Tudi Valter Birsa in Josip Iličić nemočna

Naši na tujem: slovenska legionarja posegla v dvoboj Rome in Napolija. Oba zanimiva v prestopnem roku.

Objavljeno
22. maj 2017 02.47
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Eno najbolj zanimivih bitk sta v zadnjem času bila Roma in Napoli, ki se mrzlično borita za položaj številka dve na »škornju« in neposredno vstopnico za ligo prvakov. Konec tedna sta poskušala zaman vplivati na njun dvoboj tudi Valter Birsa in Josip Iličić.

Jernej Suhadolnik

Prav Birsa in Iličić sta bila nemara najboljša pri Chievu, ki je izgubil z Romo, in Fiorentini, ki je zanesljivo padla pod neapeljskim Vezuvom.

Roma (84 točk) in Napoli (83) ta čas igrata najboljši nogomet v serie A, toda kljub temu bo le eden od njiju uspešen v boju za ligo prvakov; tretje mesto v Italiji namreč (še zadnjič) prinaša nastop »le« v dodatnih kvalifikacijah za LP. S sezono 2018/19 bo imela Italija resda zagotovljene štiri neposredne vstopnice – tako kot Španci, Angleži in Nemci –, dotlej se bodo morali sprijazniti z modelom 2+1.

Ni bilo torej čudno, da so Rimljani v Veroni odločno krenili po tri točke, četudi jim sprva vsaj navidez ni šlo po načrtu. Chievo je namreč po sijajni akciji Valterja Birse prešel v vodstvo z 2:1; Šempetrčan je tedaj filigransko podal žogo Robertu Ingleseju. To je bilo tudi vse, kar je zmogel Chievo. V nadaljevanju tekme so namreč gostje zaigrali v višji prestavi, Egipčan Mohamed Salah in njegov rojak v italijanski majici Stephan El Shaarawy sta namreč rokohitrsko zabila štiri gole, gostujočemu trenerju Lucianu Spallettiju pa tako tudi omogočila, da je poslal v igro še ljubljenca navijačev Francesca Tottija.

Birsa je preživel na igrišču vso tekmo, igral zelo visoko na tekmečevi polovici igrišča, sprva kot klasična desetka, v drugem polčasu pa je nenehno menjaval položaje od »desetke«, krilnega do srednjega napadalca. Njegove žoge so imele oči, 30-letnik je bil med najboljšimi akterji Chieva, zaslužil si je pozitivno oceno 6,5. »Biki« je v tej sezoni zbral 7 golov in 9 podaj, kar je odlična statistika za nogometaša Chieva – več asistenc so denimo nanizali le omenjeni Salah, Jose Callejon (Napoli), odkritje sezone Gomez (Atalanta) in Interjev krilni adut Antonio Candreva.

Bomo videli, kaj bo prioriteta v karieri Šempetrčana v prihajajočem poletju. S Chievom ima sklenjeno pogodbo do junija 2018, kar pomeni, da se nahaja v položaju, ko naj bi bodisi podaljšal pogodbo še za sezono ali dve bodisi bi ga klub prodal za ustrezno odškodnino. Bolj verjetna je prva možnost, četudi je bila še pozimi aktualna tudi njegova selitev v Azijo. Kitajci naj bi bili namreč pripravljeni odšteti Chievu približno 5 milijonov evrov, podobno vsoto pa tudi slovenskemu reprezentantu – tekmo z Malto bo resda izpustil zaradi kartonov – pa nakazati podoben znesek za dveletno pogodbo.

V podobnem položaju je Josip Iličić, ki ga pogodba s Fiorentino veže do naslednjega poletja. »Jojo« ima na mizi ponudbe iz Italije in drugod. Najraje bi ostal na »škornju« – bodisi v Firencah bodisi v (še) močnejšem klubu. Ni nenavadno, da je bil prav Iličić (6,5) najboljši član Fiorentine ob porazu v Neaplju. Bil je eden redkih, ki je opazno igral motivirano, vseskozi je iskal soigralce za dvojno podajo, se odkrival, nevarno poskušal streljati in graditi akcije. Njegov gol za vmesni rezultat 3:1 je bil pika na i dobri predstavi; žogo mu je podal solidni Christian Tello, 29-letni Kranjčan je zabil gol z natančnim strelom na prvo s približno 10 metrov. Iličić kolo pred koncem prvenstva kotira pri 5 golih in 4 podajah v serie A.