Uefa čaka na poročilo tekme iz Beograda

Evropska nogometna zveza bo počakala na poročilo odmevne tekme med Srbijo in Albanijo, šele nato bo ustrezno ukrepala.

Objavljeno
15. oktober 2014 12.37
SOCCER-EURO/SERBIA-BRAWL
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Beograd - Iz Evropske nogometne zveze (Uefa) so sporočili, da bodo počakali na poročilo torkove odmevne kvalfikacijske tekme med Srbijo in Albanijo, nato pa ukrepala disciplinska komisija zveze.

Dvoboj v Beogradu je zaznamovalo daljinsko vodeno letalo, ki je nosilo zemljevid t. i. velike Albanije, s pripisom »avtohtona« in portretoma albanskih nacionalističnih voditeljev Ismaila Qemalija in Ise Boletinima.

Domači igralec Stefan Mitrović je provokativno zastavo spravil na tla, nato pa se je začelo vsesplošno prerivanje in pretep, v katerega so bili udeleženi tudi nekateri navijači.

Glavni sodnik Martin Atkinson je tekmo prekinil v 41. minuti in moštvi poslal v slačilnici. Srbski nogometaši so po daljšem premoru prišli na igrišče, albanski pa tekme niso želeli nadaljevati. Dvoboj je bil tako dokončno odpovedan.

Tahiri: Orfi Rama ni kriv za incident

Kot so sprva poročali srbski mediji, naj bi bil v Beogradu sinoči aretiran Orfi Rama, brat albanskega premierja Edija Rame, ker naj bi bil kriv za incident. Orfija Ramo so prijeli v loži za pomembneže, pri prijetju pa je policiji pokazal potni list ZDA.

Aretacijo Orfija Rame je pozneje že zanikal albanski notranji minister Saimir Tahiri, ki je za Reuters dejal, da gre zgolj za ugibanja: »Po mojih podatkih je po tekmi zapustil štadion in se odpravil proti letališču,« je povedal Tahiri in se skliceval na podatke srbskega notranjega ministrstva in albanskih predstavnikov v Beogradu.

Dačić: Srbija ni kriva za prekinitev tekme

Na incident se je med drugimi odzval tudi srbski minister Ivica Dačić: »Zame je osrednje vprašanje, kako bosta reagirali Evropska unija in Uefa, ker če bi nekdo razvil zastavo Velike Srbije v Tirani ali Prištini, bi to bilo že na dnevnem redu Varnostnega sveta Združenih narodov. Pri tem incidentu je še posebej sporno, da je to storil brat albanskega premierja. Vse to celotnemu dogodku daje politično dimenzijo ...,« je dejal Dačić.

Razgreto ozračje od prve minute

Dvoboj Srbije in Albanije se je začel v že razretem ozračju, svoje pa so prispevali tudi navijači Srbije, ki so na tribunah štadiona zažigali zastave Nata.

Domači pristaši so se dodatno razburili ob incidentu z letalom. Nekaj jih je steklo na igrišče in so se spopadli z gostujočimi nogometaši, drugi pa so na njih ob odhodu metali različne predmete. Po besedah albanskega selektorja Giovannija de Biazzija naj bi bili v incidentu poškodovani štirje njegovi varovanci.