Tuja prvenstva: Po porazu Rijeke proti Lokomotivi le še +5

Nogometaši Rijeke so na gostovanju pri zagrebški Lokomotivi doživeli nepričakovan poraz in zapletli položaj v 1. HNL.

Objavljeno
06. maj 2017 21.56
mdr*Bezjak
N. Gr.
N. Gr.

Zagreb - Nogometaši Rijeke, ki jo vodi Matjaž Kek, so si na gostovanju pri Lokomotivi v Zagrebu obetali vse tri točke, a jim je pri Dinamu B, kot sarkastično pravijo Lokomotivi, spodrsnilo. Rijeka je nadzorovala potek tekme, bila precej boljša in imela večjo posest žoge, a so bili v zaključkih akcij večinoma nenevarni.

Pasivnost napadalcev Rijeke - Roman Bezjak je vstopil v igro v drugem polčasu - je Lokomotiva izkoristila v sodnikovem podaljšku z upravičeno dosojene enajstmetrovke po prekršku Franka Andrijaševića. Lovro Majer je v 92. minuti neubranljivo zadel v desni zgorni kot vratarja Andreja Prskala in Dinamo spet vrnil v igro.

Rijeka ima sicer štiri kroge pred koncem še vedno pet točk naskoka pred rivali iz Zagreba, a v naslednjem krogu na Rujevico prihaja v spomladanskem delu hrvaškega prvenstva zelo razpoloženi Hajduk. Jadranski derbi bo nova velika preizkušnja za nogometaše Rijeke, saj so Splitčani danes do vrha napolnili mrežo Osijeka (5:1) in ga prehiteli na tretjem mestu lestvice. Če Rijeka Hajduka ne bo premagala, bo o naslovu hrvaškega prvaka verjetno odločal derbi Dinama in Rijeke v zadnjem kolu prvenstva na Maksimiru. 

Nemški prvoligaš Darmstadt je po novem porazu proti Bayernu z 0:1 že izgubil tudi teoretične možnosti za obstanek v bundesligi. Klub, ki je še vedno lastnik v Rijeko posojenega slovenskega reprezentančnega napadalca Romana Bezjaka, se po enoletni epizodi spet seli med drugoligaše.

V Ukrajini je razmerje moči pričakovano.Nogometaši Šahtarja iz Donjecka so si pet krogov pred koncem že zagotovili naslov ukrajinskih prvakov. To je že deseti, jubilejni naslov, ki so ga osvojili kljub temu, da tekmecev niso gostili na svojem stadionu. V Donjecku namreč še vedno obstaja nevarnost, da bi bili zaradi rusko-ukrajinskega vojnega spora lahko ogroženi gledalci.

Šahtar si je svoj prvi naslov v zadnjih treh letih - pred letošnjo sezono je bil dvakrat prvak Dinamo iz Kijeva - dokončno zagotovil z zmago s 3:2 proti Zorji iz Luganska. S tem si je priboril nedosegljivih 17 točk pred kijevskim Dinamom. Šahtar se je tako že uvrstil v ligo prvakov, medtem ko bodo Kijevčani, ki bodo prvenstvo končali na drugem mestu, morali v kvalifikacije (3. krog).