Tudi predsednik španske nogometne zveze bo segel v žep

Etična komisija FIFA Angelu Marii Villarju Lloni očita molk ob škandalu glede izbora gostiteljev SP 2018 in 2022.

Objavljeno
13. november 2015 16.44
SOCCER-FIFA/BANS
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zürich - Po korupcijski aferi, ki je pretresla vrh Mednarodne nogometne zveze (FIFA), se zdi, da ne bo več prizanešeno nikomur. Tako je etična komisija krovne organizacije kaznovala tudi predsednika španske nogometne zveze Angela Mario Villarja Llono. Petinšestdesetletni nekdanji zvezni igralec Athletica Bilbaa, ki je hkrati tudi drugi mož Evropske nogometne zveze (UEFA), si je sankcije nadrejenih - plačati bo moral denarno kazen 23.000 evrov - prislužil v prvi vrsti zato, ker se je ob škandalu, ki je izbruhnil zavoljo podkupnin ob izboru gostiteljev svetovnih prvenstev 2018 in 2022, sprva zavila v molk.

Ob dodelitvi mondialov Rusiji in Katarju naj bi precej funkcionarjev prejelo podkupnine za svoje glasove, česar Villar najprej ni želel komentirati, pozneje pa je le spregovoril, a se je etična komisija vendarle odločila za razmeroma visoko kazen. Španec je svojo vpletenost v nečedne posle že od začetka kategorično zanikal, skliceval pa se je tudi na to, da ne razume angleškega pravnega jezika v vprašanjih. Etična komisija je danes na podlagi očitkov prejemanja podkupnin za pol leta suspendirala tudi podpredsednika in generalnega sekretarja nogometne zveze Konga, Jeana Guya Blaisa Mayolasa in Badjija Momba Wanteteja.

Nakhid gre na CAS

Nekdanji nogometaš Trinidada in Tobaga David Nakhid pa se je s pritožbo obrnil na Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani, od katerega pričakuje pomoč v boju s FIFA, ki ga je - po njegovem mnenju - neupravičeno zradirala s seznama kandidatov za naslednika Seppa Blatterja na predsedniškem stolčku zveze. Nakhidovo kandidaturo so pri FIFA ocenili za neprimerno, ker je dobil le štiri uradno potrjene glasove podpore od 209 članic zveze, kandidati pa morajo sicer imeti zaledje vsaj petih zvez, da jim je dovoljeno vložiti kandidature. Neuradno naj bi ena od zvez podprla dva kandidata.