavija po 1) pa bo vendarle v Milanu. Inter bo moral zlepa ali zgrda opraviti z Dortmundom, v nasprotnem primeru bi lahko svoje moči že preusmeril v boj za italijanski scudetto. Zasedba trenerja Antonia Conteja blesti v Italiji, po osmih kolih serie A zaseda drugo mesto s sedmimi zmagami, matiral jo je le Juventus. Manj golov kot Samir Handanović je prejel le vratar njegovega nekdanjega kluba Udineseja – ta ima nenavadno razliko v golih 4:6 –, kar je razumljivo, če pa Videmčane vodi nekdanji steber Juventusove obrambe Igor Tudor ... Morda bodo prav na San Siru spremljali najboljši nogomet, saj sta Inter in Borussia čvrsti ekipi s številnimi asi – črno-modri bodo stavili na Lukakuja in Martineza (tega je Messi javno pozval v Barcelono), rumeno-črni na uigrano zasedbo številnih mojstrov, kakršni so Götze, Witsel, Sancho ...

Bolje kot Handanoviću kaže še enemu nekdanjemu slovenskemu reprezentantu. V skupini G (Zenit in Lyon po 4, Leipzig 3, Benfica 0) si želi priigrati ozimnico tudi Leipzig s Kevinom Kamplom. Slednji je saniral poškodbo gležnja, konec tedna je že okusil igro v nemškem derbiju z Wolfsburgom. »Ruski prvak za nas predstavlja velik izziv. Z Wolfsburgom smo igrali dobro do razdalje 35 metrov od njegovih vrat, nato pa izgubili preveč žog in morali to kompenzirati s številnimi prekrški,« je ocenil Kampl, ki bo tekmo najbrž začel na klopi, v zasedbi Leipziga pa bosta krenila nad Zenit tudi avstrijska reprezentanta Sabitzer in Laimer, ob Kamplu bo sedel še en Avstrijec Ilsanker.

image
Kevin Kampl (desno) in Marcel Sabitzer med zadnjim treningom Leipziga. FOTO: AFP