Tudi sijajni Messi izpostavlja Walcotta

Če je šlo sinoči le za ogrevanje, naj bi nocoj prišli na svoj račun tudi najbolj iskreni nogometni romantiki. Le kdo si ne bi želel videti potez takšnih mojstrov okroglega usnja, kot so argentinski virtuoz Lionel Messi, svetovni prvaki Andres Iniesta, Xavi in Cesc Fabregas, ruski blisk Andrej Aršavin ali tehnično popolni Robin van Persie?

Objavljeno
15. februar 2011 20.45
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Jasno, Messijeva Barça je favorit in nemara najboljše moštvo na svetu, a tudi Londončani že lep čas niso kipeli od samozavesti kot ta čas. Saj res, drevi igrata tudi Roma in Šahtar.

»Če želimo osvojiti ligo prvakov, mora pred nami pasti tudi Barcelona. Morda se bomo res soočili s 'super favoritom' in najboljšo nogometno zasedbo na svetu, a to ne spreminja našega načrta. Lani smo preveč spoštovali njihove napadalne igralce in to plačali s slovesom v četrtfinalu. Toda videli boste – nisem še opazil moštva, ki bi v letu dni napredovalo bolj, kot je Arsenal od lanske pomladi,« je včeraj kar žarel od poguma in samozavesti Arsene Wenger. Francoski trener je prepričan, da je Arsenal ta čas izjemno zrelo moštvo, da so njegovi nogometaši bolje spočiti in igrajo v boljši formi kot lani (»Njihova pripravljenost je dosegla vrhunec.«), zato optimistično pričakuje merjenje moči z Barcelono.

V minuli sezoni je šlo v dvoboju »topničarjev« in Barçe res za enosmerni promet. Katalonci so šokirali Londončane že v prvi tekmi na Otoku, vstop Thea Walcotta v drugem polčasu za končni izid prve tekme 2:2 je bil le obliž na veliko rano, ki jo je Angležem povzročil Leo Messi s štirimi goli teden dni pozneje ... »Walcott je njihov najnevarnejši igralec. Ne mislite, da ne spoštujemo Arsenala, nasprotno, to bo pravi derbi klubov s podobno igralno filozofijo,« je prepričan tudi 23-letni Argentinec, formalno najboljši nogometaš na svetu.

So se Angleži kaj naučili iz lekcije, ki so jo dobili lani? Tedaj so bili tako rekoč nemočni proti Messiju, Ibrahimoviću & Co., saj so se Špancev zaman hoteli lotiti z igro hitrih, kratkih podaj, ki jo resda obvladajo, toda Barcelona je v tem elementu, jasno, še (naj)boljša. Barço je bolj modro prijeti na »staromoden« način, tako kot je to storil Mourinhov Inter v prvi tekmi zadnjega polfinala LP, ko je uporabil telesno nadvlado Maicona in soigralcev ter s čvrsto obrambno igro izkoristil prostor, ki vseskozi nastaja za obema bočnima igralcema zasedbe Pepa Guardiole. To taktiko je minuli konec tedna uporabil Sporting iz Gijona, ki je z dvema zgoščenima linijama povsem onemogočil nalete favoriziranih Kataloncev.

»Vemo, kaj moramo storiti za novo zmago nad Arsenalom,« kljub vsemu zagotavlja napadalec David Villa, ki bo v triu z Messijem in Pedrom (4-3-3) ogrožal domača vrata. »Topničarji« (4-2-3-1) računajo na kakšen gol van Persieja ali drugih napadalnih fantov – Andreja Aršavina, Cesca Fabregasa in Thea Walcotta. Še o morebitnih manjkajočih: veliki Wengerjev adut Samir Nasri, ki je počival od konca januarja, je včeraj že treniral in je dobil zeleno luč zdravniške službe za drevišnji nastop, Carlesa Puyola pa ne bo. Na položaju Barçinega štoperja ga bo zamenjal Eric Abidal.

Totti obljubil zmago Rome

Druga tekma današnjega večera, dvoboj Rome in Šahtarja, ne uživa takšne pozornosti. Klub iz Donjecka, v katerem igra več Brazilcev kot Ukrajincev, je navdušil v rednem delu LP s 15 osvojenimi točkami. »Roma je klub iz močne serie A, a nas zanima le preboj v četrtfinale,« napoveduje hrvaški napadalec Eduardo. Pod večjim pritiskom bodo igrali domači. Zaradi slabih rezultatov v prvenstvu so namreč nogometaše Rome na treningu obiskali jezni navijači, ki jih je pomiril šele Francesco Totti: »Obljubim, da bomo premagali Ukrajince.«