Udarni zvezni igralci Anglije pred Slovenijo še brez gola

Mesec dni do obračuna Slovenije in Anglije na Wembleyju.

Objavljeno
15. oktober 2014 11.33
SOCCER-EURO/
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Natančno čez mesec dni se bosta tretjič v petih letih pomerili nogometni reprezentanci Anglije in Slovenije. Dvoboj vodilnih ekip kvalifikacijske skupine E na Wembleyju bo gotovo zanimiv, ne nazadnje sta imeli obe izbrani vrsti podobne težave v Talinu, iz katerih pa so se Otočani izvlekli s tremi točkami več.

»Estonci so našli odgovore na vse izzive, klonili so šele po prostem strelu Rooneyja. To je bil pomemben gol, saj smo postajali vse bolj živčni in razdražljivi. Čaka nas veliko dela, toda obeti za nadgradnjo so dobri. Premoremo ogromno zanimivih igralcev, ki lahko prebijejo vsako obrambo na svetu. Posebej zadovoljen sem bil z agresivno igro fantov ob izgubljenih žogah. Do turnirja v Franciji imamo na voljo dve leti časa, moštvo pa se ne bo spreminjalo, saj gre za mlade moči,« je povedal angleški selektor Roy Hodgson po zmagi v Talinu, ki je bila dejansko še veliko težja, kot kaže končni izid 0:1.

Hodgson ne velja za spretnega selektorja, tudi v Estoniji se mu je primerila odvečna izjava, češ da ga je eden od največjih otoških upov Raheem Sterling prosil, da naj ne bi začel tekme v udarni enajsterici, čemur je sledil linč mladca na družbenih omrežjih. Večinsko mnenje angleških komentatorjev je bilo, da bi moral Hodgson to zadržati zase, saj je imel Liverpoolov adut po malem celo prav. Le štoper Gary Cahill je v tej sezoni igral več minut kot Sterling, ki da bi ga Hodgson lahko »prekuril«, kot so nekoč Michaela Owna. »Oprostite mi, ker sem človek,« je – potem ko so ga vzeli v bran nekateri nekdanji asi – na tviterju sporočil 19-letni ljubljenec znamenite tribune Kop.

Angleški komentatorji so bili kljub polnemu izkupičku reprezentance v tekmah s Švico, San Marinom in z Litvo previdno navdušeni nad prenovljeno reprezentanco, ki se je po polomu v Braziliji preusmerila v prvenstvo stare celine. Kapetan Wayne Rooney (28) je eden od dvanajstih Otočanov, mlajših od 30. leta, ki so premagali Estonce. Prvo ime tekme je bil Arsenalov zvezdnik Jack Wilshere (22), ki je gostom priboril največ prostih strelov in večkrat imenitno poslal v ogenj Rooneyja. Ob njem so bili nosilci igre še Liverpoolov motor Jordan Henderson (24), ki je pokril največji del igrišča in je v angleški igri težko zamenljiv, omenjeni Sterling, ki je zamenjal prav Hendersona in iztržil prekršek za zmagoviti prosti strel, in njegov vrstnik, Arsenalov up Calum Chambers (19), čigar znanje na desnem boku bosta lahko 15. novembra preizkusila Andraž Kirm in Andraž Struna. Člani začetne enajsterice, ki je pritekla na igrišče v Talinu, v povprečju štejejo le 26,3 leta, le štoper Phil Jagielka (32) pa je starejši kot 30 let.

Kljub vsemu velja izpostaviti strahovite težave Angležev z iskanjem poti do gola. Statistika tekme je bila povsem na strani Hodgsonove zasedbe, toda velika posest žoge (70 %) ji ni prinesla zmage, prav tako ne razmerje v strelih na vrata (5:1) ali večje število kratkih podaj (628:145). Naslednji tekmeci Slovencev so namreč zadihali šele po tem, ko je hrvaški sodnik Marijo Strahonja pokazal drugi rumeni karton estonskemu kapetanu Ragnarju Klavanu (prestrogo je dobil predvsem prvega). Angleži so igrali v postavitvi 4-4-2, dejansko pa je šlo za sistem 2-5-1-2 s še enim članom Liverpoola Adamom Lallano tik za Dannyjem Welbeckom in Rooneyjem, saj sta igrala bočna nogometaša Baines in Chambers visoko na polovici Estonije.

Slovencem bi lahko v pripravi za Anglijo prišel prav še en zanimiv podatek. Morda je bilo bistvo angleških težav v Talinu dejstvo, da daleč najboljši strelec Rooney (43) ni imel svojega večera, napadalca Welbecka pa je domači selektor odrezal iz igre s »policistom«. Angleški zvezni igralci Wilshere, Henderson, Lallana in Delph namreč v skupno 51 tekmah še niso zabili gola, rezervist James Milner pa je v prav tako 51 nastopih prispeval le enega. Nič več ne gre torej za čase nedavno upokojenih Franka Lamparda (29) in Stevena Gerrarda (21), ki sta skupaj zabila kar 50 golov in na številnih tekmah prikrila neučinkovitost napadalcev.