Tudi Švica brez zmage v škripcih

Selektor švicarske nogometne reprezentance Vladimir Petković že oddal prvo mesto Angliji.

Objavljeno
09. oktober 2014 02.41
VLADIMIR PETKOVIČ
G. N., šport
G. N., šport
Maribor – »Ne bomo se zadovoljili s neodločenim izidom. Proti Sloveniji in San Marinu računamo na šest točk,« je pričakovanja iz švicarskega tabora prenesel prvi zveznik moštva Xherdan Shaqiri. Švicarji so v Maribor dopotovali včeraj popoldne in so odlično razpoloženi. Zvečer so opravili zadnji trening pred jutrišnjo tekmo.

Tudi vedno uglajeni in resnobni selektor Vladimir Petković je očitno dobre volje sedel pred novinarje. Sarajevčan z dolgoletnim delovnim stažem v Švici, kjer je vodil moštvi Yong Boys in Sion, preden je v Rimu nasledil zamejca Edija Rejo, se je z vzdušjem v Ljudskem vrtu že srečal v vlogi trenerja Lazia. Nocoj bo imel opravka z bržkone malo manj bučnimi navijači, toda moč decibelov s tribun je nepomembna v primerjavi s tem, koliko gorja bi mu lahko povzročil neugoden razplet. »Če ne bomo osvojili vseh treh točk, bomo v škripcih. Naša naloga je, da tekmi s Slovenijo in San Marinom izpeljemo z vso resnostjo in brez podcenjevanja, saj bi se nam v primeru poraza položaj lahko pošteno zapletel,« se je trener zavedal zahtevnosti tekme, za katero nima kdo ve koliko neznank v zvezi z udarnim moštvom.

Petković je rahlo presenetil, ker je prvo mesto v skupini že oddal Angliji, Slovenijo pa označil kot največjo tekmico v boju za drugo mesto. »Na papirju imamo drugo najmočnejše moštvo v skupini, kar pomeni, da je drugo mesto realno, ampak tudi druge reprezentance ni mogoče kar tako odpisati. Slovenija, na primer, ima veliko nadarjenih posameznikov, ki lahko odločijo tekmo. Da, njen poraz v Estoniji me je presenetil. Ampak oboji smo v zelo zahtevnem položaju in pod hudim pritiskom, Slovenija morda še bolj, saj Estonija ni Anglija,« je razmišljal naslednik slovitega Nemca Ottmarja Hitzfelda.

Prav veliko neznank tudi zanj vendarle ni bilo. Slovenijo in Švico ne bo zadovoljil neodločen izid. »V tekmo gremo s pozitivno energijo in s pozitivnim pogledom v prihodnost. Nogometaši so sproščeni, srečni in vznemirjeni, ker so z reprezentanco spet v ritmu, ki jih močno motivira. To je najpomembnejše,« je Petković zaokrožil misli.