Tudi Robben ocenjen slabše kot Kampl

Naši nogometaši na tujem: med strelci le Ljubijankić. Lazarević uspešno poslal v ogenj slovitega Eto'oja.

Objavljeno
29. november 2015 22.55
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Najodmevnejšo tekmo konca tedna med slovenskimi legionarji je igral Kevin Kampl. Lokalni derbi med Leverkusnom in Gelsenkirchnom se je končal brez zmagovalca, tako Bayer kot Schalke pa ta čas kotirata nižje od pričakovanj izpred začetka sezone v bundesligi.

Bayern je zabeležil novo visoko zmago, s katero se je utrdil na vrhu nemškega prvenstva, nekoč sloviti Stuttgart pa je še četrtič zapored prejel štiri gole – prvič v 122-letni zgodovini kluba – in mu kaže vse slabše. V ozadju različnih izzivov, s katerimi se soočajo Bavarci in Švabi, sta igrala derbi Bayer in Schalke. V vodstvo so prešli gostje, potem ko sta izvedla akcijo stara znanca s slovenskih igrišč. V vlogi podajalca se je dobro znašel Leon Goretzka, eden nosilcev igre nemškega »elfa« na kadetskem euru 2013 v Sloveniji, gol je zabil Maxim Choupo Moting, kamerunski nogometaš, ki je lani začel obe tekmi Schalkeja in Maribora v ligi prvakov.

V tekmi, v kateri si je pripisal jubilejni 300. nastop za Bayer Stefan Kiessling, je prinesel točko »lekarnarjem« Sascha Riether z avtogolom. Pod drobnogledom slovenskih privržencev bundeslige je bil Kevin Kampl, ki je vnovič odigral dobro tekmo, četudi njegovi niso zmagali in so zbrali – kot Schalke – le 21 točk, 19 manj kot vodilni Bayern, a hkrati le dve manj kot Borussia Mönchengladbach. Slednja zaseda četrto mesto, zadnje, ki prinaša kvalifikacije za ligo prvakov.

Kevin Kampl je bil zelo dejaven, statistični portal Whoscored mu je prisodil oceno 7,8, najvišjo med nogometaši gostiteljev, višjo, 8,2, je prejel le omenjeni Goretzka. Tudi sicer Kampl v očeh nemških novinarjev kotira visoko. Ugledni Kicker, nogometna avtoriteta številka ena v Nemčiji, ga je za enajst tekem ocenil s povprečno oceno 2,78 (najvišja 1, najnižja 5), pred Kamplom pa so na lestvici najboljših zveznih igralcev le štirje. To so Douglas Costa (2,38), Thomas Müller (2,42), Henrik Mhitarjan (2,63) in Xabi Alonso (2,65). Tudi nizozemski šprinter z žogo Arjen Robben (2,86), ki je resda igral le 7 tekem, denimo kotira za Kamplom.

Pred Kamplom in soigralci je morda odločilen mesec za oceno podobe sezone 2015/16, četudi smo šele v novembru. Pomembna za samozavest ambicioznega moštva bo že naslednja ligaška tekma na berlinskem olimpijskem štadionu, na katerem domuje Hertha, naslednjo sredo pa bo znano, ali se bo Bayerju posrečila misija z naslovom »osmina finala lige prvakov«. Bayer mora v domači tekmi z Barcelono osvojiti več točk kot Roma v Rimu z Batejem. Po evropski sredi bo za Bayer sledil še en derbi, tekma z razigrano Borussio iz Mönchenglabacha.

Novaković in Pečnik že doma

Nagoja, za katero je igral Milivoje Novaković, in Jef, katerega član je Nejc Pečnik, sta končala letošnjo sezono na Japonskem že prejšnji teden. Zlatan Ljubijankić je konec tedna še igral v polfinalu končnice, se vpisal tudi med strelce, toda njegova Urava je nato izgubila z Gambo iz Osake po podaljšku, pri čemer je prejela gola v 118. in 120. minuti tekme. Japonsko sezono 2016 bodo odprli v začetku marca.

Kek vs. Sharbini

Rijeka je z minimalno, a zanesljivo zmago nad Istro ohranila dve točki prednosti pred Dinamom in eno več pred Hajdukom. Zanimivejši je bil »drugi polčas« tekme. Trener Matjaž Kek in prvi zvezdnik moštva Anas Sharbini nista na isti valovni dolžini, razdeljeni so tudi navijači. Skupina Armada je v 11. minuti razgrnila transparent z napisom »Kocka i cuga su ti važniji od kluba« (Hazarderstvo in alkohol sta zate pomembnejša od kluba), z zahodne tribune pa so tedaj s skandiranjem podprli Sharbinija.